ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3646
    Dolar
  • Euro
    34,9515
    Euro
  • Altın
    2.325,130
    Altın
  • Bist-100
    9,08
    Bist-100
  • ADANA
    15/25°
    ADANA
  • ANKARA
    13/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    11/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
3 Nisan 2020 Cuma - 12:48

Spor adamı Zorlu, koronavirüsün etkisini yorumladı... FUTBOLDA DENİZ BİTTİ!

Deneyimli spor adamı Kemal Zorlu, koronavirüsün futbola etkisini yorumladı. Zorlu, “30 yıldır kurtuluşun altyapıda olduğunu söyledik, dinlemediler. Koronavirüsi Barcelona’yı bile yüzde 70 tasarrufa götürüyor. Borç batağındaki kulüplerimiz şimdi ne yapacak?” dedi. Avrupa’da zararının şimdiden 4 milyar euro olduğunu, FIFA’nın 2.7 milyar dolarlık rezervinin çözüm olamayacağını vurgulayan Zorlu, “Bu şartlarda kulüplerin geliri taban yapar. İflasa gitmemeleri için radikal önlemler gerek” dedi.

Spor adamı Zorlu, koronavirüsün etkisini yorumladı... FUTBOLDA DENİZ BİTTİ!

Spor müsabakalarının takvimini alt üst edenkoronavirüs salgını, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kulüplere ağır darbe vurdu. Küresel salgının ekonomik boyutunu değerlendiren, deneyimli spor adamı Kemal Zorlu, “30 yıldır kurtuluşun altyapıda olduğu yönündeki önerilerimizi dinlemeyen kulüpler, bu musibetle doğru yolu bulacak. Çünkü futbolda deniz bitti. Bu maddi şartlarda pahalı transferler hayal” diye konuştu.

DOĞRUYU YILLAR ÖNCE GÖRDÜK

Türkiye’de ilk minik takımı kuran kulübün Altay olduğunu, Türkiye Futbol Federasyonu’nun eski başkanlarından merhum Mazhar Zorlu’nun kurduğu o takımda  kendisinin de forma giydiğini anlatan Kemal Zorlu, “Biz doğruyu 60’lı yıllarda görmüştük. Altay’ın geçmiş yıllardaki başarısı o altyapı organizasyonundan geliyordu.  Altay bir futbolcu fabrikasi gibiydi. Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel ve Amatör Kurul Başkanlığım döneminde, kulüplerin ekonomik disiplinini sağlama adına devrim niteliğinde kararlar almıştık. 1995’te kulüplerde altyapıları güçlendirecek harika bir program hazırladık. Ama uygulanmadı. Şimdi koronavirüs illeti kulüpleri iflasa götürüyor. Artık  herkes aklını başına almak  zorunda” dedi.

KULÜPLER YOĞUN BAKIMDA

Gençlik ve Spor Bakanlığı Merkez Danışma Kurulu üyeliği de yapan Zorlu, salgın yüzünden Avrupa’nın beş büyük liginin şu ana kadar 4 milyar eurozarar ettiğinin altını çizdi. Zorlu, “Türkiye’de kulüplerin gelir kaybı şimdiden 500 milyon lira.  FIFA’nın 2.7  miyar dolarlık rezervi devreye sokması da soruna çözüm getiremeyecek. Geçen sezon havuzdan 1 milyar 884 milyon lira alan kulüpler, bu sezon 2.1 milyar lira beklerken hesaplar alt üst oldu. Bilet satışı ve kombine iadesi 30 milyondan fazla zarar getiriyor.  Bu zararın yüzde 80’i dört büyüklerin. Lisanslı ürünmağazalarının kapanmasından 65 milyon lira gelir kaybına uğradılar. Koronavirüs kulüpleri yoğun bakıma soktu” ifadesini kullandı.

BORÇ BATAĞINI GEÇEMİYORLAR

UEFA’nın finansal raporuna göre, kulüplerimizin geçen 263 milyon euro zarar ettiğini belirterek,F.Bahçe 334 milyon,  Beşiktaş 184 milyon, G.Saray ise 175 milyon euro borçla, Avrupa’nın en fazla borcu olan 20 kulübü arasına olduğunu ifade eden Zorlu, “Koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik tahribat yüzünden kulüplerin yayın, reklam ve hasılat gelirleri taban yapacak. Sponsor bulmak çok zorlaşacak. 382 milyon euro kar aden İngiltere Premier Lig’de bile bir çok kulüp satılma noktasına geldi.Barcelona bile yüzde 70 tasarruf yapmayı planlarken, bizim kulüpler transfer yapamaz” diye konuştu.

BONSERVİSLER DÜŞER, ZARAR GELİR

Koronavirüs nedeniyle Avrupa’nın bir çok kulübünün küçülmeye gideceğini belirten Zorlu,oyuncu ve bonservis ücretlerinin yüzde 50 düşeceğinin öngörüldüğünü söyledi. Zorlu, “Bu düşüş oyuncu satış bedellerini aşağıya çekecek. Yabancı sınırı kuralı uygulayan ülkeler arasında 14 yabancıyla lider olan Türkiye’de tüm kulüpleroyunculardan zarar edecek” dedi.

BEŞ YILDA ANCAK TOPARLANIR

Ortaya konan rakamlara göre, büyük ekonomik sıkıntılar yaşayan kulüplerimizin, koronavirüs darbesi yüzünden çıkmaza girdiğini vurgulayan Zorlu şöyle konuştu, “Yıllardır sporun içinde olan, futbolun yönetiminde yer alan bir kişi olarak,  oyuncu yetiştiren kulüplerin ayakta kalabileceğine inanıyorum. Üretebilen yaşayacak. Bunu sağlamak için radikal önlemler alınmalı. Yıllardır kulüplere altyapı için sürekli para pompalayan federasyon, kademeli olarak tüm liglerde altyapıdan oyuncu oynatma zorunluluğu getirmeli. Bütçe disiplini katı şekilde uygulanmalı. Bunlar yapılsa bile, kulüpler 5 yılda ancak toparlanır. Aksi halde Türkiye’de futbol biter” diye konuştu. Koronavirüs salgınının sadece futbolu değil, tüm spor branşlarını vuracağını da ifade eden Zorlu, sporun sektör olarak da küçülmeye gideceğinin kaçınılmaz olduğunun da altını çizdi.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun eski  Profesyonel ve Amatör Kurul Başkanı olan Kemal Zorlu’nun, kulüplerde altyapının güçlenmesi ve mali disiplin sağlamarığına yönelik 1990 yılında hazırladığı program, “futbolda devrim” olarak nitelendirilmişti.

Zorlu’nun 2018 yılında kulüplere ekonomik anlamda yaptığı uyarı da medyada “Dikkat batıyorsunuz… Kulüpleri yabancılar batırdı.” başlıklarıyla geniş yer bulmuştu. Bu uyarılara da kulak asmayan kulüpler, koronavirüs vurgunuyla batma noktasına geldi.

 
İzmir'de 'Korona' partisi!
 
Koronavirüse karşı Türkiye'de ilaç üretimi başladı...
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Oğuz Dizer 3 Nisan 2020 Cuma 18:02

Karaya zaten oturmuş olanlar , artık asla kurtarılamayacaklar ! Yandaş menajerler ve yancıları sözde kulüp yönetici ve slaytları da, bittiler yani ha, bu dramatik durumda ? Vah vah nokta.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menemenspor'da Sikiru'ya tam not
TFF 1'inci Lig ekiplerinden Ekol Göz Menemenspor'un sezon başında Nijerya'nın ...
Göztepe'de Mossoro hayal kırıklığı
Süper Lig ekiplerinden Göztepe'nin sezon başında Medipol Başakşehir'den ...
Bozok: Ligler mutlaka tamamlanmalı
Altay Profesyonel Şube Sorumlusu Hilmi Bozok, koronavirüsünden dolayı ...
 
Minik Altaylılar'a dijital antrenman
Altay Futbol Okulları, bünyesindeki öğrenciler için ev şartlarına uygun ...
Her şey Altınordu'nun elinde
TFF 1'inci Lig temsilcilerinden Altınordu'da forma giyen Okan Derici, ...
Karşıyaka'da uzaktan eğitim
Dünyayı saran koronavirüs salgınında tüm sportif faaliyetlere ara verilirken ...
 
Göztepe'de Poko formaya hasret kaldı
Süper Lig ekiplerinden Göztepe'de orta saha oyuncusu Andre Poko bu sezon ...
Göztepe taraftarından anlamlı destek
Süper Lig ekiplerinden Göztepe'de bir grup taraftar dün gece saatlerinde ...
''Dünya futbolu eskisi gibi olmayacak''
Koronavirüsün futbola etkisini değerlendiren Altınordu Başkanı Seyit Mehmet ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri