ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5318
    Dolar
  • Euro
    34,8631
    Euro
  • Altın
    2.444,900
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
19 Temmuz 2023 Çarşamba - 17:21

Türkiye'de spor eğitiminin kurucu iki ismi aynı gün vefat etti!

Türkiye'de üniversitelerde spor yüksek öğreniminin temellerini atan, gençler için hayat boyu omuz omuza emek veren Yılmaz Çobanoğlu ve Hüseyin Çolakoğlu aynı gün vefat etti. Manisa'da Türkiye'nin ilk beden eğitimi ve spor yüksek okulunu açan, İzmir Ege Üniversitesi'nde uzun yıllar birlikte görev yapan iki hocadan Çobanoğlu Manisa'da, Çolakoğlu ise İzmir'de dün yaşlılığa bağlı sebeplerle yaşamını yitirdi. 

Türkiye de spor eğitiminin kurucu iki ismi aynı gün vefat etti!

Abdullah ÇELEBİ/SONKALEİZMİR-Türkiye'de üniversitelerde spor eğitiminin önünü açan iki önemli hoca Yılmaz Çobanoğlu ve Hüseyin Çolakoğlu aynı gün yaşamını yitirdi. Yılmaz Çobanoğlu, 18 Temmuz Salı günü sabah saatlerinde 88 yaşında yaşlılığa bağlı organ yetmezliğinden vefat etti. Aynı gün öğleden sonra ise Hüseyin Çolakoğlu'dan acı haber geldi. Çolakoğlu, Manisa'da yine yaşlılığa bağlı sebeplerle 93 yaşında hayata gözlerini yumdu. 



Manisa'da 1975 yılında şimdiki adıyla Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu'nu birlikte kurarak üniversitelerde spor eğitiminin önünü açan, İzmir Ege Üniversitesi'nde uzun yıllar omuz omuza görev yaparak binlerce öğrencinin hayatına dokunan iki hoca vefatlarında da aynı gün aynı kaderi paylaştı. Çolakoğlu Manisa'da, Çobanoğlu İzmir'de sevenlerinin ve ailesinin gözyaşlarıyla toprağa verildi.

AYNI YERDE ASKERLİK YAPTILAR!

Türkiye'nin spor eğitimi tarihine damga vuran Çobanoğlu ve Çolakoğlu'nun hayatlarına tanıklık eden spor yöneticisi ve akademisyen Mete Yazıcı duyduğu üzüntüyü dile getirirken, iki ismin yaşamından kesitleri SONKALE'ye anlattı. Yazıcı şöyle konuştu:

"Yolları şöyle kesişiyor. 1960'lı yıllarda o dönemki adıyla Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Spor Yönetimi Bölümü'ne yatılı burslu olarak gidiyorlar. Trende rastlaşıyorlar. Aynı yere gittiklerini fark edip tanışıyorlar. Okul yılları beraber geçiyor. Biri birinci, diğeri ikinci olarak bitiriyor. Oradan Ankara Gazi Eğitim Enstütüsü Beden Eğitimi ve Spor Bölümü'ne geçiyorlar. Yine biri birinci, diğeri ikinci olarak bitiriyor okulu. Askerlikleri bile tesadüfen aynı yere çıkıyor. Ankara'da birlikte askerlik yapıyorlar. 



YURT DIŞINDA EĞİTİM ALDI

Okul ve askerlik yılları sonrası ikisi de beden eğitimi öğretmeni olarak tayin oluyor. Hüseyin bey Trabzon'a, Yılmaz bey de başka bir ile tayin oluyor. Daha sonra İzmir'e geliyorlar. Yılmaz bey oradan Manisa'ya gidiyor, Hüseyin bey İzmir'de kalıyor. 1971 yılında bakanlık spor akademileri kurmak için sınav açıyor. Katılan öğretmenleri eğitim için yurt dışına gönderiyor. Hüseyin Çolakoğlu Almanya'da basketbol ağırlıklı eğitim alıyor. Yılmaz bey beden eğitimi öğretmenliğine devam ediyor. Daha sonra bakanlık spor akademilerini kuruyor. 3 tane spor akademisi kuruluyor. Biri Manisa'da 1975 yılında... Başına da Hüseyin Çolakoğlu geliyor. Çolakoğlu başkan yardımcısı olarak da Yılmaz Çobanoğlu'nu alıyor. "

İZMİR'DE YOLLARI YİNE KESİŞTİ

Yazıcı şöyle devam etti:

1976'da İzmir Ege Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilk beden eğitimi ve spor yüksek okulu kuruldu. Hüseyin ve Yılmaz hoca da burada derse geliyordu. Bir süre sonra hem Hüseyin bey hem de Yılmaz bey Ege Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu kadrosuna dahil oldu. Hüseyin Çolakoğlu Türkiye'de spor dalında ilk doktor unvanını alan isimdir. Akademilerin kurulmasına öncülük ettiler. Türkiye'deki spor yüksek öğreniminin kurucularıdır. Ankaralı, İstanbullu bilmez. Bu tarihsel süreçten haberleri bile yoktur. Bir de Necati Akgün hoca gibi önemli hoca daha... İnsanları bir araya getirip spor eğitimi oluşturan isimdir Necati Akgün."

ÇOCUKLARI BİLE AYNI AY DOĞDU

Yazıcı, Çobanoğlu ile Çolakoğlu'nun çocuklarının dahi aynı yıl, aynı ayda doğduğunu söylerken, "Büyük oğulları Zafer Çolakoğlu ile Gökhan Çobanoğlu aynı ay doğmuşlardır. İkisinin de Türkiye'ye önemli hizmetleri sürüyor. Kendilerinin kardeşleri de aynı ay doğmuştur" dedi.

 

 

 
İYİ Parti'de 6 isim disipline sevk edildi!
 
CHP'li belediye başkanları toplanıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palu ailesi davasında karar çıktı!
Kocaeli'de 15 yıl önce kaybolan ve cinayete kurban gittiği iddia edilen ...
Bakan Yardımcısı Çam'dan Çeşme Projesi açıklaması!
Türkiye İktisat Kongresi'nin 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla Türk Tarih ...
DEVA İzmir'de Serap Karaosmanoğlu dönemi!
DEVA Partisi'nde İzmir’in ilk kadın il başkanı olan Seda Kaya Ösen’in ...
 
Mahkemeden Mehmet Cengiz’e ret!
Cengiz Holding’in sahibi Mehmet Cengiz tarafından, CHP Genel Başkanı Kemal ...
İmamoğlu’ndan sızdırılan video ile ilgili açıklama!
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendisi ile CHP'li bazı kurmayların çevrimiçi ...
Sevenler çetesi operasyonunda 6 tutuklama!
İzmir merkezli 4 ilde 'Sevenler' isimli suç örgütüne yönelik düzenlenen ...
 
Aslanoğlu'dan nakliyeci esnafına siyah kurdele çağrısı!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve CHP İzmir ...
Cinsel istismar davası... Üvey babanın cezası belli oldu!
İzmir'de üvey kızına cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla hakkında dava ...
Makas faciasına neden olan sürücüden akılalmaz savunma!
İzmir'in Menderes ilçesinde 5 ölümlü kazaya yol açan sürücü Yusuf İslam ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri