ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5327
    Dolar
  • Euro
    34,8612
    Euro
  • Altın
    2.443,990
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
12 Nisan 2021 Pazartesi - 18:11

URLA ENGİNARINA DİJİTAL FESTİVAL!

Urla'ya has Sakız enginarı için 5 yıldır coşkuyla düzenlenen festival, bu yıl da pandemiye takıldı. Geçen yılki gibi dijital ortamda yapılan ve 22-25 Nisan tarihleri arasında devam edecek festival için temsili hasat töreni düzenlendi. Urla Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Murtaza Dayanç, ilk enginarları hasat etti. Enginar üreticileri, yaşanan soğuk ve don nedeniyle rekoltenin yarı yarıya düştüğünü anlatırken, İsrail'den ithal edilen hibrit tohum yerine yerli ırka öncelik verilmesini istedi.

URLA ENGİNARINA DİJİTAL FESTİVAL!

SONKALEİZMİR- İzmir'in Urla İlçesi'ne has, marka tescilli Sakız enginarının hasadı başladı. Urla enginarını yurt içinde ve uluslararası arenada tanınır hale getiren festivalin de startı verildi. Urla 7. Uluslararası Enginar Festivali, pandemi nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dijital ortamda gerçekleştirilecek. 22-25 Nisan tarihleri arasında devam edecek festivalin açılış töreni bugün Urla İçmeler'deki 10 dönümlük enginar tarlasında yapıldı. Urla Kaymakamı ve Urla Belediye Başkanvekili Murtaza Dayanç, tarladan ilk enginarı hasat etti. Festivalin bu yılki temasının "agroturizm ve gastronomi turizmi konusundaki farkındalığı artırmak" olarak açıklandı.

VİRÜS TOPRAĞIN DEĞERİNİ HATIRLATTI

ANKA'ya konuşan Urla Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Murtaza Dayanç, 4 gün boyunca dijital ortamda yapılacak çeşitli etkinlikleri belediyenin sosyal medya hesaplarından paylaşacaklarını belirtirken, "Pandemi bize tarımın ne kadar önemli olduğunu anlattı. Virüs salgını insanlığa toprağın değerini bir kez daha hatırlattı. Urla da ekolojik anlamda çok elverişli. Agroturizm ve gastronomide çok iyi bir yere geldi. Daha da çıtayı yükseltecek. Enginarın ilçenin tanıtımı anlamında da büyük etkisi var. Bu, Urlalı hemşehrilerimiz için gurur kaynağı" dedi.

(Urla Kaymakamı Murtaza Dayanç)

ATA, BABA TOHUMLARINA SAHİP ÇIKALIM

Urla'da yapılaşmanın arttığını belirten Dayanç, "Ancak yine de tarımı artırmak gerekiyor. Tarımı ve geleneksel yöntemleri unutmamamız gerekiyor. Yapılaşma arttıkça haliyle insanlar tarımdan kopmaya başlıyor. Fakat, Urla'da altının çizilmesi gereken de bir durum var; burada vatandaşımız çok bilinçli. Organik tarım ve ilk elden pazarlama, kooperatifleşme, semt pazarları, kadın üretici kooperatifleri var. Böyle bir algı oluşmuş Urla'da. Bu çok sevindirici. Umarım farkındalık daha da artar. Enginar özelinde konuşursak; her şeye rağmen enginar üretimi düşmüyor artıyor. Şu anda 3 bin 300 dekar civarında, 10 milyon adet gibi enginar üretiliyor. Festivalin ilk başladığında 7 yıl önce 150 dekarda 150 bin adet civarındaydı rakamlar. Bu enginar üretiminin büyüdüğünü gösteriyor. İnşallah diğer tarım ürünlerinde de aynısı olur. Ata baba tohumlarına sahip çıkılır. Geleneksel tarım metotlarımız uygulanmaya devam eder" diye konuştu.

SAKIZ ENGİNARI TARAFTARIYIZ...

Dayanç, hibrit enginar konusunda ise "Doğrusu Sakız enginarıdır. Belki farklı kaygılarla diğer tohumlara yöneliyor olabilir üreticimiz ama biz Sakız enginarını teşvik ediyoruz. Sakız enginarı üretilmesi taraftarıyız. Urla'nın marka tescili de var zaten. Dünyanın en iyi enginarı Sakız enginarı. O da Urla'da üretiliyor" dedi.

(Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan- sağda)

ZİRAAT ODASI BAŞKANI: ÜRETİMDE BÜYÜK DÜŞÜŞ VAR

Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan ise bu yıl ekonomik şartlar ve iklim nedeniyle rekoltenin düşük olduğunu belirtirken, "Ama herşeye rağmen enginar ilçemizde bir umut" dedi.

İklim şartlarının çok kötü geçtiğini, pandemi nedeniyle de üreticinin tam randıman alamadığını aktaran Uslucan, "Üretimde bir düşüş var ama bunun fiyatlara yansıyacağını düşünmüyorum. Şuan 3 tane işlenmemiş enginar 10 TL'ye satılıyor. Ama buradaki üreticilerimizin birçoğu festival sayesinde internetten satış yapıyor. İnternet sayesinde, kargoda sıkıntı olmayınca Türkiye'nin her yerine gidiyor. İstanbul Bayrampaşa'ya da buradan gidiyor enginar. Ama Urla enginarının tadı ve aroması hiçbir yerde bulunmaz. Çünkü tamamen bu yarımadaya mahsus" diye konuştu.

EN GÜZEL ÜRETİM ALANLARI BETON YIĞINI OLDU

Uslucan, ilçedeki hızla artan yapılaşmaya da dikkat çekerken, "Ekim alanları her geçen gün daralıyor. Çünkü Urla'da çok büyük rant var. Maalesef ki her yer beton yığınları ve sitelerle doluyor. Hobi bahçelerinin ötesinde bazı bölgelerde köy imar alanları açıldı. Buralar çok büyük alanları kapsadığı için en güzel üretim alanları gitti. Site oldu, ev oldu. Alıyor insanlar arazileri ev yapıyor, villa yapıyor. Eskiden biz buralarda 365 gün tarım yapıp yılda 3 ürün alabiliyorduk. Ama artık bu bereketli topraklarımız beton yığını oldu" ifadelerini kullandı.

HEM İSRAİL'İN TOHUMUNA PARA VERİP HEM SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATIYORSUN

Sakız enginarı üreticisi Sadık Yücel Şengezer ise "Don ve kırağı nedeniyle büyük darbe yedik. Rekolte geçen yılki ile yarı yarıya düşük. Ancak fiyatların normal gitmesi açığı kapatır diye düşünüyoruz" dedi.

Çarpık kentleşmeden yakınan Şengezer, "Çok yanlış şeyler oluyor. Kuşçular ovamızda, tepsi gibi arazilere imar çıkardılar. Yazık ettiler. Oralara ev, bina yapıyorlar. Buna devletin el atması lazım. Yarın üretim yapacak yer bulamayız. Fazla maden ruhsatı yok buralarda ama hibrit en büyük düşmanımız. Bizim enginarlarımız için de zararlı. Bizim enginarlarımızda hasat yapılıyor. Haziranda çiçek açacak ürünlerimiz. Hibritler de çiçek açacak. Arılar dölleme yapacak. Bizim Sakız cinsimizi melezleştirecek. Bundan büyük çekince duyuyoruz. Hibriti tercih edenleri anlamıyorum. Aslında o kadar fazla getirisi yok. İnsanları yönlendiriyorlar, çok veriyor diye.. Ama Sakız enginarının getirisi çok güzel. Fiyat olarak ondan iki kat fazla. Daha sağlıklı. Ayrıca coğrafi işareti de var. Dünyanın her yerine ihraç edebiliriz. Mesela yarın İsrail'le ilişkilerimiz kötüye gitti, bize hibrit tohumunu vermedi diye üretim yapmayacak mıyız biz? Kendi değerlerimize, Ata tohumlarımaz sahip çıkmamız lazım. Körü körüne dışarıdan tohum almak çok abes. Hem tohumuna bir sürü para veriyorsun hem de sağlığını tehlikeye atıyorsun" diye konuştu.

Üretici Ahmet Karasakal ise enginarın çok zahmetli bir ürün olduğunu, ancak ilçede iyiyce yaygınlaştığını, turşusunun bile yapıldığını anlattı.

 
İzmir'de toplu ulaşıma Ramazan düzenlemesi
 
Rusya'dan, Türkiye'ye olan uçuşlara kısıtlama kararı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tülay Persembe 13 Nisan 2021 Salı 10:50

Satış olacak mi

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de toplu ulaşıma Ramazan düzenlemesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ramazan ayı nedeniyle iftar öncesi toplu ulaşımı ...
5 yıldızlı otelde 'korona' partisi!
Antalya'da bayi toplantısı düzenleyen bir şirket, konakladıkları 5 yıldızlı ...
Emekli amiraller adliyeye sevk edildi!
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 104 emekli amiralin bildirisi soruşturmasında ...
 
İzmir'de katliam gibi kaza!
İzmir'in Bergama ilçesinde, kontrolsüz şekilde kavşağa giren hafif ticari ...
Soma davası sil baştan!
Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te 301 madencinin yaşamını yitirdiği ...
Sırtındaki bıçakla hastaneye götürüldü!
Erzurum'un Oltu ilçesinde, kaldırımda yürüyen Ö.Ç., kimliği belirsiz kişi ...
 
Başkan Soyer'den pide müjdesi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ramazan boyunca Kent Ekmek ...
İzmir'deki uyuşturucu operasyonlarında 14 kişiye tutuklama!
İzmir'de geçen hafta düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında gözaltına alınan 14 şüpheli tutuklandı.
Yaşam Alanları'ndan asbestli gemi tepkisi... "SÖKÜM TESİSLERİ KAPATILSIN"
Gövdesinde 600 ton asbest barındırdığı belirtilen Brezilya Donanması'na ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri