ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3666
    Dolar
  • Euro
    34,9429
    Euro
  • Altın
    2.325,450
    Altın
  • Bist-100
    9,12
    Bist-100
  • ADANA
    14/25°
    ADANA
  • ANKARA
    12/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    11/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Yunanistan'da art arda 2 deprem!
Yunanistan'da art arda 2 deprem!
Deniz Yücel: 'En önemli işimiz oyumuza sahip çıkmak'
Deniz Yücel: "En önemli işimiz oyumuza sahip çıkmak"
İsrail, Suriye'yi vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var!
İsrail, Suriye'yi vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var!
Kırmızı bültenle aranıyorlardı... İstanbul'da yakalandılar!
Kırmızı bültenle aranıyorlardı... İstanbul'da yakalandılar!
9 Ağustos 2019 Cuma - 11:27

Sürücüsüz servise Dünya birinciliği

Karşıyaka'daki özel bir okulun 3 ilkokul öğrencisi, dünya çapında 150 takımın katıldığı Dünya Robot Olimpiyatı'nın (World Robot Olympiad) Danimarka'da düzenlenen finalinde, 'We Do' kategorisinde dünya birincisi oldu. Geleceğin ihtiyaçlarını düşünüp, kazaları en aza indirmek amacı ile tasarladıkları, 'Sürücüsüz Okul Servisi' projeleri ile birinci olan öğrenciler, Türkiye’yi temsil etmenin sevincini yaşadı.

Sürücüsüz servise Dünya birinciliği

Karşıyaka'daki bir özel okulun 4'üncü sınıf öğrencileri Aras Aktaş, Adnan Khalilli ve Rüzgar Meral, proje kapsamında lego parçaları kullanarak, 'Sürücüsüz Okul Servisi' tasarladı. Tablet üzerinden bir programla yönettikleri servisin kazaları en aza indirmesini amaçlayan öğrenciler, servise gelişmiş acil durum freni, otomatik park etme ve sensor sistemleri ekledi. Ayrıca servisin iç kısmına da öğrencilerin eğlenmeleri için top havuzu, yemek ve dinlenme bölümleri tasarlayan öğrenciler, kodlama ve programlama teknikleri ile robotlarını geliştirdi. Sürücüsüz okul servisi, sürücü olmadan öğrenciler evlerinden alıp güvenli bir şekilde okula götürdükten sonra okul çıkışlarında da okuldan evlere dağıtım yapmak üzere tasarlandı. Aynı zamanda sensörleri sayesinde karşısına çıkan herhangi bir engelde kendiliğinden durabilen servis, yapay zeka sayesinde de otomatik olarak park edebiliyor. 3 aylık bir sürecin sonunda 4 Mayıs'ta Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen 24 farklı şehirden 206 takımın katıldığı Dünya Robot Olimpiyatı'nın (World Robot Olympiad) Türkiye elemelerine katılan öğrenciler, turnuvadan Türkiye şampiyonu olarak çıktı.

?1-4 Ağustos tarihleri arasında Danimarka'nın Aarhus kentinde yapılan World Robot Olympiad Friendship Invitational 2019'a katılan öğrenciler, dünyadan 150, Türkiye’den ise 7 takımın yarıştığı turnuvada iki jüri değerlendirmesinden yüksek puan almayı başardı. Öğrenciler projelerini İngilizce sunarak, tüm dünyadan gelen katılımcılara ve jürilere projelerini tanıttı. İzmirli öğrenciler, 18 takımın yarıştığı, 'We Do' kategorisinde kendi klasmanları olan, 'Open We Do' dalında robotları ile istenilen tüm görevleri başarı ile yerine getirerek birinci olmaya hak kazandı. Türkiye'yi temsil eden minikler, başarılarının büyük sevincini yaşadı.

‘ÜLKEMİZİ TEMSİL ETTİĞİMİZ İÇİN MUTLUYUZ’

Amaçladıklarının, bir servis aracının sürücü olmadan çocukları evden alıp güvenli bir şekilde okula teslim edip, daha sonra da okuldan alıp eve götürmesi olduğunu söyleyen Aras Aktaş (10), "İlk başladığımızda kimsenin bir fikri yoktu. Sonra fikir üretip sorunları alt ederek buraya kadar geldik. Çok zordu, ama eğlenceliydi. Robotumuzu tasarlarken sensörler kullandık. Bu sensörler gelecek için büyük önem arz ediyor. Bu servis karşısına bir engel çıktığında kendiliğinden durabiliyor ve yapay zeka ile kendiliğinden park edebiliyor" diye konuştu. Üretim sürecinde kafalarındaki fikirleri kağıda aktararak çizimler yaptıklarını belirten Rüzgar Meral (10), "Sonra onları legolarla gerçeğe çevirdik. Bizim için çok güzeldi, beyin fırtınası yaparken çok eğlendik. Hepimizden farklı farklı fikirler çıktı, sonra onları toparlayıp böyle bir servis aracı oluşturduk. Servis aracının içine çocukların eğlenebileceği top havuzu ve langırt koyduk. Yemek odası, dinlenme odası ve her koltuğun önünde tabletler var. Bu şekilde öğrenciler hiç sıkılmadan yolculuk yapabiliyor. Onların sıkılmamalarını amaçladık" dedi.

Türkiye'yi böyle büyük bir organizasyonda temsil edip birinci olmaktan duydukları gururu belirten öğrencilerden Adnan Khalilli (10) ise, "Ülkemizi temsil ettiğimiz için çok mutluyuz. Turnuvada birçok arkadaşımız oldu. Oraya gittiğimiz için heyecanlıydık. Onlar bize kendi projelerini anlattılar, biz de onlara anlattık. Bizi dinlediklerinde projemizi çok beğendiler" dedi.

 

 
İzmir'de bayram seferberliği
 
34 yıllık oda başkanı hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de bayram seferberliği
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte tatilcilerin İzmir'in turistik ...
İzmir'de çok ilginç bir olay... Altınlarını yanlışlıkla bağış kutusuna attılar
İzmir Aliağa’da yaşayan genç çift, Mardin’e göç etmeden iki gece önce ...
6 yaşındaki kardeşini traktörle ezdi!
Aydın'ın Didim ilçesinde, hurda dükkanında babasına yardım etmek için ...
 
Cezaevindeki yemekten zehirlendiler!
Zonguldak M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan 14 mahkum, gıda ...
Taksici, aracına binen kadına tecavüz etti!
Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, taksi sürücüsü R.B. (36), aracına binen genç ...
Manisa'da korkunç kaza: 3 ölü, 2 yaralı!
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, sürücüsünün kontrolünden çıkan otomobil ...
 
Binali Yıldırım, İzmir- İstanbul otoyolunda direksiyon başına geçti
AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, çeşitli temaslarda bulunmak ...
İzmir- İstanbul otoyolunda direksiyon başına geçti
AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, çeşitli temaslarda bulunmak ...
İzmir fena sallandı
İzmir ve çevresi 5.1 büyüklüğündeki depremle sallandı
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri