ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4771
    Dolar
  • Euro
    34,8403
    Euro
  • Altın
    2.441,090
    Altın
  • Bist-100
    10.083,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    14/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/28°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/27°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erhan Usta istifa etti!
Erhan Usta istifa etti!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
1 Kasım 2022 Salı - 15:00

Tarihi hamam ve imparatorluk salonu için flaş karar...

İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Konak'ta 2016 Haziran ayında yıkıldıktan sonra zemininde Roma dönemine ait liman hamamı ve imparatorluk salonu kalıntıları ortaya çıkan 3 bin 547 metrekarelik arazi ile ilgili flaş bir karar aldı.  Yapılan açıklamada arkeolojik kalıntıların bulunmadığı yerlerde kısmi yapılaşma olacağı belirtildi.

Tarihi hamam ve imparatorluk salonu için flaş karar...

Konak ilçesi Ahmetağa Mahallesi'nde mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğü'ne ait olan 120 yıllık Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi için 'yap-işlet-devret' modeli ile 2016'da ihaleye çıkıldı. Kazanan firma, 12 Haziran 2016'da çalışmalara başladı. Bina yıkımı sırasında, zeminde tarihi kalıntılar bulundu. 3'üncü derece arkeolojik sit alanında kalan bölgede, inşaat çalışmaları durduruldu. İncelemede kalıntıların, milattan sonra 2'nci yüzyılda inşa edildiği anlaşılan Roma hamamı ile gymnasium (okul) olduğu belirlendi. Bölgenin sit alanı olması ve pandemi nedeniyle projede uzun süre ilerleme kaydedilemedi.

'ARKEOLOJİK ALAN KORUNARAK KISMİ YAPILAŞMA OLACAK'

Sürece ilişkin son olarak İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden açıklama yapıldı. Açıklamada, Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi'nin dayanıksız olduğu ve yeniden yapılması için yıkımına karar verildiği belirtildi. İhaleyi alan firmanın aynı yere yine iş merkezi yapmayı planlandığı ancak zemin etüt çalışmalarında arkeolojik kalıntılar bulunduğu kaydedildi. İhaleyi alan firmanın projeleri güncellenmek zorunda kaldığının ve 2020'de yükümlülüklerini yerine getiremediği için sözleşmenin feshedildiği bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, "Proje hazırlama süreci ve alanın SİT bölgesi olmasından nedeniyle onay süresi uzadı. Alan için 2 defa ihale yapıldı ve pandemi dönemi olduğundan ihaleye giren olmadı. Geçen 15 Eylül'de yapılan üçüncü ihalede iş yeni firmaya verildi. İki gün sonra da sözleşme imzalandı. 27 Ekim'de ise yer tespiti yapıldı. Konservasyon çalışmaları ile proje başlayacak. 2 yıl içinde proje tamamlanacak. Restorasyon et, işlet ve devret modeli ile 35 yıllık kiralık verilecek. Arkeolojik kalıntıların olmadığı yerde 3 katlı iş merkezi yapılacak. Arkeolojik kalıntıların üzerine denk gelmeyecek şekilde kısmi yapılaşma olacak. Bölgedeki arkeolojik eserler korunacak ve aynı yerde sergilenecek" denildi.

Uzun süre çalışma yapılmadığı için tarihi kalıntıların su ile yosun içinde kalması ve sazlık görüntüsü oluşması ile ilgili eleştirilere de açıklık getirildi. Tarihi kalıntıların içinde bitki temizliği yapıldığına değinilerek "Bölgede bitki temizlikleri, arıtmalar yapıldı. Ancak eski hamam olması ve su kaynağının bulunması nedeniyle, temizlik yapılmasına rağmen 2 ay gibi kısa sürede bitkiler kısa sürede yeniden büyüyor" açıklaması yapıldı. 

'ARKEOPARK' ÖNERİSİ

Öte yandan avukat Arif Ali Cangı, anayasa ile uluslararası sözleşmeleri işaret ederek, "Kaplan Mustafa Paşa Vakıf Çarşısı temelinden kalıntıların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması, hukuksal ve tarihi bir sorumluluktur. Anlaşıldığı kadarıyla bakanlık, kalıntıları camın altında sergilemek suretiyle koruyacak, üzerine ticaret merkezi kurmayı hedefliyor. Kemeraltı Çarşısı'nı 'Tarihi limana kıyısı var' diyerek, İzmir Tarihi Liman Kenti UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne önerirken, burayı iş hanı yaparsanız hiç inandırıcılığınız olmaz. Yapılması gereken ve hukuksal zorunluluk; buranın kazılarının tamamlanıp, arkeopark haline getirilmesidir. Tarihi İzmir Limanı ile çarşısı olan tarihi Kemeraltı'nı, İzmir'in kültürel ve toplumsal hayatına çok şey katacaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuya el atmalıdır" dedi.

 
Bahçeli'nin tepkisini çeken o sloganı Mahir Ünal da kullanmış
 
Kılıçdaroğlu'ndan Soylu'ya yanıt!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeli'nin tepkisini çeken o sloganı Mahir Ünal da kullanmış
Eski AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ...
Ege Denizi'nde facia... İzmir'den mi yola çıktı?
Ege Denizi'nde Adre ve Eğriboz adaları arasında yer alan Kafireas Boğazı'nda ...
Naci Görür'den iki kent için büyük deprem uyarısı!
İsabetli deprem tahminleriyle bilinen yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, ...
 
Savcılıktan Celal Şengör kararı!
Prof. Dr. Celal Şengör hakkında Diyanet'in şikayetçi olmasıyla soruşturma ...
İzmir'de "Öğretmenlik Meslek Kanunu" protestosu...
Eğitim Bir Sen üyesi öğretmenler Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun yeniden ...
İzmir'deki o zirve ertelendi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan CHP'li ...
 
Türkiye genelinde tatbikat... Telefonlara mesaj gelecek!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'da "Afet İletişim Çalıştayı"nda ...
Demirören Medya Center, Ziraat Bankası'na devredildi!
Kredi borçlarını ödeyemeyen Demirören grubuna ait Kemer Country’deki golf ...
Fatih Portakal isyan etti: Ben o döneklerden değilim!
Fatih Portakal, AK Parti’nin daveti üzerine katıldığı toplantının ardından ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri