ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5503
    Dolar
  • Euro
    34,9359
    Euro
  • Altın
    2.446,840
    Altın
  • Bist-100
    9.717,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/35°
    ADANA
  • ANKARA
    15/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/25°
    IZMIR
  • KONYA
    17/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Rezidansta kadın cinayeti!
Rezidansta kadın cinayeti!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
27 Haziran 2020 Cumartesi - 14:06

Yaşam Alanları'ndan Çeşme projesi tepkisi!

Çeşme yarımadası ve Urla'nın bir kısmında yürütülecek, ciddi bir yapılaşma ve nüfus yoğunluğu getirmesi beklenen turizm projesine sivil toplum örgütlerinin tepkisi dinmiyor. Projenin sadece yarımadayı değil tüm İzmir'i etkileyeceğini vurgulayan İzmir Yaşam Alanları, "Bu Projeye bilim insanları, konunun uzmanı Odalar ve çevre örgütleri temelden karşı iken; projeye destek olanlar, göz yumanlar, sessiz kalanlar Yarımada ve İzmir’in sahipsiz olmadığını unutmamalılar" çıkışını yaptı.

Yaşam Alanları ndan Çeşme projesi tepkisi!

SONKALEİZMİR- İzmir Yaşam Alanları'ndan yapılan, "Sermayeye mahkum değiliz, başka bir turizm mümkün" başlıklı yazılı açıklamada, "Kamusal hiçbir yararı olmayan proje, Turizm Bakanı tarafından (12 aya yayılmış bir turizm faaliyeti, bir milyon turist ve 100 bin kişilik istihdam) vaadi ile paketlenerek sunuluyor. Pakete bir de (Kemeraltı’na yatırım) bonusu eklenerek çekiciliği artırılmaya çalışılıyor. Bizleri (taraf ve muhatap kılan), Yarımada’nın da, Kemeraltı’nın da sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel değerlerin, kent belleğindeki etkisinin hem merkezi hem de yerel yönetim tarafından yok sayılması ve korunmaya, sahip çıkmaya değer bulunmamasıdır" denildi.

Asıl yapılmak istenenin "turizm kisvesi altında, devletin gücü ile bir yandan yaşam alanlarını tahrip ederken diğer yandan el konmuş kamu arazilerini altyapılarını hazırlayıp sermayaye sunmak" olduğu ileri sürülen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Proje sermayenin daha da zenginleşmesine hizmet edecek. Kazanacağı iddia edilen yerel halk ise büyük kayıplara uğrayacak, yoksullaşacak, yaşam alanlarından uzaklaşacak, demografik yapı değişecek ve aynen Alaçatı örneğinde olduğu gibi kültürel değerleri de yok olacaktır. Bu projenin kamu yararı taşımadığı, öylesi bir muradı olmadığı çok açıktır. Bunu gördüğümüz için “tarafız, muhatabız. Burada belirtilen “turizm, istihdam, yatırım” gibi yerel yöneticilerimizin karşı çıkmadığı, çıkamadığı kavramlar “ne için, kimin için” soruları ile anlam kazanmaktadır. Bu projenin hedefi paralı turistlerdir. Alanın onlar tarafından kullanmasına odaklanılmıştır. Bu kurguda Yarımadasının, İzmirlinin yeri yoktur. Proje bölgenin demografik yapısını tamamen değiştirecektir."

ÇARPICI RAKAMLAR

Açıklamada, projeye ilişkin çarpıcı rakamlara da yer verildi:

"Proje bir yandan tarım alanları, diğer yandan ortak varlıklarımız olan orman, kıyı ve deniz alanlarını bu oyunun sahnesi yapıyor, doğal dengeleri bozacak şekilde tüm canlıların yaşamını tehdit ediyor. Yarımada 300 milyon m2 (30 bin hektar) yüzölçümü sahiptir. Proje bu alanın yüzde 55’inden yani yarısından fazlasını (yani 16.624 hektarı) kapsamaktadır. Bu alanın % 97’si kamunundur. El değmemesi gereken bakir alanlardır. Sahiller ve deniz alanları bu rakamın dışında iken, projenin % 26’sı, (4.293 hektar), tescilli orman alanlarında uygulanacaktır. Proje alanının yaklaşık % 10’u (16 bin dekarı) tarım arazisidir. Yöreye özgü tarımsal ürün paleti ve kadim üretim kültürüne sahip bu verimli arazilerden sağlanan ürünlerle,  bölgenin tarımsal ticaret ve ihracatı gerçekleştirilmektedir. Tarım alanlarının Kültür, Turizm Projesi kapsamında yok edilmesine, sadece ekonomik açıdan yaklaşılamaz. Pandemi sürecinde tarımın, kendi kendine yeterliliğinin önemini bir kez daha öğrendik."

İKLİM BİLE DEĞİŞECEK

Bölgeye yapılması planlanan yatırımlarla tarım alanlarında var olan ekolojik dengenin altüst olacağı, toprak ekosisteminin zarar göreceği, iklim değişikliğine neden olunacağı ve tüm canlıların bundan yaşamsal boyutta etkileneceği ifade edilen açıklamada, "Yarımada’da yaşanan en temel sorun içme - kullanma suyu teminidir. Alternatifi olmayan tek madde olan suyun tüm dünyada kısıtlı miktarda olduğu ve temiz su miktarının her geçen gün azaldığı artık bilinen bir gerçektir. İzmir için kişi başına yıllık su miktarı 1.316 m3 olarak hesaplanmaktadır. Bu değer de su kısıtı bulunan yerler için verilen 1.500 m3 değerinin altındadır. Yarımada’nın mevcut kaynakları projede önerilen faaliyetleri ve hedeflenen nüfusun gereksinimlerini karşılamada yetersiz kalacaktır. Düşünülen golf tesisleri gibi faaliyetler tamamen suya bağımlıdır. Ayrıca, 100 bin kişi denilen istihdam kapasitesi düşünüldüğünde bile su gereksinimi önemlidir. Mevcut haliyle bile su sorunu olan İzmir’in, bu sorununa çözüm bulmadan nüfus yoğunluğu getirecek her türlü projelerden kaçınması zorunluluktur. Yarımada özgün coğrafyası, tarihi, kültürel, arkeolojik ve doğal nitelikleriyle çok çeşitli turizm olasılıklarına sahiptir. Doğa ile uyumlu, yerel halkın içinde olduğu, dengeli, biyoçeşitliliği koruyucu, verimli turizm faaliyetleri mümkündür. Bölgenin turizm potansiyelini harekete geçirmek için, çok çeşitliliği içinde barındıran, yaşamsal bir rezerv olarak da tanımlanabilecek potansiyellerin tümü canlandırılmalıdır. Turizm “kimin için, ne için” sorusu ile çıkılacak yolda iktidarı, sermayeyi değil, kamusal faydayı, halkı, yaşamı önceleyen bakış; doğayı tahrip etmeyecek, ona kaldırabileceğinden fazla yük yüklemeyecek seçenekler var iken bu rant projesini ret ediyoruz" denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

"İzmir Yaşam Alanları olarak; bu rant projesi ile ilgili gerçekleri paylaşmaya devam edeceğiz.

Doğanın canlı ve cansız varlıklarıyla bir bütün olduğuna olan inancımız doğrultusunda bölgemize sahip çıkacağız.

Soylulaştırmadan değil, doğallaştırmadan yana olan bizler, bu “Soylulaştırılma”  anlayışına izin vermeyeceğiz.

Bu bölgenin önemli bir tarım alanı olduğunu biliyoruz tarım alanlarının ranta teslim etmeyeceğiz.

Bu Projenin hedeflerinin beraberinde getireceği yoğun yapılaşma baskısına karşıyız.

Su fakiri olan bölgede su kaynaklarının yanlış kullanımına, dolayısıyla yaşanacak su su krizlerine ortam sağlamamak için projeye karşıyız.

Bu Projeye bilim insanları, konunun uzmanı Odalar ve çevre örgütleri temelden karşı iken; projeye destek olanlar, göz yumanlar, sessiz kalanlar Yarımada ve İzmir’in sahipsiz olmadığını unutmamalılar.

Yaşam Alanlarımızdan rant edineceğini düşünenler, başarılı olamayacaklar.

Yaşam Alanlarımızın talan edilmesine müsaade etmeyeceğiz.

Yaşam Alanlarımızı koruyacak ve yaşatacağız."

 
Komünist başkan son durumunu açıkladı
 
Federasyon'a flaş çağrı... 2. ve 3. Lig maçları oynanmasın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emekli albay Ahmet Zeki Üçok'a hapis cezası!
Emekli askeri hakim albay Ahmet Zeki Üçok, Milli Savunma Bakanı Hulusi ...
Babasını kaybetti, kendi kurtuldu
İzmir'de babasını Kovid-19'dan kaybeden, kendisi de 19 günü solunum cihazına ...
İzmir'de öğrencilere su ve maske desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl koronavirüs önlemleri altında yapılan ...
 
İzmir'den YKS manzaraları... Sınava 'Paşa' ile geldi
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca düzenlenen Yükseköğretim ...
Türkiye ile Almanya arasında kriz!
Almanya'nın Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısını kaldırmamasıyla ilgili ...
81 ilde sokağa çıkma yasağı
YKS için alınan sokağa çıkma yasağı kararı, saat 09:30 itibarıyla yürürlüğe girdi.
 
Talihsiz kadını yol ortasında darp etti!
İzmir'de çekilen ve sosyal medyaya yüklenen görüntüler büyük tepki çekti. ...
İsrail'den Gazze'ye hava sadırısı!
İsrail savaş uçakları abluka altındaki Gazze Şeridi'ne hava saldırısı düzenledi.
7 yaşındaki çocuk 2 yaşındaki kuzenini vurdu!
Yozgat'ta amcasının silahıyla oynayan çocuk, kaza ile kuzenini öldürdü. 
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri