ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3513
    Dolar
  • Euro
    34,7228
    Euro
  • Altın
    2.409,220
    Altın
  • Bist-100
    10.046,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/27°
    ADANA
  • ANKARA
    10/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    19/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/26°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Genç futbolcu hayatını kaybetti
Genç futbolcu hayatını kaybetti
FED faiz kararını açıkladı.. Altın piyasası hareketlendi!
FED faiz kararını açıkladı.. Altın piyasası hareketlendi!
Ankara'da sel felaketi!
Ankara'da sel felaketi!
LPG'ye indirim geliyor!
LPG'ye indirim geliyor!
7 Mayıs 2021 Cuma - 10:18

TÜRKİYE YENİ ÇAĞA AYAK UYDURMALI. AMA ÖNCE CHP- (SON)

Bir dönem CHP İzmir'de Ar-Ge komisyonu üyesi olan, CHP Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Murat Baran Uygun, CHP'nin yenilenme stratejisini açıkladı. İşte o yazının, somut öneriler içeren son bölümü...

TÜRKİYE YENİ ÇAĞA AYAK UYDURMALI. AMA ÖNCE CHP- (SON)

Yazı dizisi kapsamında bahsettiğim konular bugüne kadar parti içinde “seçim sırasında bunları konuşmanın sırası mı?”, ”iktidara giderken bunları konuşmanın sırası mı?” diye diye yıllarca halı altına süpürülerek kronikleşen sorunlardır. Ancak ne o iktidar geldi ne de sorunlar çözüldü. Şunu herkes iyi anlamalı, ancak bu konular konuşulup düzeldiğinde, doğru işler yapıldığında iktidar gelecektir. Sihirli bir el ile değil. Şimdi önerilerimize gelelim:

1)- Mahalle Delege Seçimleri: Tüm sıkıntıların başladığı ilk noktadır.  Bu süreçten insan unsurunu olabildiğince uzak tutmak gerekir. Öncelikle delege olma ölçütleri belirlenmeli. Çünkü CHP bir kitle partisidir. Kapısından giren her vatandaşı, vatandaş istediği sürece üye yapmak zorundadır. Üye olmanın kriteri olmaz. Ancak üye, “ben ilçe yönetimini, il yönetimini belirleyeceğim, bu partinin yöneticilerini belirleyeceğim” diyorsa, yani karar verici olmak, delege olmak istiyorsa belli özellikleri taşıması gerekir. Bunlar şu şekilde olabilir;

a)            En az 1 yıl parti üyesi olmak,

b)            Üye temel eğitimini almış olmak,

c)            Her yıl en az 1 sosyal proje gerçekleştirebilmiş olmak ya da katkı sağlamak,

d)           Düzenli aidat ödüyor olmak, (Her ay ilçeye başkanlığına gelinerek makbuz karşılığı ödenmelidir. Amaç, hem aidiyet duygusunu güçlendirme hem ilçe gelirini arttırma hem de ayda 1 kere bile ilçe binasına uğrayamayan üyeye delegelik hakkı vermemektir. Toplu halde ya da otomatik ödeme geçerli olmamalıdır.)

Bu ölçütlere uyan üyeler, kongre süreci başladığında delege olmak için aday olurlar. Aday olanların ölçütlere uygunluğu ilçe yönetimi tarafından kontrol edilir ve liste hazırlanır. Liste askıya çıkar ve itiraz için 15 günlük müddet verilir. İtirazlar il yönetimine yapılır ve burada karara bağlanır. İtirazların değerlendirilmesi sonucunda liste kesinleşir.

Önceden belirlenen ve ilan edilen bir günde ilçe yönetimi tarafından öğretmen atamalarının yapıldığı gibi tüm üyelerin karşısında bilgisayardan rastgele kura çekimi yapılarak tüm delegeler belirlenir.

1)-  Üyeler “seçen üye” ve “seçilen üye” olarak ikiye ayrılır. Seçen üye, seçilen üye olamaz. Yani delege olan bir üye,  başka bir ana kademe yönetici kadrosuna veya başka bir delegeliğe talip olamaz. Yeni dönemde ana kademe yönetici olmak isteyen üye ilçe, il ya da kurultay delegeliğine talip olamaz. Delege veya ana kademe yöneticisi olmuş üye Meclis Üyeliği aday adaylık dosyası alamaz. Kongre dönemlerinde görev bekleyen partili sayısı doğal olarak son derece fazla oluyor.1 üyeye birden fazla görev (yetki) verip küskünler ordusu yaratmak yerine parti içinde daha geniş bir görev dağılımı yaparak olası sıkıntıların önüne geçilmeli. Bu, aidiyet hissi ve motivasyonu yüksek üye sayısını arttıracaktır. (Bu konuda da adalet mutlaka sağlanmalı, adil bir mekanizma içinde yarışmayan üyeye “niye küsüyorsun” diye kızmak doğru bir davranış değildir. Dengesizliği gören insan tabiidir ki tepki verir.)

İl ve ilçe başkan adayları seçim tarihinden en az 1 ay önce adaylıklarını ve yönetimlerini açıklamalı. (delege seçimleri tarihi bu duruma göre ayarlanabilir.) Denilebilir ki ortaya çıkan yönetim kadrosu 1 ay boyunca konuşulur yıpranır veya kendi aralarında ihtilafa düşerek parçalanabilir. Oysa daha 1 ay boyunca ekip olabilmeyi başaramamış bir gruba, 2-3 yıl boyunca bir partinin il veya ilçe yönetimi zaten emanet edilebilir mi? Buradaki ana amaç, yönetici de, başkan adayı kadar yönetici olmak için çalışmalı çaba sarf etmeli ve örgütten onay almalıdır. Bu 1 aylık süre boyunca en ekip ruhuna sahip, yıpranmayan, ayakta kalan ekip parti yönetimini alır. Böylelikle yönetimler delege ağalarının veya bir kısım nüfuz sahiplerinin iki dudağının ucunda rastgele oluşmaz, her şey önceden belirli olduğu içinde muhakkak ki küsmelerin ve ayrışmaların önüne geçilir. Seçim kazanamadığı için küsen partilininse zaten bu partinin içinde yeri yoktur. Dolayısıyla gitmesinden dolayı bir kayıpta yoktur. Aksine partinin de yararınadır.

Özetle CHP, kongre süreçlerini daha sade, hızlı ve kurumsal hale getirmeli. “Amaç iktidar, kongreler teferruat” olması gerekirken tam tersi yaşanıyor. İktidar olmak için yapılması gereken çalışmalar, parti içi makamlara gelmek için yapılıyor. Bu iç siyasi mücadeleler sırasında yaşanan olaylar, adaletsizlik ve yılgınlık hissi yarattığı gibi kaybolan enerji ve dinamizm sonucu bozulan birlik-beraberlik, partiyi halkın güven duyacağı sağlam bir yapı görüntüsünden uzaklaştırıyor. CHP’nin adalet getireceğine önce üyeleri inanmalı. Onlar adaleti iliklerine kadar yaşayıp hissedecek ki, halka da bu hissi geçirebilsin. Ekmek-su kadar ihtiyaç olan en büyük kutsaldır “adalet”. İşte toplumun her kesiminin ortaklaşacağı, güven duyacağı bir parti olmanın yolu önce bunu kendi içinde sağlamaktan geçiyor. Uzun lafın kısası, İktidar için önce içeriyi bir derleyip toparlamak lazım. (SON-)

 
Yeni çehresine kavuştu!
 
40 milyonluk lüks araç operasyonu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beko: Basına sansür hukuksuzluktur!
İçişleri Bakanlığı’nın görüntü çekmesini engelleyen, alkollü içki yasağı ...
CHP'li Sındır'dan flaş yasa teklifi!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, kamuda görevli 480 bin sözleşmeli ...
CHP'li Bakan'dan tarihi hamam ve imparatorluk salonu tepkisi
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 35 yıllığına restorasyon ve onarım ...
 
Kılıçdaroğlu'ndan AK Parti'nin animasyonuna cevap!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin hazırladığı CHP animasyonu ...
AK Parti'den CHP animasyonu!
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhuriyet Halk Partisini (CHP) ...
AK Parti İzmir'den kan bağışı kampanyası
Pandemi ve Ramazan nedeniyle Kızılay’ın kan stoklarındaki azalma, AK Parti ...
 
Kılıçdaroğlu'ndan ''challenge'' atağı...
CHP lideri Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'i etiketleyerek ...
Erdoğan'dan CHP'li Erdoğdu'ya dava!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları, CHP'li Aykut Erdoğdu ...
Gaye Usluer, CHP'den istifa etti!
25 ve 26’ncı dönem CHP Eskişehir milletvekilliği yapan ve halen parti ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri