ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5178
    Dolar
  • Euro
    34,9097
    Euro
  • Altın
    2.432,400
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    14/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
9 Haziran 2020 Salı - 11:36

Türk sporunun siyah incisi: Vahap Özaltay

Avrupa'ya transfer olan ilk Türk futbolcu unvanına sahip, Türk sporunun ve Altay'ın efsane ismi Vahap Özaltay, vefatının 55. yılında anılıyor. Siyahi olması nedeniyle "Siyah inci" lakabıyla tanınan Vahap Özaltay, 1934'te soyadı kanunu çıkınca, milli mücadelede İzmir'e ilk giren süvarilerin komutanı Miralay Fahrettin Bey'in "Altay" soyadını alması ve bunun başka kimseye verilmemesi üzerine, "Özaltay" soyadını tercih etti

Türk sporunun siyah incisi: Vahap Özaltay

Siyahi olması nedeniyle "Siyah İnci" lakabıyla anılan Vahap Özaltay, bazı kaynaklara göre 1907 yılında Beyrut'ta, bazı kaynaklara göre ise 1909 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Küçük yaşlarda ailesiyle önce İzmir'e, ardından da Aydın'a yerleşti. 1919'da Yunan işgali nedeniyle Kastamonu'ya göç etmek zorunda kalan aile, 1922 yılında yeniden İzmir'e döndü. Özaltay, İzmir'e yerleştiği ilk yıllarda önce atletizme merak sardı. Hız koşularında elde ettiği başarılarla dikkati çeken Özaltay, futbolda da emin adımlarla ilerledi. 16 yaşında futbol kulübü "İzmir Sultanisi" forması giyen Özaltay, daha sonra ise özdeşleşeceği Altay takımına katıldı. Altay forması ile 1931 yılının sonuna kadar 8 kez İzmir Ligi'ne katılan Özaltay, bunların 5'inde şampiyonluk yaşadı. Özaltay, Altay Kulübüne olan sevgisini, soyadı olarak alarak gösterdi. Efsane sporcu, 1934'te soyadı kanunu çıkınca, milli mücadelede İzmir'e ilk giren süvarilerin komutanı Miralay Fahrettin Bey'in "Altay" soyadını alması ve bunun başka kimseye verilmemesi üzerine, "Özaltay" soyadını tercih etti.

FRANSIZ RACİNG'E TRANSFER OLDU

Futboluyla adeta fırtına gibi esen Özaltay, İstanbul kulüplerinin de takip ettiği bir oyuncu oldu. Bu başarılı performansı kendisini, 1932 yılının ilk günlerinde o dönem Fransa'nın önemli ekiplerinden Racing'e taşıdı. Paris ekibiyle anlaşan Özaltay, yurt dışına profesyonel sözleşme ile transfer olan ilk Türk futbolcu unvanını alırken,  Fransa'da ise özellikle attığı kafa golleri nedeniyle taraftarların sevgilisi olmayı başardı. Racing takımında oynarken Fransa karmasında İspanya'ya karşı oynama fırsatı yakalayan Vahap Özaltay, bu maçta hem Barcelona hem de Real Madrid'in efsaneleri arasında yer alan kaleci Zamora'ya gol atarak adından söz ettirdi. Fransa'da futbol oynadığı zamanlarda İngiliz antrenörlerle çalışan ve  dönemin en popüler oyun sistemi "WM" formasyonunu öğrenen Özaltay, bu sistemi Türkiye'ye döndükten sonra da çalıştığı takımlarda uyguladı. İstanbul Taksim Stadı'nda 5 Kasım 1932'de Bulgaristan'la oynanan müsabakada ilk kez milli formayı giyen Vahap Özaltay, Altaylı Hamit  ve Karşıyakalı Vahi'den sonra Türkiye Milli Takımı'na İzmir'den davet edilen üçüncü futbolcu oldu. 

GALATASARAY'I 5-4 YENDİKLERİ MAÇTA 4 GOL ATTI

Başarılı futbolcu, Fransa'da getirilen yabancı oyuncu kısıtlamasının ardından bu ülkenin uyruğuna geçmek istemeyince, yeniden memleketinin yolunu tuttu ve Altay'a döndü. Özaltay, bu dönemde 7 Nisan 1940 tarihinde Altay'ın ilk yarıda 4-0 geriye düştüğü ancak 5-4 kazandığı Galatasaray maçında adını tarihe yazdırdı. Bu maçta galibiyet golü dahil meşin yuvarlağı 4 kez filelere göndermeyi başaran Vahap Özaltay, unutulmayacak bir performansa imza attı.. Söz konusu karşılaşmada İzmir ekibinin diğer golünü ise başarılı forvetin kardeşi Saim Özaltay kaydetti. Futbolculuğunun ardından yeşil sahalardan kopmayıp teknik direktörlük yapan ve "Futbol Nasıl Oynanır" kitabını yazan Özaltay, antrenör olarak 1954'te Ordu Milli Takım ile "Ordulararası Dünya Şampiyonu" olmayı başardı. 

SON NEFESİNİ ALTAY'DA VERDİ

İzmir'in köklü ekibi Altay'ın efsane isimlerinden Vahap Özaltay, 10 Haziran 1965 tarihinde çok sevdiği kulübünün genel kurulunda konuşma yaptıktan sonra kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Alsancak'ta isminin verildiği Vahap Özaltay Meydanı'nda büstü bulunan ve kentte feribot dahil birçok yerde adı yaşatılan 7 çocuk babası efsanevi futbolcunun eşi İkbal Hanım ise 2003 yılında hayatını kaybetti. 

 

 
Kreşe giden miniklere özel maske
 
İzmirli firma "artırılmış gerçeklik"le milyonlara ulaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fenerbahçe'de sezonun ilk ayrılığı kesinleşti
Şilili futbolcu Mauricio Isla, Fenerbahçe'den ayrılacağını resmen duyurdu.
Altay'da kiralık üzüntüsü
TFF 1'inci Lig kulüplerinden Altay'da deneyim kazanmaları için kiralık ...
Altınordulu gençlere İlkay Gündoğan morali
TFF 1'inci Lig'de 6 sezondur yabancı oyuncu oynatmadan mücadele edip altyapı ...
 
Göztepe'den Trabzonspor'a geçit yok
Süper Lig ekiplerinden Göztepe, koronavirüs arası sonrası cuma günü lider ...
Göztepe'de bir maça çıktı, sözleşmesi uzatıldı
Süper Lig ekiplerinden Göztepe, iç transferde ilk hamlesini gerçekleştirdi. ...
Pınar Karşıyaka Şampiyonlar Ligi'nde
ING Basketbol Süper Ligi'nde koronavirüs salgını yüzünden şampiyon ilan ...
 
Pınar KSK, Metecan'ı bırakmayacak
ING Basketbol Süper Ligi'nde iç transfere yönelip daha önce Taylor, M'Baye, ...
Karşıyaka toplanıyor
TFF 3. Lig 2. Grup'ta koronavirüs salgınıyla 4 ay ara verilecek sezonun ...
Göztepe ruhu tribünde olacak...
Süper Lig'de cuma günü Trabzonspor'u konuk edecek Göztepe'de yönetim seyircisiz ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri