ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3811
    Dolar
  • Euro
    35,0555
    Euro
  • Altın
    2.325,860
    Altın
  • Bist-100
    9,11
    Bist-100
  • ADANA
    14/26°
    ADANA
  • ANKARA
    12/20°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erbakan'dan adayı çekmek için 3 şart!
Erbakan'dan adayı çekmek için 3 şart!
Feci kaza: 46 kişiden sadece 8 yaşındaki çocuk kurtuldu!
Feci kaza: 46 kişiden sadece 8 yaşındaki çocuk kurtuldu!
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1.5 milyar dolar kredi!
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1.5 milyar dolar kredi!
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
11 Eylül 2019 Çarşamba - 12:18

Tire Tarım'dan önemli çağrı... Hazine arazileri hayvancıya tahsis edilsin!

Tire'deki 2 bin dönümlük devasa arazide, 2 bin 250 büyükbaş hayvan besleyip günde 20 ton süt üreten Titar Tarım ve Hayvancılık İşletmesi'nin sahibi Mehmet Doğan, sektörde yaşanan darboğaza ilişkin çarpıcı öneriler getirdi. Acilen atıl durumdaki Hazine arazilerinin hayvancılık işletmelerine tahsis edilmesini isteyen Doğan, üreticinin borçlarına karşılık atadan, dededen kalma arazilerin bankalar tarafından satılmasına da tepki gösterdi. Borçları devlet bankalarının devralmasını önerdi.

Tire Tarım dan önemli çağrı... Hazine arazileri hayvancıya tahsis edilsin!

Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR (ÖZEL HABER)- Uzun yıllar inşaat sektöründe yer alan ve önemli projelere imza atan işadamı Mehmet Doğan, yaklaşık 7 yıl önce İzmir'in Tire İlçesi'ndeki devasa hayvancılık işletmesi için kolları sıvadı. Bakanlıktan, ünversitelerden bilgi ve görüşler alıp projesini şekillendiren Doğan, 30 bin metrekaresi kapalı alan olan, toplam 2 bin dönümlük arazide holstein cinsi ineklerle süt üretimine başladı. Mehmet Doğan'ın kurduğu Titar Tarım ve Hayvancılık İşletmesi, 2 bin 250 baş hayvan ile günlük 20 ton  civarında süt üretim kapasitesine ulaştı. Biz de SONKALEİZMİR olarak Doğan ile sektörün durumunu, sorunlarını ve çıkış yolunu konuştuk. Sektörde sorunların çok olduğunu vurgulayan Mehmet Doğan, yemleme ve bakım maliyetlerinin yüksekliğine işaret etti. Anadolu üreticisinin Amerika ve Avrupa gibi ülkelerle rekabet edemediğini anlattı.

TEK GÜLEN; BAKANLIK
"Ne benim ne tüketicinin yüzü gülüyor. Hayvancılık sektöründe maalesef tek gülen Bakanlık" diyen Doğan, "Döviz yükselince maliyetler de artıyor. Çünkü, rasyonda kullanılan yemlerin yüzde 30-35'i dövizle karşılanmaktadır. Dolayısıyla döviz arttıkça et ve süt maliyetleri artmaktadır. Buna mukabil et ve süt fiyatlarında gerekli artış sağlanamamaktadır. Öyle ki; üretici etini ve sütünü maliyetlerinin yüzde 20-25 altında satıyor. Devlet ise bu durumu düzelteceğine ithalat kozunu kullanıyor. Bu da üreticiler üzerinde büyük olumsuzluk yaratıyor. Ayrıca, eskiden, Et Balık ve Süt Endüstrisi gibi bir kurum vardı ve piyasayı düzenlerdi. Şimdi piyasadaki fiyatları regüle edecek bir kurum da yok" görüşünü dile getirdi.

İKİ ALTIN ÖNERİ
Doğan, tüm bu olumsuzluklara rağmen yine de Türkiye'de et ve süt maliyetlerinin aşağıya çekilebileceğini vurgularken, şunları söyledi: "Devletin uzun vadede stratejik tarımla hayvancılığı yeniden örgütlemesi ve gözden geçirmesi gerekiyor. Örneğin hayvancılığın yapıldığı bölgelerde yem bitkilerine destekleme yapılabilir. Bu yapılmayınca insanlar tarlalarına, pamuk gibi hayvancılıkla alakasız ürünler ekiyor. Hayvancılığa artı bir değer sağlanamıyor. Bir başka öneri ise; Hazine arazileri ve mera alanları hayvancılık işletmelerine destek sağlamalı. Bu araziler şuan hiç alakasız insanlar tarafından başka başka amaçlarla kullanılıyor. Oysa ki bu araziler hayvancılık işletmelerine tahsis edilirse bambaşka bir tablo ortaya çıkar. Yem bitkileri ekilir ve ithalat bağımlılığı ortadan kalkar. Dolayısıyla maliyetler düşer, hem üretici hem tüketici kazanır."

DEDEDEN KALMA ARAZİLER
Bir diğer önemli konunun da "üreticinin borçlarına karşılık atadan, dededen kalma arazilerinin bankalar tarafından satılması" olduğunu vurgulayan Mehmet Doğan, "Üreticilerin bankalara kredi karşılığı ipotek olarak verdikleri tarla (arazi), traktörleri, ahırlarındaki hayvanları icra marifetiyle satılmakta, birçok işletme kapanmış veya kapanmaktadır. Yani atadan, dededen kalma mülkleri bankalar tarafından satılmaktadır" dedi.
Doğan, devletin buna bir an önce çözüm üretmesi gerektiğini belirtirken, "Çözüm olarak özel bankalardan kullanılan bu tür kredileri, devlet bankaları devir alabilir, düşük faizle uzun vadeli ödeme yapılandırma sağlayabilir. Böylelikle üreticiler finansman rahatlığına kavuşabilir. Hazine arazilerini amaç dışı ticari olarak kullananlara değil, bizzat hayvancılık işletmelerine uzun vadeli kiralama yoluna gidilmelidir" diye konuştu.

TİTAR BÜYÜYECEK...
İnsanların hayvancılıktan vazgeçmeye başladığını ancak her şeye rağmen Türkiye tarımının yeniden bir planlama ve akılla ayağa kalkabileceğini kaydeden Doğan, Titar Tarım ve Hayvancılık'ın umut dolu gelecek projeksiyonu hakkında da bilgi verdi. Doğan, nihai kapasiteleri olan 3 bin baş hayvan ve günlük 30 ton süt üretimi miktarına ulaştıklarında, kendi işleme tesislerini de kuracaklarını belirtirken, bu konuda yabancı bazı şirketlerle görüşmelerinin sürdüğünü anlattı. İşadamı Mehmet Doğan, "Önümüzde kesimhane, parçalama, paketleme ve soğuk hava depolarının yanı sıra süt işleme tesisi ve mandıra gibi projeler var. Tam kapasiteye ulaşınca düğmeye basacağız. Salma tavuk, doğal organik yumurta da olacak. Ayrıca, sofralık organik zeytin projemiz var. Tüm bunlarla ilgili uygun bir yatırım finansmanı sağlar isek yaklaşık 600 kişiye yakın istihdam sağlayacağız" dedi.

VALİ, İŞÇİ KONUTUNU GÖZÜNE KESTİRDİ
Titar'ın çalışanlarına çok değer verdiğini vurgulayan Doğan, "Arazimize onların rahat, konforlu bir şekilde hayatlarını sürdürebilecekleri villa gibi konutlar inşa ettik. Hatta bir gün çiftliğimizi ziyaret eden eski bir valimiz, konutlara bakıp bakıp 'burayı bana ver de biraz tatil yapayım' deyince ne kadar doğru bir şey yaptığımızı bir kez daha anladık. Biz işçilerimize, emekçilerimize çok değer veriyoruz" diye konuştu.


 

İNEKLERE BAĞLAMA ÇALIYOR
Doğan, hayvanların da kendileri için çok kıymetli olduğunu belirtirken, süt verimini artıracağına inandığı için kullandığı ilginç yöntemi de anlattı. Arazilerinin 750 dönümlük kısmına ektikleri yoncanın yanı sıra satın aldıkları, silajlık mısır, saman ve kuru otlarla besledikleri hayvanlara süt verimini artırmak için bağlama çaldığını söyleyen Mehmet Doğan, "Hayvanların hisleri insandan daha güçlüdür. Hayvanlar, insanın rahatsız olduğu seslerden iki üç kat daha fazla rahatsız olurlar. Ama insanın haz duyduğu seslerden de iki üç kat daha fazla haz alabilirler. O nedenle müzik ve melodi denildiğinde hayvanın bazı duyularının fazla olduğunu düşünüyorum. Hayvan pür dikkat kendini müziğe veriyor, odaklanıyor. Hatta müziği duyunca yemden bile başını kaldırdığını biliyorum. Süt verimini de artırdığını düşünüyorum. Çünkü müzik dinlerken hayvan daha rahat hale geliyor ve süt bezleri daha çok açılıyor. Ama hayvan gerildiği, sıkıldığı zaman süt verimiyor. O yüzden ara ara hayvanlarıma bağlama çalıyorum. Çok da beğeniyorlar. Verimi de artırdığını düşünüyorum" dedi.

 
Arda Turan’a 2 yıl 8 ay hapis cezası
 
Altınordu'da çifte şok
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte, Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar tahmini
Merkez Bankası Beklenti Anketi'ne göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde ...
Tekstil devleri İzmir'de
İzmir'de bu yıl 3'üncüsü düzenlenen, 11 Eylül'e kadar ziyarete açık olacak Fashion ...
Torbalı tarıma dayalı sanayide model oluyor
Tarıma dayalı sanayinde yakaladığı başarı ile gündeme gelen Torbalı, bu ...
 
Organik gelinlik...
İzmir'de modacı Jeyan Gedik, ‘Natura’ ismini verdiği koleksiyonunda birbirinden ...
Tatil için Eylül fırsatı... Fiyatlar düştü
Eylül ayının gelmesi ve okulların açılmasıyla birlikte vatandaşların büyük ...
Mimarlar Odası'ndan flaş çıkış: Endişeliyiz
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı H. İbrahim Alpaslan, her meslek grubu ...
 
İşsiz gazetecilere telif desteği
İşsiz ve serbest çalışan gazeteciler İzmir Gazeteciler Cemiyeti yayın ...
Milli gelir 10 yıl önceye döndü!
Türkiye'de milli gelir 2009'un altına düştü. Vatandaş hemen hemen her ...
İkinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı
Türkiye ekonomisi 2019 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 1.5 daraldı. Ekonomi, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri