ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2927
    Dolar
  • Euro
    34,7818
    Euro
  • Altın
    2.403,950
    Altın
  • Bist-100
    10.244,00
    Bist-100
  • ADANA
    12/24°
    ADANA
  • ANKARA
    4/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    4/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/25°
    IZMIR
  • KONYA
    6/15°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Boşanma aşamasındaki kocası tarafından katledildi!
Boşanma aşamasındaki kocası tarafından katledildi!
Aile katliamı... Baba, anne, 3 çocuk evde ölü bulundu!
Aile katliamı... Baba, anne, 3 çocuk evde ölü bulundu!
19 ilde sibergöz operasyonu: 51 gözaltı!
19 ilde sibergöz operasyonu: 51 gözaltı!
3 fidan anılıyor!
3 fidan anılıyor!
6 Mayıs 2021 Perşembe - 10:42

TÜRKİYE YENİ ÇAĞA AYAK UYDURMALI. AMA ÖNCE CHP- (2)

Bir dönem CHP İzmir'de Ar-Ge komisyonu üyesi olan, CHP Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Murat Baran Uygun'un Türk siyaseti ve CHP'nin yerini irdelediği yazı dizisinde ikinci bölüm...

TÜRKİYE YENİ ÇAĞA AYAK UYDURMALI. AMA ÖNCE CHP- (2)

Günümüzde artık insanların hiçbir şeye vakti de sabrı da yok. Hemen sonuç istiyoruz. Bu, toplumumuzun öteden beri genel bir hastalığı olmakla beraber dijital çağın yarattığı hız merakının da bir sonucu. Uzun makaleler okumaya, birini uzun uzun dinlemeye kimsenin vakti de hali de yok. Okunmak ve dinlenmek istiyorsan en az kelime ile açık ve net biçimde yazmak-konuşmak zorundasın. Yoksa çöp! Bu yüzden ben de yazımı yeni çağın gereklerine uygun yazmak zorundayım, okunması ve anlaşılmam için.

Önceki yazıda CHP'nin kendi içinde bir değişimin içine girmesi gerektiğine dair girişi yapmıştım. Konuya girmeden önce önemli bulduğum bir açıklamayı yapmak zorundayım; benim durum üzerine yaptığım tespit ve önerilerim, bir merkezi yönetim (kişiler) eleştirisi değil, bir “sistem tartışmasıdır”.

Zira CHP'nin bugün içinden çıkamadığı sarmalın nedeni ne sayın Kılıçdaroğlu ve yönetimidir ne de üyelerdir. Zaten bu durum da sadece son 10 yılın değil 10 yılların problemidir.

***

Öncelikle sorunu net olarak ortaya koyalım; parti içinde 30-40 yıldır süregelen ve artık miadını doldurmuş siyaset yapma şekli. Sayın genel başkanın bile itiraf ettiği gibi “CHP’yi yönetmek Türkiye’yi yönetmekten zordur.”

Peki, bu zorluğun nedeni nedir? Nasıl aşılır? Aslında bazı rahatsızlıkların herkes farkında ve bunlar parça parça dile getiriliyor. Kimi fısıltı halinde kimi de açık açık. Konumuz bunun doğru olup olmadığı değil. Bunları birleştirip resmi anlaşılır hale getirmek ve bir çözüme ulaşmak.

Antik Çağ filozoflarından Herakleitos, "Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir " demiş ve değişimin mecburi istikametini vurgulamış. Çıkış noktamız da bu. Parti içinde 30-40 yıllık teamüller, siyaset mekanizmasını hantallaştırarak artık ne yazık ki partinin ve dolaylı olarak da ülkenin önünü tıkıyor. 1970'lerde 80'lerde geçerli olabilecek ve o dönem kitleleri hareketlendiren, kenetleyen kural ve uygulamalar, günümüzde partinin ihtiyacı olan birlik ve beraberliği oluşturması, onun akabinde hareketliliği yaratması için yeterli değil.

Söz konusu dönemde parti içinde siyaset yapanların sayısı az, üye yapısı da zihnen daha homojen bir yapıdaydı. Ancak günümüzde siyaset yapan insan sayısı arttı ve üyelerin CHP’nin içinde bulunma nedenleri o günlerden ve birbirlerinden şimdi artık çok daha farklı. Dolayısı ile “eski” tüzük ve düşünce yapısı ile bu “yeni” topluluğu yönetmeye ve harekete geçirmeye çalışmak elbette bir hayli zor ve hatta neredeyse imkânsız.

***

Toplum psikolojisi temelde değişmese de artık beklentiler yazının başında belirttiğim gibi çok farklı. Doğa kanunu, değişmeyen, yenilenemeyen yok olur. CHP, kuruluşun ve Atatürk’ün partisi olması nedeni ile her dönem kendisine sahip çıkacak bir kitle buldu ve yok olmadı. Ancak artık CHP’nin, halka sahip çıkma zamanı geldi. Aslında partinin tüm vaat ve söylemleri CHP’nin halkın güncel sorunlarını anladığını, dinlediğini ve çözümü de bildiğini gösteriyor. E sorun nerede?

Sorun şu; artık halk bizi duymuyor mitini bırakalım. Halk, CHP nin vaatlerini duyuyor ve biliyor ama bunları yapabileceğine inanmıyor. Yani ortada bir “güven problemi" var. Aslında halk olarak genel anlamda birbirimize karşı bir güven problemimizin var olduğunu itiraf etmeliyim. Ancak birbirine güvenmeyen toplum “birilerine” güvenme konusunda ortaklaşabilir. İşte o ortak müşterek olmayı başardığınızda iktidar olursunuz. Halkın güvenini kazanmak, parti içinde birlik, beraberlik, adalet ve üyeler arası güveni sağlamaktan geçer. Yani halka, iktidarı teslim edebilecekleri güvenli ve adaletli bir yapı olduğunuz izlenimini vermek zorundasınız. Söylem yetmiyor icraatla göstermek lazım.

Partililer arasında yeniden karşılıklı güvene dayalı bir ilişkinin kurulamaması ve partililerin içinde adalet hissinin tam gelişememesinin temel sebebi kongre süreçleridir. İlk çıkış noktası ise mahalle delege seçimleridir. Mahalle delege seçimleri gömleğin adeta ilk iliği gibi. İlki yanlış iliklendiği için geri kalan her şey de yanlış gidiyor.

Kongre süreçlerinin parti içinde motivasyonu nasıl düşürdüğüne, enerjiyi nasıl tükettiğine, siyaseti nasıl hantallaştırdığına, üyelerde nasıl bir adaletsizlik ve yılgınlık hissi yarattığına ve toplamda oluşan tablo nedeni ile halkın gözünde partinin güven kaybetmesine ve bunlara dair çözüm önerilerine üçüncü ve son yazıda yer vereceğim. (DEVAM EDECEK)

 
Dijital Dershane’de KPSS dönemi!
 
5 yıldızlı spor kompleksi tamamlandı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zeliha işkol 7 Mayıs 2021 Cuma 19:19

Devamını sabırsızlıkla bekliyorum.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pınar, maganda kurbanı oldu!
Erzurum'un Yakutiye ilçesinde pompalı tüfekle rastgele ateş açan Serdar ...
Habertürk TV'de MHP depremi!
Habertürk'te yayınlanan Ebru Baki ile Para Gündem programı sonrası kanal ...
İzmir'deki olayda üzücü gelişme!
İzmir'in Konak ilçesinde, tartıştığı A.E. tarafından başından vurularak ...
 
AK Parti'den İzmirli kadınlara kooperatifçilik eğitimi!
AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanlığı, 7 Mayıs Cuma günü, online ...
6 kardeşin de evi yandı!
Kastamonu'nun Cide ilçesinde, 6 kardeşe ait olan ve yan yana bulanan 6 ...
Korkuluğa sıkıştı, yardımına itfaiye yetişti!
Muğla'nın Milas ilçesinde, bir evin bahçe kapısındaki demir korkuluklara ...
 
Datça yine sallandı!
Ege Denizi'nde, Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Kovalamaca böyle bitti!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, polisin 'dur' ihtarına uymayan sürücü yaklaşık ...
Bakan Koca'dan aşı açıklaması.. Nüfusun 3 katı kadar!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Şu anda Türkiye 100 milyon doz Sinovac ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri