ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2084
    Dolar
  • Euro
    34,7319
    Euro
  • Altın
    2.431,150
    Altın
  • Bist-100
    10.202,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/24°
    ADANA
  • ANKARA
    7/16°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/15°
    BURSA
  • ISTANBUL
    11/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/23°
    IZMIR
  • KONYA
    8/15°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Komiser yardımcısı eşini ve 2 çocuğunu öldürüp intihar etti!
Komiser yardımcısı eşini ve 2 çocuğunu öldürüp intihar etti!
Kamuda tasarruf paketi açıklandı!
Kamuda tasarruf paketi açıklandı!
İYİ Parti'de bir istifa daha!
İYİ Parti'de bir istifa daha!
CHP'li Polat: Kamuda tasarruf için ödemeleri TL bazında yapın!
CHP'li Polat: Kamuda tasarruf için ödemeleri TL bazında yapın!
8 Nisan 2020 Çarşamba - 14:52

Tabipler Birliği'nden flaş açıklama.. Ölüm oranları düşük gösteriliyor!

Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı COVID-19 ile ilgili vaka ve ölüm oranlarının arasında paralellik olmadığını duyurdu. Bakanlığın, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği uluslararası kodları kullanmadığını vurgulayan TTB, bu durumun, koronavirüsten ölüm oranının düşük gösterilmesine ve uygun önlemlerin alınamamasına neden olduğu bilgisini verdi.

Tabipler Birliği nden flaş açıklama.. Ölüm oranları düşük gösteriliyor!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre Türkiye’de (7 Nisan) toplam vaka sayısı 34 bin 109’a can kaybı ise 725’e yükselmiş oldu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise COVID-19 için açıklanan ölüm ve vaka oranları ile ilgili önemli bir noktaya değindi. Bu verilerin paralellik içermediğine değinen TTB, Sağlık Bakanlığı’nın corona ölümleri için neden DSÖ’nün uluslararası kodları kullanmadığını sordu. Adli Tıp ve Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. A. Coşkun Yorulmaz'ın yorumlarının yer verildiği açıklamada, bu durumun ölüm oranlarının az gösterilmesine yol açtığı vurgulandı.

İşte TTB’nin flaş açıklaması…

SAĞLIK BAKANLIĞI COVID-19 ÖLÜMLERİ İÇİN DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NÜN ÖNERDİĞİ ULUSLARARASI KODLARI NEDEN KULLANMIYOR?

Pandemi gibi halkın büyük bölümünün sağlığını ilgilendiren acil durumlarda, mortalite sürveyansı salgının toplumdaki yaygınlık derecesini izlemek, halk sağlığı önlemlerine ve bunların etkisini ölçmeye rehberlik etmek için vazgeçilmez öneme sahiptir. Mortalite sürveyansının en önemli araçlarından biri ölüm belgelerindeki ölüm nedenlerinin takip edilmesidir. Ölüm belgelerinin doğru biçimde düzenlenmesi epidemiyolojik analizler ve halk sağlığı çalışmaları için doğru ve güvenilir bilgilerin oluşturulması için zorunludur.

DOĞRULANMIŞ OLGU SAYILARI İLE ÖLÜM SAYILARI ARASINDA PARALELLİK YOK

Türkiye'de COVID-19 pandemisinin ölümler üzerinden değerlendirilmesinde soru işaretleri bulunmaktadır. Son günlerde açıklanan ölüm sayıları epidemiyolojik dağılımlara uyum göstermemekte; doğrulanmış olgu sayıları ile ölüm sayıları arasında paralellik bulunmamaktadır. Kuşkusuz ölüm sayılarının artış göstermemesi çok memnuniyet verici bir durumdur, ancak dünyanın diğer ülkelerinde gözlenen örüntü ile örtüşmemesi dikkate alınması gereken bir durumdur.

KAYITLARA COVID-19 DİYE GEÇİLMİYOR!

Birliğimize bağlı hekimlerden yapılan bildirimler, bilgisayarlı tomografisi ve/veya klinik bulguları hastalığı desteklediği halde, PCR testi pozitif olmayan hastaların yaşamlarını yitirdiklerinde kayıtlara COVID-19 olarak geçmediği, bunun yerine ‘viral pnömoni', ‘doğal ölüm' veya ‘bulaşıcı hastalık' olarak geçebildiği biçimindedir.

Oysa Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) COVID-19 pandemisi sırasında ölüm kayıtları için iki farklı uluslararası kod önermektedir. Bu kodlar;
U07.1: COVID-19, virüs tanımlanmış (laboratuvar testi (PCR) ile kesinleştirilmiş olgular) ve
U07.2: COVID-19, virüs tanımlanmamış şeklindedir.

DSÖ, (U07.2) kodunun, klinik ve epidemiyolojik olarak COVID-19 tanısı konulan ancak, laboratuvar testi ile kesinleştirilmemiş olası/kuşkulu olgular için kullanılması gerektiğini belirtmektedir (https://www.who.int/classifications/icd/covid19/en/). Ölüm bildirimlerinde de bu kodların kullanılması önerilmektedir (https://www.who.int/classifications/icd/COVID-19-coding-icd10.pdf?ua=1).

Ülkemizde, ölüm belgelerinin düzenlenmesi için kullanılan Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS) 06.04.2020 tarihi itibarıyla incelendiğinde; (U07.1) tanı kodunun karşılığında MERS COV HASTALIĞI, (U07.2) kodunun karşılığında AVİAN İNFLUENZA ENFEKSİYONU bulunduğu, tanı kodlarının DSÖ kararları neticesinde düzenlenmediği görülmektedir. Adli Tıp ve Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. A. Coşkun Yorulmaz'ın konuya ilişkin yazısı çarpıcıdır.

“ÖLÜM SAYILARININ AZ GÖSTERİLMESİNE YOL AÇIYOR”

Sağlık Bakanlığı'nın DSÖ tarafından önerilen kodları neden kullanmadığı merak konusudur. ABD'de Hastalık Önleme Merkezi (CDC) söz konusu kodların olabildiğinde spesifik olmasını, viral pnömoni gibi daha geniş ve spesifik olmayan tanımlamalardan kaçınılması gerektiğini önermektedir. Bu kodların DSÖ gibi uluslararası kuruluşların önerdiği biçimde kullanılmaması COVID-19 pandemisi sırasında ölüm sayılarının az gösterilmesine yol açmakta, böylece sorunun boyutunun tam olarak belirlenememesi ve alınması gereken halk sağlığı önlemlerinin yeterli düzeyde alınamaması riskini doğurmaktadır.

Sağlık Bakanlığı'nı hemen DSÖ tarafından belirlenen COVID-19 kodlarını kullanmaya, Şubat ayından itibaren ölüm kayıtlarını bu yaklaşım üzerinden gözden geçirmeye ve gerekmesi halinde sözel otopsi tekniğini uygulamaya çağırıyoruz. Ölüm kayıtlarının açılması halinde, Türk Tabipleri Birliği bu sürece katkı sunmaya hazırdır.

 
Karşıyakalı Cenk'in futbol özlemi
 
AK Parti ve MHP'den ilginç hamle! Meclisi iyice oyun parkına çevirdiler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Roketsan'da patlama: 3 yaralı
Ankara'nın Elmadağ ilçesinde bulunan Roketsan Fabrikası'nda patlama meydana ...
Bakan Koca yeni verileri açıkladı..
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de koronavirüs salgını ile ilgili ...
İmamoğlu'dan 30 milyonluk müjde
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, koronavirüsü ...
 
Atatürk Havalimanı hastane oluyor... Maske satışı yasak!
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, koronavirüs tedbirleri kapsamında bugün ikinci ...
İl Sağlık Müdürü’nün testi pozitif çıktı
Koronavirüs salgını yayılmaya devam ediyor. Siirt İl Sağlık Müdürü Erol ...
Ürküten oran: Türkiye’de dünyanın 9 katı!
Dünyaya kâbusu yaşatan yeni tip koronavirüs ile ilgili Türkiye'de 60 yaş ...
 
Ceyhan'ın yeni belediye başkanı belli oldu
Adana'nın Ceyhan İlçesi'nde Kadir Aydar'ın YSK tarafından mazbatasının ...
23 Nisan kutlanacak mı? Bakan açıkladı...
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bu yılki 23 Nisan kutlamalarına ilişkin, ...
Bakan Koca son verileri açıkladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs nedeniyle bugün 76 kişinin daha ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri