ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2243
    Dolar
  • Euro
    34,7832
    Euro
  • Altın
    2.410,480
    Altın
  • Bist-100
    10.267,00
    Bist-100
  • ADANA
    13/24°
    ADANA
  • ANKARA
    7/19°
    ANKARA
  • ANTALYA
    16/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    6/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/28°
    IZMIR
  • KONYA
    7/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Fenerbahçe ağır yaralı!
Fenerbahçe ağır yaralı!
Özgür Özel, Bahçeli'yi ziyaret edecek
Özgür Özel, Bahçeli'yi ziyaret edecek
Başsız ceset alarmı!
Başsız ceset alarmı!
Lise öğrencisi kız silahla okulu bastı!
Lise öğrencisi kız silahla okulu bastı!
3 Kasım 2021 Çarşamba - 11:09

Taksi tarifeleri akaryakıt zamlarına yetişemedi!

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, yıl boyunca artan akaryakıt fiyatları nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'ne (UKOME) taksi tarifelerinin yeniden ayarlanması için başvurduklarını, ancak daha müracaatları ile kararın çıkması arasında geçen 1 aylık sürede akaryakıta gelen yeni zamlar yüzünden fiyat revizyonuna gitmek zorunda kaldıklarını açıkladı.

Taksi tarifeleri akaryakıt zamlarına yetişemedi!

SONKALEİZMİR- Akaryakıta gelen üst üste zamlar İzmir'deki taksici esnafını zor durumda bıraktı. Artan yakıt maliyeti nedeniyle taksimetre fiyatlarında yeni ayarlama yapılmasını isteyen İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi UKOME'ye başvurdu. UKOME'de İzmirli taksicilerle anlaşma sağlanırken, taksimetreye zam olarak yansıyacak kararın önümüzdeki günlerde açıklanacağı bildirildi.

SONKALE'ye süreci değerlendiren İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, "Taksilere fiyat ayarlaması yapalı 17-18 ay oldu. O günden bugüne akaryakıta aşağı yukarı yüzde 30'un üzerinde zam geldi. Bizim zam aralıklarımız genelde 1 yıldı. Bundan bir dönem evvel 2 yıldı. Tabii ki bu fiyat artışlarıyla endeksli bir durum" dedi.

Ağustos ayı itibariyle taksimetre ücretlerine zam yapılması talebini UKOME'ye ilettiklerini, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de gereğini yaptığını aktaran Anık, "Fakat biz fiyat ayarlamasını yaptık... Karar UKAME'den çıktı. Çıkmasıyla birlikte zamlarda büyük artış oldu. Yani müracaatımızla kararın çıkması arasında 1 TL'lik bir fark (akaryakıt artışını kast ediyor) oluştu. Bunun üzerine biz de görüşmeler yaparak fiyatta bir revizeye gittik. Diğer kalemlere hiç fark yapmadan, sadece kilometre bazında ufak bir değişiklik yaparak, ne İzmirli'yi üzelim ne de esnafımızı üzelim diye bir karar aldık. Onun uygulaması da UKAME'den geçtikten sonra esnafa açıklamasını yapacağız. Bu esnaf bize güveniyor, biz esnafımıza güveniyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bize güveniyor, biz onlara güveniyoruz. Biz ne İzmirliyi üzeriz, ne esnafımızı üzeriz. Aşağı yukarı 15- 20 içinde esnafımız beklediği fiyat ayarlamasına kavuşacaktır" diye konuştu.

"ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ, 3 AY SONRA NE OLACAĞINI BİLMİYORUZ"

Celil Anık, akaryakıta peş peşe gelen zamlarla ilgili ise şunları söyledi:

"Bizim LPG'li pek aracımız yok. Genelde dizel üzerine. Ama dizelde de çok zam oldu. Yani mutlaka bizi etkiliyor. Bunun ne olacağını biz de bilemiyoruz. Önümüzü de göremiyoruz. Bugün bir fiyat ayarlamasına gidiyoruz ama 3 ay sonra ne olacağını biz de bilmiyoruz. LPG'ye gelen zamlar gerçekten çok yüksek. Dizele de benzine de zamlar geliyor. İnşallah düzelir diye düşünüyoruz. Yoksa bu tırmanış böyle devam ederse, sıkıntı. Önemli olan bir an önce bunun (zamların) önüne geçilmesi. Ama içinde bulunulan ekonomik koşullar ve dünya şartları da buna endeksli galiba. Bunun ucu nereye varacak bilemiyoruz. Biz zam talebimizi ilettik, zammı aldık da müşteri bulabilecek miyiz? Bir de bu sıkıntı var şimdi. Biz bu ayarlamaları yaparken mutlaka İzmir'de taksiye binen vatandaşı düşünmek zorundayız. Eğer tek taraflı hareket edersek bu hem sıkıntı olur, hem aleyhimize olur. O yüzden de hem arkadaşlarımızın görüşünü alıyoruz hem İzmir'in nabzını tutuyoruz. İnşallah bu kararı aldıktan sonra yeni zamlar gelmez diye düşünüyorum."

"YÜZDE 45 ÖTV ÖDEYEREK TAKSİCİLİK YAPILMAZ"

Taksicilerin yeni alacağı araçlar için uygulanan yüzde 45'lik ÖTV'ye de değinen Anık, şöyle dedi:

"ÖTV bizim olmazsa olmazımız. Yüzde 45 ÖTV ödeyerek taksicilik yapılmaz. Bu bu kadar basit. Diğer gruplar yüzde 8, yüzde 4 ödeyecek ama benim esnafım yüzde 45 ÖTV ödeyecek. Böyle bir haksızlık dünyanın hiçbir yerinde yok. Gidin gelişmiş ülkelerin hepsinde mutlaka ÖTV indirimi vardır, taksiler vergisiz alınır. Bizde bir sefere mahsus bu yapıldı. 3 sene araçlarımızı satamadık. Sıfır ÖTV uygulandı. Ama biz sıfır ÖTV istemiyoruz zaten. Bana yüzde 15, yüzde 10 yapsın, yüzde 12- 13 yapsın. Ben vergimi ödeyeyim, ÖTV'mi ödeyeyim. Ama yüzde 45 ödeyerek taksici sektörü ayakta kalamaz. Mümkün değil. Arabasını yenileyemez. İddia ediyorum, son 3- 4 ayda 10 tane yeni araba taksiye girmemiştir. Arkadaşlarımız hep ikinci el araba alıyor. Nasıl alacaksın sıfırı! 200- 250 bin TL... Bunun 125 bin TL'si tamamen ÖTV.. Eee KDV'si var, nasıl çıkacaksın bu işin içinden. Mutlaka taksicinin emeği gözönüne alınarak, diğer esnaf grupları gibi vatandaşa hizmet ettiğimiz, yolcu taşıdığımız göz önüne alınarak bize bu indirim sağlanmalı... Burada hiç olmazsa bize bir cansuyu verilmesi gerekir diye düşünüyorum. İnşallah hükümetimiz sesimizi duyuyordur. Daha evvel yaptılar, yine yaparlarsa esnafımız adına memnun oluruz."

Türkiye'de 110 bin aktif taksici bulunduğunu aktaran Celil Anık, getirilebilecek ÖTV indirimi ile birlikte tüm piyasanın canlanacağını söyledi.

 
Yaşar Seyman Bakraklı'da okurlarıyla buluşacak!
 
Savcı, ağabeyi için de ceza istedi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meraların göbeğine maden ocağı!
YHN Madencilik İş Makineleri San. ve Tic. A.Ş. isimli firma İzmir'in Bayındır ...
Motosiklet sürücüsünün feci sonu!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde kaza yapan motosiklet sürücüsü yaşamını yitirdi.
Güçlü Kadın, Güçlü Buca...
Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların sosyal yaşamda güçlendirilmesi ...
 
Sınavda ''optik'' skandal!
Arabuluculuk sınavında 95 soruyu doğru cevaplayan adayın 11 doğru yanıtının ...
Bayraklı'da hüzünlü anma!
İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde, 75 saat sonra ...
224 can kaybı daha
Sağlık Bakanlığı’nın 2 Kasım’a ilişkin koronavirüs verilerine göre; son ...
 
Başkan Selvitopu'ndan meydan projeleri
Karabağlar Belediye Meclisi'nin kasım ayı ilk toplantısı, ana hizmet binasındaki ...
İzmir Valiliği'nden 'açıklamasız' açıklama!
İzmir Valiliği, 4 yıl önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan ...
İzmir Büyükşehir Belediye Binası için flaş karar!
Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri