ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3646
    Dolar
  • Euro
    34,9515
    Euro
  • Altın
    2.325,130
    Altın
  • Bist-100
    9,08
    Bist-100
  • ADANA
    15/25°
    ADANA
  • ANKARA
    13/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    11/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
6 Mayıs 2019 Pazartesi - 11:50

Taş ocağı iptaline keşkekli kutlama

Urla'ya bağlı Balıklıova ile Kadıovacık mahalleleri arasındaki bir tepeye kurulmak istenen taş ocağı için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararının 2'nci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesini, bölge sakinleri davullu- zurnalı eğlence düzenleyerek kutladı. Urla Belediye Başkanı CHP'li Burak Oğuz da eğlenceye katılırken, mahallenin meydanında kazanlar ile keşkek pişirildi.

Taş ocağı iptaline keşkekli kutlama

İzmir'in Urla ilçesine bağlı Balıklıova ile Kadıovacık mahalleleri arasındaki bir tepeye kurulmak istenen taş ocağı için İzmir Valiliği'nce 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir' kararı verildi. Mahalle sakinleri, bu kararın iptali için İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Dosyayı inceleyen mahkeme, bölgede zeytin ağaçlarının bulunduğu sahaların olduğunu ve yapılması planlanan tesisin, zeytinliklere 3 kilometreden daha az mesafede olduğunu krokiler üzerinden de tespit etti. Bunun üzerine tesis için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edildi. Kararın ardından ilk olarak Balıklıova Mahallesi'ndeki kadınlar 24 Nisan'da pişi yaparak, iptal kararını kutladı. Ardından Kadıovacık Mahallesi sakinleri de meydana kurdukları kazanlarda keşkek pişirdi, davullu zurnalı kutlama yaptı. Vatandaşlar mutluluğunu zeybek oynayarak gösterdi. Mahalle sakinlerinin sevincine ortak olan Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, doğaya karşı son derece duyarlı olduklarını söyledi. Gelişmeye karşı durmadıklarını, bu tür taş ocaklarının da olabileceğini söyleyen Burak Oğuz, "Ama biz bunların doğayı tahrip etmesine karşıyız. Bu tür projelerin daha rantabl, uygun yerlerde olması gerekiyor. Yerel yöneticiler olarak en büyük sorumluluğumuz, bulunduğumuz bölgenin yaşanabilir doğası ile birlikte sonraki nesillere bırakmak. Bu konuda da son derece kararlıyız. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Doğamızı koruyacağız" dedi.

'BU MÜCADELENİN İÇİNDE OLACAĞIZ'

Vatandaşların doğaya karşı duyarlı olduğuna değinen Burak Oğuz, "Bu konuda bizlerden de destek bekliyorlar. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da vatandaşlarımızın yanında durmaya devam edeceğiz. Çevre ile ilgili düzenlemeler yapılırken, duyarlı bir şekilde vatandaşlarımızla omuz omuza olacağız. Gerek hukuksal gerek mücadele anlamında halkımızın yanında duracağız" dedi.

'3 KİLOMETRE YAKININDA ORGANİK ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILIYOR'

Davanın Avukatı Şehrazat Mercan da taş ocağı kurulması planlanan bölgenin 3 kilometre yakınında organik zeytin yetiştiriciliğinin yapıldığını kaydetti. Zeytin yetiştiriciliği yapılan bölgelere ilişkin Danıştay 14'üncü Dairesi'nin kararının bulunduğunu hatırlatan Mercan, "Danıştay, 'Bir yerde zeytinlik varsa artık oraya yeniden ÇED verilmesinin hukuka uyan bir tarafı yok' diyor. Bu gibi hassas yerlerden vazgeçilmesi lazım. Buralar şimdi mahalle oldu, belediye sınırları içinde. Biz şimdiye kadar belediyelerin bu tür mücadelelerin içinde olduğunu çok da göremedik. Bu tür eylemler olursa bazen gelip 'İyi yaptınız' falan diyorlar. Bununla yetinmemek lazım. Çünkü tarım alanlarımız gittikçe daralıyor. Doğamız gittikçe tahrip oluyor" dedi.

'BELEDİYE BAŞKANLARINI GÖREVE DAVET EDİYORUM'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, Seferihisar Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde, bu tür sorunlara karşı duyarlı olduğunu söyleyen Mercan, "Sayın Tunç Soyer balık çiftlikleri için tekneye binerek keşif yerlerine kadar defalarca geldi. Bu bölgede taş ocakları, rüzgâr enerji santralleri, balık çiftlikleri gibi doğaya doğrudan olumsuz etkileri olan kararlarda, belediye başkanlarının çok daha aktif roller üstenmelerini bekliyoruz. Çünkü bu artık vatandaşların tek başına baş edebileceği bir durum olmaktan çıktı. Kendilerini göreve davet ediyorum" diye konuştu.

'DOĞAMIZI BOZMASINLAR'

Kadıovacık Mahallesi Muhtar Azası Sebahattin Günay de çevreyi korumak için mücadele verirken, bir şirketin gelip mahallelerine taş ocağı kurmak istediğini belirtti. Günay, şunları söyledi: "Burada oturan insanlara sormadan böyle bir şey yapmaları çok kötü. Kanunlara da aykırı. Burada zeytinlikler var, portakal ve mandalina ağaçları var. Bu kadar temiz bir ortamı bozmaya nasıl cüret ediyorlar. Güzel doğayı katletmek istiyorlar. Onlar da bir ihtiyaç ama her yerin bir özelliği var ve buraların bozulmaması gerekiyor. Hurmamız var, bamyamız var. Türkiye'nin en iyi bamyası. Bunun üzerine bamya bulamazsınız. Bu doğayı bozmasınlar."

Mahalle sakinleri, daha sonra pişirdikleri keşkeği, mahalleye gelenlere ikram etti.

 

 
80 model kaygılar!
 
HENÜZ İŞİMİZ BİTMEDİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
80 model kaygılar!
80 model kaygılar!
Bucaspor ve Karşıyaka...
Bucaspor acıları yaşarken, Karşıyaka yeniden doğuyor..
Davulcular göreve başladı
İzmir'de ramazan ayının gelmesi ile birlikte davulcular görevine başladı. ...
 
İzmir'de fırtına ağaçları devirdi
İzmir'de etkili olan fırtınadan dolayı iptal edilen vapur seferleri normale ...
'Kemikleri değil rekorları kırın'
Türkiye Osteoporoz Derneği ve bir biyoteknoloji şirketinin başlattığı ...
İzmir'de hıdırellez konserleri iptal
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce 'Hıdırellez Şenlikleri' kapsamında düzenleneceği duyurulan ...
 
İzmir'de gelincik derisi ve sülük operasyonu
İstanbul ve İzmir'de gerçekleştirilen operasyonlarda 400 gelincik derisi ...
CHP'li Bakan'dan Sığacık tepkisi
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Sığacık Körfezi'nde bulunan orkinos ...
Minik Ayberk'ten mucize adımlar
Çiğli'de doğuştan beyin felci ve kronik akciğer yetmezliği ile dünyaya ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri