ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5242
    Dolar
  • Euro
    34,8433
    Euro
  • Altın
    2.487,960
    Altın
  • Bist-100
    9.536,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/29°
    ADANA
  • ANKARA
    12/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/23°
    IZMIR
  • KONYA
    12/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'nin acı günü!
CHP'nin acı günü!
Define faciası: Üç kişi yaşamını yitirdi!
Define faciası: Üç kişi yaşamını yitirdi!
Hollanda Parlamentosu'ndan Türkiye kararı!
Hollanda Parlamentosu'ndan Türkiye kararı!
Feci kaza... 9 aylık hamileydi!
Feci kaza... 9 aylık hamileydi!
13 Aralık 2019 Cuma - 22:10

Sivil toplum örgütleri isyanda... O gökdeleni yaptırmayacağız!

Zorlu Holding'in Konak Pasaport'a gökdelen planına, mimarlar ve şehir plancılarının ardından TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve İzmir Yaşam Alanları'ndan da tepki geldi. TMMOB projeyi "kent suçu" olarak nitelerken, İzmir Yaşam Alanları ise "Biz 'istemezükçü' değil neyi, ne için istediğini bilen isterizcileriz" açıklamasını yaptı. Çevreciler, gökdelene sonuna kadar karşı duracaklarını dile getirdi.

Sivil toplum örgütleri isyanda... O gökdeleni yaptırmayacağız!

SONKALEİZMİR- TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nun detaylı açıklaması şöyle: "İzmir kamuoyunda bir süredir tartışılmakta olan Konak Zorlu Gökdelen projesine ilişkin gelişmeler ve konuyla ilgili görüş ve değerlendirmeler tarafımızca yakından takip edilmektedir. Öncelikle belirtmek isteriz ki, daha önce kamuoyunda yeterince yer bulamamış kentimiz için böylesi önemli bir konunun, kentimiz kamuoyunun gündemine taşınmış olmasını önemli ve değerli bulduğumuzu ifade etmek isteriz.

Uzmanlık alanımızla doğrudan ilgili olan bu konuda uzman odalarımız bugüne kadar yeterli bilgiyi kamuoyuyla paylaştılar. Anlatılanlara ilave olarak bazı konularda görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmak isteriz.

Söz konusu inşaat alanını da içeren parseller ile ilgili olarak Şehir Plancıları Odası, 2008 yılında itibaren kent merkezinde yüksek yapıya izin veren nazım imar planını yargıya taşımış ve iptal ettirmiştir. Bugüne gelen süreçte uzman odalarımız, söz konusu parselleri de içeren ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan Konak 1. Etap Nazım İmar Planları üç kez yargı tarafından iptal edilmiştir.

Bu süre içerisinde, İmar Kanunu’na aykırı olarak üst ölçekli planlarla uyumlu olmayan 1/1000 imar planlarına göre ruhsat alınarak inşaat çalışmaları başlatılmıştır.

BU PROJE KENT SUÇUDUR

Bu proje, kent suçları haritamızda tehdit niteliğinde bir kent suçu olarak şimdiden yerini almıştır. Aralık 2018’de usule aykırı olarak verilen ruhsat iptal edilmez ve bu suç işlenirse Konak Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bu suçun faili olacaktır. Kurulumuz, bu suçun işlenmemesi için hukuk çerçevesinde gereken her türlü çabayı gösterecektir.

Herkes tarafından bilinmelidir ki, günümüzde kentler ve doğal yaşam alanları rant peşinde koşan sermayenin saldırısı altındadır. Amacımız, her zaman olduğu gibi kamu yararı doğrultusunda İzmir’in kent kimliğinin, kültürünün, doğal yaşam alanlarının ve çevrenin bozulmadan gelecek kuşaklara taşınmasıdır. Uzun süredir bu amaç doğrultusunda kentimize geri dönülmez zararlar verecek birçok projenin iptal edilmesi için uzmanlık alanımız dâhilinde girişimlerde bulunduk ve bunların birçoğunda da başarılı olduk. Bu projelerin başında İzmir Körfez Geçiş Projesi, Kordon Otoyolu, Konak Meydanı AVM Projesi ve benzerlerini sayabiliriz.

İSMEZÜKÇÜ DİYEREK BİZİ KAPATMAYA ÇALIŞTILAR

Bu doğrultuda yaptığımız çalışmaların başında, özellikle sermaye çevreleri ve onların sözcüsü medya tarafından demokrasi kurallarına ve ahlak anlayışına uymayan bir şekilde hakarete uğradık, itham edildik, itibarsızlaştırılmaya çalışıldık. Bu süreç içerisinde “karafatmalar”, “istemezükçüler” gibi yakıştırmalarla birlikte, bizi sağa-sola, İzmir dışına göndermeye çalışanlar, odalarımızın kapatılması gerektiğini iddia edenler oldu. Bütün bu mesnetsiz yakıştırmalara ve anlamsız önerilere gülüp geçtik.

Geçtiğimiz süre içerisinde sermaye ve onun sözcüleri tarafından kentlerimize ve yaşam alanlarımıza yapılan saldırılar arttıkça, yaptığımız çalışmalar kamuoyu tarafından daha anlaşılır oldu. Özellikle Gezi Direnişi bir ağacın bile yaşantımızda ne kadar önemli olduğunu herkese hatırlattı. Önceleri bizi çeşitli sıfatlarla itibarsızlaştırmaya çalışan çevreler de bu çabalarından vazgeçtiler ya da kamuoyunda görünür olmaya çekindiler.

Bugünlerde gökdelen tartışmaları içerisinde eskiden dile getirilen 'istemezükçü' gibi sıfatların yeniden kamuoyu gündemine taşındığını üzülerek izliyoruz. Bu saatten sonra sadece kullanana zarar verecek olan bu tür yakıştırmaların, kent içi demokrasi anlayışına sığmadığını, kentimizi ilgilendiren konularda söz söylemek isteyenlerin bilim ve hukuk çerçevesinde bunu yapmalarının yanı sıra, demokrasi ve nezaket kurallarına uymaları gerekliliğini kamuoyunun bilgisine sunarız.”

HEMEN VAZGEÇİLMELİDİR

İzmir Yaşam Alanları’ndan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Vestel Zorlu’nun İzmir’in merkezindeki Konak’ta yapmak istediği gökdelen projesini hem onaylamıyoruz hem de projenin usule aykırı yapı ruhsatına sahip olmasına rağmen yapılma girişimine itiraz ediyoruz.

İzmir Yaşam Alanları olarak Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası’nın 2009 yılından bu yana defalarca yanlışlığını hukuki ve bilimsel gerekçelerle ifade ettiği, dava açtığı, yürütmeyi durdurma kararı aldığı bu projenin 2018’de alındığı söylenen ruhsatın da İmar Planı hükümlerine aykırı olduğunun farkındayız. Zaten bir durumun hukuka, yasaya uygun olması onun meşruiyetini sağlamaz. Kentin kimliğine ve kültürüne de uygunluğu sağlanmalı.

Ekolojik yaşamın, doğanın, kent kültürünün, kent dokusunun, doğal, tarihi ve sosyolojik yapının, kent siluetinin önemi ve değerinin bilincinde olarak İzmir’in, İzmirlinin yanındayız. Günü geldi Kültürpark’a sahip çıktık, günü geldi “İzmir İstanbul Olmasın” diyen etkinliklerde olduk, günü geldi “Elektrik Fabrikası”nı kamuya kazandırma çabalarında İzmirliyi harekete geçiren öznelerden birisi olduk.

SONUNA KADAR KARŞI DURACAĞIZ

Tüm bunların ışığında Vestel Zorlu’nun Konak’ın ortasındaki projesine sonuna kadar karşı çıkacak ve yapılmaması için karşı duracağız.

Biz kendimizi Sayın Büyükşehir Belediye Başkanının söylediği gibi “istemezükçü” değil tersine “isterizci” olarak tanımlıyoruz. Nasıl mı?

Biz Kültürpark Kent Parkı olsun istiyoruz, oradaki ekolojik yaşam sürsün, orası Behçet Uz’un hayalindeki gibi bir park olsun İSTİYORUZ…

Biz Elektrik Fabrikası Büyükşehir ya da Konak Belediyesi tarafından satın alınsın ve kamusalalanlara eklensin ve halk yararına işlevlendirilsin İSTİYORUZ…

Biz “İzmir İstanbul olmasın” derken, İzmir’in kendine özgü çok kültürlü, insanı önceleyen sosyolojik, kültürel yapısı, demokrat anlayışı, dayanışma kültürü devam etsin İSTİYORUZ...

Biz İzmir’in tarihi, kültürü, kıyısı, ormanı, körfezi, flamingoları, tarım ve sulak alanlarıyla, kısaca tüm yaşam alanları ile yaşasın İSTİYORUZ…

Biz Havagazı Fabrikası, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi, APİKAM gibi kamusal alanların çoğalarak İzmir’e kazandırılmasını İSTİYORUZ…

Biz Kamu yararını ve kent yararını, kentli hakkını İSTİYORUZ...

- Vestel Zorlu’dan zaten yapamayacağı bu gökdelen konusunda hemen geri adım atmasını ve kentin merkezine yakışacak, tarihi dokusuyla ve kent kültür ile örtüşecek bir girişimde bulunmasını İSTİYORUZ…

- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer bilsin ki biz kamuya aykırı her adıma karşı duracağız. Kente ilişkin verdiğiniz yanlış kararlardan hızla geri dönüp, kamucu bakış açısıyla, kent ve kamudan yana kararlar almanızı, sermaye ile aranıza mesafe koymanızı İSTİYORUZ.

Ve evet BİZ “istemezükçü” değil neyi, ne için istediğini bilen İSTERİZCİLERİZ.”

 
Kamu bankalarına ait sigorta şirketleri Varlık Fonu’nda toplanıyor!
 
19 yaşındaki genç babası tarafından öldürüldü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sokak ortasında kurşun yağmuruna tutuldu!
İzmir'in Tire ilçesinde, kimliği belirsiz kişi tarafından sokak ortasında ...
Kadın cinayetine ağlatan isyan! Siz hiç kolyesinde annenizin kanını gördünüz mü?
İzmir Çiğli'de hapishaneden izinli çıkarak boşandığı eşi Habibe Çevik ...
İzmirli gencin bedeni kadavra olarak bağışlandı!
İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde, psikolojik sorunları olduğu ileri sürülen ...
 
İzmir'de şırıngalı çikolata alarmı!
Ankara ve Diyarbakır'da, şırıngalı çikolata nedeniyle 2 çocuğun hayatını ...
Güzelbahçe'de go-kart pistine 300 itiraz
İzmir'de bir kulüp tarafından Güzelbahçe Yelki'de, go-kart pisti yapılmak ...
İzmirliler için 'EnTaksi İzmir' uygulaması
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nca taksilere internet üzerinden ...
 
İzmir'de 3 ilçede su kesintisi!
Bugün Bornova, Çeşme ve Ödemiş'in bazı bölgelerinde su kesintisi yaşanacak.
Kumpas mağdurları sıraya girdi
CHP'li Özgür Özel, Bakan Akar’a, “Kumpas davalarında, dava arkadaşlarını ...
Genç mühendis, kimyasal madde içerek intihar etti!
İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde, psikolojik sorunları olduğu ileri sürülen ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri