ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2927
    Dolar
  • Euro
    34,7818
    Euro
  • Altın
    2.403,950
    Altın
  • Bist-100
    10.244,00
    Bist-100
  • ADANA
    12/24°
    ADANA
  • ANKARA
    4/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    4/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/25°
    IZMIR
  • KONYA
    6/15°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Boşanma aşamasındaki kocası tarafından katledildi!
Boşanma aşamasındaki kocası tarafından katledildi!
Aile katliamı... Baba, anne, 3 çocuk evde ölü bulundu!
Aile katliamı... Baba, anne, 3 çocuk evde ölü bulundu!
19 ilde sibergöz operasyonu: 51 gözaltı!
19 ilde sibergöz operasyonu: 51 gözaltı!
3 fidan anılıyor!
3 fidan anılıyor!
1 Şubat 2022 Salı - 17:16

Üniversite kampüsüne TOKİ planına yargı freni!

İzmir 3. İdare Mahkemesi, TOKİ'nin konut yapmak istediği, İzmir Demokrasi Üniversitesi kampüsünün de yer aldığı, Karabağlar Uzundere'deki 90 hektarlık araziye ilişkin hazırlanan planların yürütmesini durdurdu. Şehir Plancıları odasının başvurusunu dikkate alan mahkeme, planların uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğuracağına işaret etti. Böylece, kampüse TOKİ projeyi mahkemeden 3 kez veto yemiş oldu.

Üniversite kampüsüne TOKİ planına yargı freni!

SONKALEİZMİR- İzmir'in Karabağlar İlçesi'ne bağlı Uzundere Mevkii'nde bulunan, içinde İzmir Demokrasi Üniversitesi kampüsünün de yer aldığı 90 hektarlık alana ilişkin mahkemeden önemli bir karar çıktı. TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin başvurusunu dikkate alan İzmir 3. İdare Mahkemesi, söz konusu alan için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca hazırlanan ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının yürütmesini durdurdu.

Oybirliğiyle karar alan mahkeme, odanın, plana ilişkin "bütüncül olmadığı", "yeşil kuşak projesini zedelediği, doğal alanlar üzerinde yapılaşmayı artıracağı", "kamu yararına uygunluk taşımadığı" ve "iptal edilmesine rağmen ufak değişikliklerle yeniden onaylanmasının hukuka aykırlık arz ettiği" tespitlerini haklı buldu.

Mahkeme kararında, planların "şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun hazırlanmadığı" ayrıca, "uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğuracağı" ifadelerine yer verildi.

27 Aralık 2021 tarihli karar, bakanlığa ve ilgili kurumlara da tebliği edildi.

TOKİ PLANI VARDI...

Mahkemenin planlarına yürütmeyi durdurma kararı verdiği 90 hektarlık alanın yaklaşık 80 hektarlık kısmı İzmir Demokrasi Üniversitesi'ne tahsisliydi. Ancak, bir süre sonra, üniversite kampüsü olarak gözüken 80 hektarın 42 hektarlık kısmına TOKİ tarafından toplu konut yapılması gündeme geldi. Üniversite kampüsü için sadece 38 hektar ayrıldı.

CHP'li Muhittin Selvitopu'nun başkanlığını yürüttüğü Karabağlar Belediyesi ise 80 hektarlık alanın tamamının üniversitede kalması, TOKİ konutları yapılmaması için hukuki mücadele başlattı. İzmir 1. İdare Mahkemesi, üniversite dışındaki konut ve diğer kullanım alanlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Böylece imar planları geçersiz kaldı.

PLANI BEKLEMEDEN İHLAYE ÇIKTILAR

Bunun üzerine bakanlık yeniden revizyon imar plan çalışması başlattı. Ancak TOKİ, sürecin tamamlanmasını beklemeden 26 Ocak 2021 tarihinde söz konusu 42 hektarlık alanda konut yapmak için apar topar ihaleye çıktı. Hatta konutlara ilişkin kura çekimi yapılıp başvuruda bulunan yurttaşlardan cüzi miktarda peşinatlar bile alındı. Revize edildiği belirtilen imar planları ise ihaleden hemen sonra, 12 Şubat 2021 tarihinde askıya çıkarıldı. Fakat, revize edildiği belirtilen planların mahkemenin daha önce iptal ettiği planlarla çok fazla farklılık taşımadığı ortaya çıktı.

Karabağlar Belediyesi bu kez TOKİ'nin çıktığı ihale için harekete geçti. Belediyenin başvurusunu değerlendiren Ankara 4. İdare Mahkemesi, revizyon imar planı onaylanmamış alanda konut yapım ihalesine çıkılamayacağına hükmetti. Bu kez de konut ihalesi oybirliğiyle iptal edildi.

Daha önce Karabağlar Belediyesi'nin başvuruları ile mahkemece 2 kez durdurulan TOKİ'nin kampüse konut planı, bu kez Şehir Plancıları Odası'nın başvurusuyla yine yargıya takılmış oldu.

(Başkan Muhittin Selvitopu- sağda // Gazeteci Mustafa Akbaş'a üniversite alanını gezdirmişti)

Sürecin başından beri kampüse TOKİ ısrarını sürdüren AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, arazinin tamamının üniversiteye bırakılmasını savunan Karabağlar Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Selvitopu'nu hedef almıştı. AK Partili Kaya, Başkan Selvitopu'nun ilçeye TOKİ gelmesini istemediğini ve üniversite kurulmasına engel olmaya çalıştığını iddia etmişti.

 
Benzin ve motorine yine zam!
 
Sahte hesaplarla tehdit etmiş!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte Ayşe Nazlı'nın katiline verilen ceza!
İzmir'de, cesedi ormanda battaniyeye sarılı bulunan Ayşe Nazlı Kınacı'yı ...
Türkiye Uzay Ajansı'ndan meteor açıklaması!
İzmir'in de aralarında bulunduğu birçok kentte gece saatlerinde görüntülenen ...
ANKA yayın ilkelerini açıkladı
ANKA Haber Ajansı, özel haber ajansları arasında bir ilke imza atarak ...
 
İzmir'de 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' protestosu
Eğitim Sen İzmir Şubeleri, öğretmenleri ayrıştıracağı ve iş güvenliğini ...
AİHM’den flaş Selahattin Demirtaş kararı!
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Selahattin Demirtaş ve HDP’li vekiller ...
İzmir'de otelcilerin elektrik zammı isyanı!
İzmir'de dar gelirlilerin konakladığı yerlerin başında gelen Basmane Oteller ...
 
Yemeksepeti çalışanları İzmir'de kontak kapattı!
İzmir’de Yemeksepeti Banabi’de çalışan kuryeler ve depo işçileri, geçinebilecek ...
İzmir'de 50 milyon TL'lik operasyon!
İzmir'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonda 10 milyon 302 bin doldurulmuş ...
Geçen yıl Gediz'i kirletenlere verilen ceza belli oldu!
Ege Bölgesi'nde sulamada önemli bir yere sahip olan Gediz Nehri'ni atıklarla ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri