ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5746
    Dolar
  • Euro
    35,0131
    Euro
  • Altın
    2.431,880
    Altın
  • Bist-100
    9.772,00
    Bist-100
  • ADANA
    21/36°
    ADANA
  • ANKARA
    18/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/27°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/24°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Çorlu tren kazası davasında karar!
Çorlu tren kazası davasında karar!
Ünlü mekanın müdürü garsona tecavüz etti!
Ünlü mekanın müdürü garsona tecavüz etti!
Bungalov tartışması kanlı bitti:2 ölü!
Bungalov tartışması kanlı bitti:2 ölü!
Cezaevindeki Nihal Candan 37 kiloya düştü!
Cezaevindeki Nihal Candan 37 kiloya düştü!
29 Ekim 2019 Salı - 10:06

Valilikten şok jeotermal kararı... İzmir'in yüzde 8'i kiralanıyor!

İzmir Valiliği, incir, üzüm, kestane ve zeytin gibi Ege Bölgesi’nin birçok geleneksel tarım ürününü tehdit eden jeotermal enerji santralları ile ilgili şok bir karar aldı. Valilik, İzmir’in 16 ilçesindeki 33 jeotermal enerji sahasını kiraya vermek için ihaleye çıktı. İzmir yüzölçümünün yüzde 8'ine denk gelen toplam 95 bin 330 hektarlık 33 alanda jeotermal aranacağı, 8 bin 78 hektarlık 2 sahada ise işletme haklarının devredileceği duyuruldu. Karar, tarım kesiminde büyük endişe yarattı.

Valilikten şok jeotermal kararı... İzmir in yüzde 8 i kiralanıyor!

Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR (ÖZEL)- İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Çeşme’den, Seferihisar, Urla, Bayındır, Foça ve Menemen’e kadar İzmir’in 16 ilçesinde yer alan 33 jeotermal sahasını kiraya vermek için ihaleye çıktı. Toplam 95 bin 330 hektarlık yüz ölçüme sahip 33 sahada jeotermal kaynak aranacağı, 8 bin 78 hektar büyüklüğe sahip mevcut 2 jeotermal sahasında ise işletme haklarının devredileceği duyuruldu. Açık teklif artırma usulüne göre yapılacak ihalelerin 14 Kasım 2019 tarihinde İzmir Valiliği’nde gerçekleştirileceği bildirildi.
İZMİR'İN 30 İLÇESİNİN 28'İNDEN DAHA BÜYÜK
Jeotermal aranacak 33 saha için toplam 4 milyon 902 bin 500 TL, işletme hakları devredilerek ruhsatlandırılacak mevcut 2 jeotermal sahası için ise 1 milyon 800 bin TL muhammen bedel belirlendi. 30 ilçenin 28'inden daha büyük ve İzmir'in 11 bin 891 km2'lik yüzölçümünün yüzde 8'ine denk gelen bir alanı kaplayan jeotermal arama planı tarım kesiminde büyük endişe yarattı.
ATIKLARI VE HAVA KİRLİLİĞİ KORKUTUYOR
Bölgedeki çiftçiler, binlerce yıldan beri üretilen, kutsal ürün olarak kabul edilen incir ve zeytin ile dünyaca ünlü sultaniye üzümü ve kestanenin jeotermal enerji santrallerinin bıraktığı atık ve yarattığı hava koşullarından olumsuz etkileneceği korkusunu yaşıyor.
"KORKUNÇ BİR KARAR, ACİLEN VAZGEÇİLMELİ!"
İzmir Ziraat Mühendisleri Odası eski Başkanı ziraat yüksek mühendisi Ferdan Çiftçi, İzmir Valiliği'nin aldığı kararı "korkunç" olarak nitelerken, bu denli büyük ölçekli bir alanda jeotermal aramaları yapılmasının çok ciddi ve geri döndürülemez sonuçlar doğuracağına işaret etti. Jeotermal santrallerinin özellikle Aydın, Buharkent, Kuyucak, Germencik ile Manisa, Salihli ve Alaşehir'de tarıma büyük darbe vurduğunu anımsatan Çiftçi, "Valilik bu kararından acilen vazgeçmelidir" dedi.


KANSERİ DE TETİKLİYOR
Ferdan Çiftçi, "İzmir, zeytini, üzümü, inciri, kestanesi ve pamuğu ile çok özel bir tarım bölgesi. Bu ürünler jeotermalden kesinlikle etkilenecek. Çünkü, bu kadar büyük alanların tarım bölgelerine denk düşmemesi mümkün değil. Ayrıca, jeotermal santralleri, bor ve hidrojen sülfür nedeniyle tarıma olduğu kadar insan sağlığına da ciddi zararlar veriyor. Bu işletmelerin olduğu yerlerde kanser vakalarının artışı söz konusu" diye konuştu.
GEÇEN YIL DA YAPMIŞLARDI
İzmir Valiliği, geçen yıl da 13 ilçedeki 59 bin 461 hektarlık yüz ölçüme sahip 22 jeotermal sahasını kiraya vermek için ihaleye çıkmıştı. O ihalede kiralanamayan birçok sahanın ve yenilerinin 14 Kasım 2019'daki yeni ihaleye dahil edildiği görüldü.

 
Dublörlü dolandırıcılık çetesi!
 
Mevlana ayıbı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ferdan Konuk 3 Kasım 2019 Pazar 11:06

Ulkenin onemli hem ic alanda hem dunya pazarlarinda aranan urunlerinin uretim ve sevkiyat yeri olan Izmirde yoneltmeye dayali bir planlama!...Gunumuzde Ulkeler artik , oncelikle doga ve besin kaynaklarini dikkate alarak yerel planlama yapiyorlar; Bu konuda izmir ve cevresi gunes isigina dayali enerji uretim imkanlarina sahipken artik cevrekirliligi kaynaklarini tercih gibi bir alternatif imkanini kullanmak kararinda!.... Izmir yonetiminin konuyu bu yonu ile bir kez daha degerlendirmelerini bekleriz Saygilarla Ziraat Dr. Ferdan Konuk

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Para bulunamadı... Minik Rüya hayatını kaybetti
İzmir'de Rüya Ertaş'ın (8) beyincik bölümündeki 4 santimlik kötü huylu ...
CHP'li başkanlardan ortak Cumhuriyet mesajı
İzmir'deki 24 CHP'li belediye başkanı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için ...
Cumhurbaşkanlığı avukatı: Gazetecilik yapmak için basın kartına gerek yok
Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin (ÇGD) Basın Kartı Yönetmeliği’ne karşı ...
 
'Doğa için temizle' yine mesaide
İzmir'de sosyal medyadan örgütlenen 'Doğa için temizle' grubu Karagöl'de ...
İşte İzmir'in fay haritası!
İzmir'de bazıları 6 ile 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyele sahip ...
Güzelbahçe'de Cumhuriyet dalışı
Güzelbahçe Su Altı Topluluğu üyeleri, balık adam Alpay Kandemir önderliğinde, ...
 
Bakan Selçuk'tan atama açıklaması!
Okul öncesi eğitimin zorunlu olması için 17 bin yeni derslik ve 20 bine ...
Kanser tedavisinde yeni umutlar
Moleküler genetik testler, başta akciğer, meme, kalın barsak, böbrek ve ...
Cumhuriyet kadını!
İzmir'de yaşayan, zarif tavrı ve şık giyimi nedeniyle çevresinde 'Cumhuriyet ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri