ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3806
    Dolar
  • Euro
    34,6926
    Euro
  • Altın
    2.406,000
    Altın
  • Bist-100
    10.096,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/33°
    ADANA
  • ANKARA
    14/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    22/28°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İYİ Partili başkan istifa etti!
İYİ Partili başkan istifa etti!
Ekrandaki tartışma ayrılık getirdi!
Ekrandaki tartışma ayrılık getirdi!
Kılıçlı saldırgan dehşeti: Yaralılar var!
Kılıçlı saldırgan dehşeti: Yaralılar var!
Yargıtay'daki seçimde 29. turda da sonuç çıkmadı!
Yargıtay'daki seçimde 29. turda da sonuç çıkmadı!
27 Şubat 2021 Cumartesi - 10:33

Urla Özbek'te kurulacak arıtma tesisine tepki

İzmir'in Urla ilçesi Köyaltı mevkisinde yapımına başlanan 'Atıksu Bertaraf Tesisi'nin kurulacağı alan, bölge sakinlerinin tepkisini çekti. Evlere ve denize yakın noktadaki tesis nedeniyle endişe duyan çevre sakinleri, artıma tesisinin çevreye zarar vereceği gerekçesiyle çalışmaların durdurulmasını istedi.

Urla Özbek te kurulacak arıtma tesisine tepki

Urla'nın kırsal Özbek Mahallesi'ne İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1000 metrekarelik Hazine alanı üzerine, 125 metreküp arıtma kapasitesine sahip olması planlanan arıtma tesisi yapılacak olması yöre halkının tepkisine neden oldu. İnşası devam eden tesisin atıklarının bırakıldığı dere, birçok deniz türünü barındıran Eğriliman Limanı kenarından denize dökülecek. Arıtma tesisinin yapılmasına karşı olmadıklarını belirten çevre sakinleri, belirlenen bölgenin Eğriliman Koyu'ndaki balık faunasını yok edeceğini ileri sürdüler. Tesisin, Eğriliman Deresi'nin bitişiğinde inşa edilmesi nedeniyle atıkların dereye deşarj edileceğini oradan da sığ olan deniz sularına ulaşacağına vurgu yapan vatandaşlar,  bunun bölgedeki zengin balık çeşitliliği yok edeceği öne sürdü. Dereye deşarj edilen tüm atıkların Eğriliman Koyu'nu kirletip, denizi girilemeyecek duruma getireceği, buna bağlı olarak da koyda rüzgar sörfü ve yelkenciliğin yapılacak olması endişesine neden oldu.

Özbek Mahallesi sakinleri ise, arıtma tesisi sorununun kanalizasyonun Urla'daki merkez hatta bağlanmasıyla çözülebileceği görüşünde birleşiyor.

'EN BÜYÜK ZARARI DENİZE OLACAK'

Urla ilçesi Özbek Mahallesi'nde doğduğunu dile getiren Avukat Osman Sözüer (66), yapılacak hizmetin hem çevreye hem doğaya hem de insanlara zarar vermeyecek fayda getirecek bir hizmet olması gerektiğini söyledi. Sözüer, "Bu köyün en önemli özelliği doğası ve denizi. Balıkçılık burada yaşayanların geçim kaynaklarından biri. En büyük ihtiyaçlarımızdan biri eksik olan kanalizasyon sistemiydi. Talep edildi. Bir kararla, arıtma ile bu sorunun çözüleceği söylendi ancak tespit edilen alanın burası olduğunu öğrendiğimizde çok şaşırdık. Bu alanda yerleşim yerlerine çok yakın zeytinlikler var. Arıtma tesisi ile ilgili yönetmeliğe göre yer seçimi tamamen aykırıdır. Zeytinciliği olumsuz etkileyip, yerleşim bölgelerinde parazit, sinek, böcek ve kokuya da neden olacak. En önemlisi de denize deşarjı yapıldığı takdirde denize çok büyük zarar verecek.

Yönetmelik, deşarjının derin sulara yapılmasını zorunlu kılıyor. Denizin en derin yeri 6- 7 metre olduğu için sığ bir deniz. Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere gerekli kişilere bu durumu ilettik. Görüyoruz ki çalışmalar devam ediyor" dedi.

'YÖRE HALKI OLARAK ÇOK TEDİRGİNİZ'

Atıksu Bertaraf Tesisi'nin Eğriliman Koyu ve çevresinde çevre felaketine neden olacağını dile getiren mahalle sakinlerinden Ulun Altınok (55), "Hepimiz tedirginiz, köy olarak tedirginiz ama çevremizdeki diğer vatandaşlar da tedirgin olmalı. Köy halkı olarak sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bu konudaki mücadelemizde bizi haklı gören çok büyük bir kitle oluşmaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e sesimizi duyurmak istiyoruz. Bizim istediğimiz bu sistemin kaldırılması değil, kanala bağlanması. Bu bölge fazla yağış aldığında su taşıyor, zeytinlikler var, yerleşim yerine yakın, köyün doğal yapısını bozacak kadar mikrop ve bakteriye neden olacak. Biyolojik arıtma deniyor ama biyolojik arıtmadan çıkan canlı bakteri bu küçücük denizin organizmaları bozacak. Balıkların üreme alanını bozacak. Yönetmeliğe göre bu arıtma tesisi buraya yapılırsa vidanjörle çevre mahallenin de atık suyu gelecek. Bu çevre için iyi değil. Biz yaptık oluyor anlayışı var. Bu çağda artık bu mantık olmamalı" ifadelerini kullandı.

'BU YANLIŞTAN DÖNÜLMESİNİ İSTİYORUZ'

Mahalle sakinlerinden Kenan Kaygusuz (41) ise bölgenin SİT alanı olduğunu da hatırlatıp, şunları söyledi:

"Eğriliman, kapalı bir koy ve sarıkulak kefalinin üreme noktası olan bir yer. Bu atıklar denize deşarj edildiğinde balıkların üreme alanı da büyük ölçüde etkilenecek hatta yok olacak. Doğaya ve çevreye olumsuz etkisi olacak. İZSU'nun Menderes, Çiğli, Foça gibi ilçelerde arıtma tesisleri var. Bu noktalarda herhangi arıza yaşandığında takip ettiğim kadarıyla müdahale geç oluyor. Bu durumda iş işten geçmiş oluyor. Yaşanan taşkınlar neticesinde doğaya, denize büyük zararlar verebiliyor. İşleve alındığında böyle bir olayın burada yaşanması olasılığı da çok yüksek.  Urla'dan geçen ana kanalizasyon hattı var. Alternatifi olmayan bir durum değil. Çevreci bir yöntemi varken yollar kazıldı, tarlaya döndü. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz."

 
'Kapora' tuzağıyla 25 kişiyi dolandırdı
 
Hocalı Şehitleri Bornova'da anıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Selvitopu alandan yanıt verdi... 'KAMPÜSE TOKİ İSTEMİYORUZ'
Uzundere sınırlarındaki İzmir Demokrasi Üniversitesi'nin kampüsüne TOKİ ...
Gökçeada açıklarında tekne alabora oldu: 1 ölü, 2 kayıp
Çanakkale’nin Gökçeada ilçesi Laz Koyu açıklarında içerisinde 5 kişinin ...
Genç kızın feci ölümü: Karşıya geçmek isterken bir otomobil çarptı, diğeri sürükledi!
İzmir'in Konak ilçesinde, yolun karşısına geçmek istediği sırada bir otomobilin ...
 
Tunç Soyer, koronavirüs aşısı oldu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, koronavirüs aşısı oldu. ...
Cemal Kaşıkçı cinayetinde kritik gelişme
ABD’de CIA tarafından hazırlanan 2018 yılında işlenen Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ...
74 can kaybı daha
Sağlık Bakanlığı, 'Türkiye Covid- 19 Hasta Tablosu' verilerini paylaştı. ...
 
İzmir'de havalar ısındı, pandemi unutuldu!
İzmir'de hava sıcaklıklarının artması ile birlikte yurttaşlar sahil kenarlarına ...
İzmir'de sinema salonlarının açılışına erteleme!
İzmir'de pandemi yasaklarının ardından 1 Mart tarihi itibariyle açılması ...
94 YILDA YERİN ALTINDAN 10 KELDAĞI DAHA ÇIKARACAKLAR!
İzmir'in Torbalı İlçesi Yazıbaşı Mahallesi'ndeki Keldağı Mevkii'ne yapılmak ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri