ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Güreştirilen boğa trübüne çıktı!
Güreştirilen boğa trübüne çıktı!
Kilis Beldiye Başkanı Bilecen isyan etti: Annelerini bile işe almışlar!
Kilis Beldiye Başkanı Bilecen isyan etti: Annelerini bile işe almışlar!
Sinan Ateş cinayetinde kritik bir delil ortaya çıktı!
Sinan Ateş cinayetinde kritik bir delil ortaya çıktı!
Yeni salgın paniği: İneklerden insanlara geçiyor!
Yeni salgın paniği: İneklerden insanlara geçiyor!
20 Nisan 2020 Pazartesi - 19:24

Tepki çeken o satışla ilgili açıklama geldi!

Şemikler'deki denize sıfır arazisini, kıymet takdir komisyonu tarafından 32.1 milyon TL değer biçilmesine karşın 20 milyon TL bedelle Cengiz İnşaat'a satan Karşıyaka Belediyesi, tepkiler üzerine açıklama yaptı. Satış kararını belediye meclisinin aldığı vurgulanan açıklamada, satış tutarının ise kesinlikle değerinin altında olmadığı iddia edildi.

Tepki çeken o satışla ilgili açıklama geldi!

Karşıyaka Belediyesi'nin Şemikler'deki denize sıfır arazisini, kıymet takdir komisyonunun 32.1 milyon TL değer biçmesine karşın 20 milyon TL'ye Cengiz İnşaat'a sattığı ortaya çıkmıştı. "Milletin a…na koyacağız” sözleriyle bilinen, yandaş müteahhit Mehmet Cengiz’e ait firmanın, 2012 yılında yapılan imar planı değişikliği sayesinde araziye sınırsız kat çıkabileceği ileri sürülmüştü. Tepki çeken bu satış kararının ardından Karşıyaka Belediyesi'nden bir açıklama geldi. Tepkiler üzerine yapılan "zorunlu açıklama" da şöyle denildi:

"Bugün Karşıyaka’da belediyemize ait bir arsa payının satışı ile ilgili çıkan habere dair bilgilendirme ihtiyacı duyulmuş olup, konu ile ilgili açıklığa kavuşturmak istediğimiz detaylar aşağıdadır;

1) Bahsi geçen arsa “2012” yılında “Emlak konut tarafınca” ilgili inşaat şirketine satılmıştır ve 3 parselin o tarihlerde birleştirilmesi sonucu belediyeye pay ayrılma zorunluluğu doğmuştur ve bu şekilde belediye pay sahibi olmuştur.

2) Bu alan yeşil alan değildir, belediye hizmet alanı değildir, bizim tarafımızca yapılmış herhangi bir imar planı değişikliği söz konusu değildir. Bu parsel konut alanıdır. Belediyenin buraya konut yapmasının hiç bir şekilde gerçekçi ve uygulanabilir olmayacağı aşikardır.

3) Bahsi geçen arsa payı ilgili kanun nedeniyle belediyenin tek başına kullanabileceği veya satabileceği bir alan değildir. Mevzuat gereği ancak anlaşma yoluyla veya mahkeme kararıyla sadece diğer pay sahibine satılabilir.

4) Bahsi geçen parselin büyüklüğü 27 bin metrekaredir ve bu parsel içinde belediyenin payı yaklaşık 2 bin 200 metrekaredir.

5) Satış kararı 1 Kasım 2019’da belediye meclisince alınmış ve meclis oturumunda konu kamuoyu huzurunda tartışılmıştır.

6) Arsa payı satışı kesinlikle değerinin altında bir satış değildir. Mahkeme yoluyla satış durumunda mevcut piyasa koşulları nedeniyle daha düşük bir bedelle satış olasılığı yüksektir. Bu ihtimal düşünüldüğünde en iyi seçeneğin gerçekleştirildiği inancındayız.

Teknik detaylar aşağıdaki gibidir:

“İmar Kanunu’nun 17. maddesi satışı zorunlu kılıyor”

Bugün bazı haber organlarında belediyeye ait bir alanın Cengiz İnşaat adlı firmaya satışıyla ilgili süreç şu şekilde gelişmiştir:

BAĞIMSIZ BİR PARSEL DEĞİL

Firma 13 Ocak 2012’de Mavişehir’de yer alan ve imar planlarında konut arsası olarak görünen 3 parseli, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A,Ş’den satın almıştır. 8 Eylül 2015’te ise 3 parselin (tevhit) birleştirme işlemi gerçekleşmiştir. Bu işlem sonrasında bir araya gelen toplam 27 bin metrekare parselin içerisinde kapanan yollardan 2 bin 293 metrekarelik belediye payı oluşmuştur. İddia edildiği gibi bağımsız bir parselin satışı kesinlikle söz konusu değildir.

İMAR KANUNU SATIŞI ZORUNLU KILIYOR

Yapılan incelemede İmar Kanunu’nun 17 maddesinin, bu gibi durumlarda belediyelerin hissesini diğer hissedara satması, diğer hissedarın satın almaktan imtina etmesi durumunda ise 2 bin 886  Sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında satılması gerektiğini belirtmesi nedeniyle satışın zorunlu olduğu görülmüştür.

BELEDİYE MECLİSİ KARAR VERDİ

Bunun üzerine 1 Kasım 2019 tarihli belediye meclis kararıyla parsel içerisinde kapanan yollardan oluşan ve parsel büyüklüğünün yüzde 10’undan az olan bu alanın satılmasına karar verilmiştir. Bu karar üzerine bahse konu alan 5 Mart 2020 tarihinde encümen kararıyla Cengiz İnşaat firmasına 20 milyon TL bedelle satılmıştır.

MAHKEME KARARIYLA DAHA UCUZA SATILABİLİRDİ

Süreçten de anlaşılacağı üzere Karşıyaka Belediyesi, İmar Kanunu’nun 17. Maddesi’nin gereğini yerine getirmiş ve parsel içinde kalan payını, diğer hissedara satmak zorunda kalmıştır. Bunun yapılmaması durumunda diğer hissedarın mahkemeye başvurup izale-i şuu davası açarak söz konusu alanı mahkeme kararıyla daha ucuza satın alması mümkün görünmektedir. Öte yandan  parselle ilgili planlarda konut yükseklik alanı serbest görünüyor olsa da 20 Şubat 2020 tarihinde İmar Kanunu’nda yapılan değişiklikle yükseklik serbest tanımları ortadan kalkacaktır."

 
4 gün sokağa çıkma yasağı kararı
 
123 yurttaş daha yaşamını yitirdi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ercan 22 Nisan 2020 Çarşamba 19:52

Tezgah gibi...

Yorumu oyla      0      0  
Birgül 22 Nisan 2020 Çarşamba 12:36

Millete vede Milletin anasına küfredersen bolca ihale alabilir bazı değerleride ucuza kapatabilirsiniz..Bu nasıl bir anlayış ben anlamadım!!!!!!!!!

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaralının yanına gidilince şok gerçek ortaya çıktı!
İzmir'in Kınık ilçesinde, devriye görevi yapan polis ekipleri Diyar Tarı'yı ...
Barışlar'ın avukatları: Artık beklentimiz kalmadı!
OdaTV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Sorumlu Haber Müdürü ve ...
Sağlık emekçisine mesai şoku!
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, koronavirüs salgını süresince canlarını ...
 
"Hükümete geldiğimizde doğru dürüst ambulans yoktu"
İstanbul'daki Başakşehir Şehir Hastanesi'nin ilk etabı açıldı. Açılış ...
İzmir'de doktor kardeşler koronadan öldü
İzmir'de Dr. Muharrem İldiz'in 1 Nisan'da koronavirüsten yaşamını yitirmesinin ...
Soyer en beğenilen siyasetçiler listesinde
MetroPoll Araştırma şirketinin "Türkiye'nin Nabzı" adı verilen anketinde, ...
 
İzmir'de koronalı sağlıkçı sayısı giderek artıyor
İzmir Tabip Odası, İzmir'de koronavirüse yakalanan sağlık çalışanlarıyla ...
EÜ'de 'İmmün plazma' tedavisi başladı...
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, Dünya Sağlık Örgütü'nce ...
Diyanet'ten Ramazan açıklaması
Ramazan ayı tanıtım toplantısında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri