ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2703
    Dolar
  • Euro
    35,0695
    Euro
  • Altın
    2.451,950
    Altın
  • Bist-100
    10.159,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/25°
    ADANA
  • ANKARA
    6/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    11/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/24°
    IZMIR
  • KONYA
    9/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 4 emniyet görevlisine gözaltı!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 4 emniyet görevlisine gözaltı!
Ayten Gökçer son yolculuğuna uğurlandı!
Ayten Gökçer son yolculuğuna uğurlandı!
Erkek arkadaşını öldürmüştü... Cezası belli oldu!
Erkek arkadaşını öldürmüştü... Cezası belli oldu!
Erdoğan ''Emniyetteki deprem'' sorusunu yanıtsız bıraktı!
Erdoğan ''Emniyetteki deprem'' sorusunu yanıtsız bıraktı!
10 Haziran 2022 Cuma - 11:43

Türkşeker'in öz sermayesi eriyor!

Özelleştirilen 10 fabrikanın ardından 15 fabrika ile faaliyetlerine devam eden Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin öz sermayesi şeker gibi eriyor. Öz sermayesi eksi 1 milyar 71 milyona düşen şirket ile ilgili Sayıştay, “Normal şartlarda, bu şekildeki bir şirketin ticari hayatta faaliyetine devam edebilmesi mümkün değildir” uyarısını yapıyor. 2019 ve 2020 yıllarından 1 milyar liraya yakın zarar açıklayan Türkşeker’in öz sermayesi, eksi 1 milyar 71 milyon liraya düştü.

Türkşeker in öz sermayesi eriyor!

Türkiye Şeker Fabrikaları’nın bilanço ve hesaplarının görüşüldüğü KİT Üst Komisyonu toplantısında konuşan CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, “Görünen o ki yapılan zamlar dahi durumu kurtarmaya elverişli değil. Sayıştay, şirketin borç sarmalında olduğunu, öz sermayesinin günden güne eridiğini ve gerekli sermaye artırımları yapılmazsa iflas durumuna sürükleneceğini çok açık ve net koyuyor. Türkiye Şeker Fabrikaları, sıcak çaya düşmüş kesme şeker gibi eriyor” dedi.

Peş peşe gelen zamların ardından halkın şekeri acı olarak tattığını vurgulayan Atila Sertel, şunları söyledi:

“2020 yılı sonu itibarıyla Türkiye Şeker Fabrikaları varlıkların toplamı 6 milyar 888 milyon TL, yabancı kaynaklar 7 milyar 959 milyon TL, öz kaynaklar toplamı ise eksi 1 milyar 71 milyon TL tutarında. 2020 yılında 483 milyon TL'lik sermaye artışı dışında öz kaynak unsurlarında bir artış olmayan şirketin öz kaynakları, geçmiş yıl zararları ve 970 milyon TL tutarındaki 2020 yılı dönem zararıyla 1 milyar 71 milyon TL'ye düşüyor. Şirketin dönem zararlarından kaynaklanmış, birikmiş zararlar 2016 yılı sonunda 1,1 milyar TL, 2017 yılı sonunda 1,3 milyar TL, 2018 yılında özelleştirme kapsamında satışı yapılan fabrikaların kayıtlı net değerlerinin zarar kaydedilmesinin etkisiyle bir sıçrama göstererek 2,7 milyar TL'ye yükseliyor. 2019, 2020 yıllarında işletme faaliyeti zararları ve finansman giderleri nedeniyle 3,7 milyar TL ve 4,6 milyar TL seviyesine ulaşıyor. Birikmiş zararların artışına paralel olarak öz kaynaklar düşüyor. 2020 yılı sonunda eksi 1,1 milyar TL seviyesine geriliyor. Öz kaynakların eksi 1,1 milyar TL olması demek şirketin hiç öz kaynağının kalmadığı, birikmiş zararın da 1,1 milyar TL'lik kısmının yabancı kaynaklara sirayet ettiği ve 2020 yılı sonunda 7 milyar 959 milyon TL olan yabancı kaynakların 1,1 milyar TL'lik kısmının da birikmiş zararlar nedeniyle kaybedildiği anlamına geliyor. Normal şartlarda bu şirketin ticari hayatta faaliyetlerine devam etmesinin mümkün olmadığı ortaya çıkıyor. Sayıştay da bu şekilde devam edilemeyeceğini, acil bir sermaye artırımı gerektiğini söylüyor. Siz ise diyorsunuz ki ‘Biz Özelleştirme İdaresi Başkanlığına defalarca yazdık, bir daha yazdık, bir daha yazdık ama netice alamadık. 15 şeker fabrikası olan, adında Türkiye olan bir kurum göz göre göre eriyor ve ilgililer, yetkililer bunu seyrediyor.”

ŞEKER FABRİKALARINI SATIP, ŞEKER İTHAL EDEN İKTİDAR VAR

Konuşmasında kısa bir süre önce açıklanan 400 bin ton şeker ithalatına da değinen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Resmî Gazete'de yayımlandı, 400 bin ton şeker ithalatından gümrük vergisi alınmayacak. Biz şeker pancarı üreten, şeker pancarıyla çok kaliteli şeker üreten, kendi fabrikalarımızda halkımızın bütün şeker ihtiyacını karşılayan, Türkiye'ye yeten bir ülke iken AKP iktidarı döneminde şeker fabrikalarını satan, pancar ekim alanlarını daraltan, pancar alanlarını yok eden, Türk çiftçisini tarımdan alıkoyan anlayış sonucunda gelinen nokta 400 bin ton şeker ithalatıdır. Ve şekere alabildiğine yapılan zamlardır. Bu gidiş iyi gidiş değil. Türkiye, halk artık şekersizlikten dolayı sıkıntıya düşecektir. Şekeri satın alacak ekonomik gücü de kalmamıştır. Bu gidiş, iyi gidiş değil; bu son, iyi bir son değil ve sonuçta Türkiye'de yaşayan bütün insanlar olarak izlenilen siyasi politikanın ceremesini Türkiye'de halkımız çekiyor” diye konuştu.

 
İzmir'de harem selamlık eğitim!
 
Öğretmene yumruk atıp bıçak çekti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karamollaoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na destek
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ...
Erdoğan'ın adaylığına CHP'den jet yanıt
Erdoğan, 2023 seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olduğunu ...
CHP'li Kılıç'tan Bakan Nebati'ye "İktisada Giriş" kitabı hediyesi!
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik ...
 
AK Parti Aliağa İlçe Başkanlığı görevine Yaşar Demir getirildi!
AK Parti Aliağa İlçe Başkanlığı görevine Yaşar Demir atandı.
Ümit Özdağ: Oy oranımız yüzde 7,4'e çıktı!
Son dönemde mültecilerle ilgili keskin çıkışlarıyla gündemde yer bulan ...
Başkan Gürbüz'den Kılıçdaroğlu'na 1000 gün raporu
Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ...
 
Kılıçdaroğlu'dan Erdoğan'a 'Sürtük' yanıtı!
Gezi eylemlerine katılanlar için “Sürtük” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
CHP'li Kaya'dan Kızılçullu Köy Enstitüsü ziyareti... ''Şehrin göbeğinde NATO üssü olmaz''
CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, CHP’nin 21 köy enstitüsünü ziyaret ...
CHP'li Kılıç'a ölüm tehditleri...
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Gezi Parkı protestolarına katılanları ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri