ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5178
    Dolar
  • Euro
    34,9097
    Euro
  • Altın
    2.432,400
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    14/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
16 Mart 2024 Cumartesi - 15:30

Yukarıköy'de Köy Enstitüleri konuşuldu

Tarihi Yukarıköy, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 84.yılında, Köy Enstitüsü mezunu eğitimci, şair ve yazar Mevlüt Kaplan’ı ağırladı. Türk edebiyatının duayen ismi Mevlüt Kaplan’ın Köy Enstitüleri’nin Anadolu halkı için önemini anlattığı etkinlikte söz alan Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin ise, eğitimde yeni bir hikaye yazmak zorunda olduklarını ifade etti. 

Yukarıköy de Köy Enstitüleri konuşuldu

Türk edebiyatının en üretken yazarı olarak kabul edilen Köy Enstitüsü mezunu eğitimci, şair ve yazar Mevlüt Kaplan, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 84.yılında, Tarihi Yukarıköy’de edebiyat severler ile bir araya geldi. Köy Enstitüsü Mezunu Kamuran Tekeli’nin adının yaşatıldığı kitaplığın önünde gerçekleştirilen etkinliğe, 22. Dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, 25 ve 26. dönem Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Cumhuriyet tarihimizin en önemli eğitim hamleleri arasında gösterilen Köy Enstitüleri’nin önemini, yine Köy Enstitülerinden mezun olan Kamuran Tekeli’nin de adının yaşatıldığı kitaplığın önünde anlatan usta kalem Mevlüt Kaplan, Cumhuriyetin kazanımlarını korunması gerektiğinin önemine dikkat çekti.

ONURLUYUM, GURURLUYUM

Tarihi Yukarıköy’de Narlıdereli vatandaşlarla bir araya gelen Mevlüt Kaplan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nın ardından eğitimin önemine dikkat çektiğini ifade ederek, “Atatürk, kalemle devam edecek bir savaşın başladığını ve Cumhuriyetin kazanımlarının Anadolu’da yaşatılması gerektiğini iyi biliyordu. O günlerde Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan’ın yanına çağıran Atatürk, Anadolu’nun eğitimle ayağa kaldırılması gerektiğini söylüyordu. Atatürk, ‘Öğretmenler olmazsa biz Cumhuriyeti Anadolu’ya götüremeyiz’ fikrini savunuyordu. Köy Enstitüleri böyle bir anlayıştan ortaya çıktı. Bende Kamuran Tekeli gibi o Köy Enstitüleri’nde okuyan bir öğrenciyim. Köy Enstitüleri’nde tarım, sanat, tarih ve coğrafya dersleri vardı. Köyün kalkındırılması ve Cumhuriyet kazanımlarının korunması için bu dersler veriliyordu. Köy Enstitüleri Kamuran Tekeli gibi görevine bağlı, başarılı öğretmenlik ve müdürlük yapan birçok isim yetiştirdi. Onun adını taşıyan bir yörede bulunduğum için çok mutluyum, onurluyum ve gururluyum” dedi.

YENİ BİR HİKÂYE YAZMAMIZ LAZIM

Mevlüt Kaplan’ın konuşmasının ardından söz alan Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, kendisinin de Köy Enstitülü bir öğretmen çocuğu olduğunu ifade ederek, “O zamanlar köylerde yaşayan nüfus yüzde 80’i geçiyordu. Şimdi ise Büyükşehir yasası ile birlikte yüzde 2-3’lere geriledi. Zor koşullarda Cumhuriyeti ayağa kaldırmak isteyen kurucu ve kurtarıcılarımız bir başarı hikâyesi yazdılar. O gün yazılan hikâye çok kıymetliydi. Şimdi yeni bir hikâye yazmaya ihtiyacımız var. Geçmişin mirası bizi buralara getirdi, bizim buradan öteye götürmemiz lazım. Gelişmiş ülkelere bakarsanız hepsinde eğitim ve adalet parametresinin çok ileride olduğunu görürsünüz. En çok üzüldüğüm konulardan biri üniversite mezunu işsiz gençlerimiz.. Bu konuya bir çözüm bulmamız gerekiyor. Hep birlikte Yaşasın Cumhuriyet diyoruz, Mevlüt Hocamız gibi hocalarımız yeni kuşaklara değerlerimizi anlatsın istiyoruz” dedi.

YUKARIKÖY’DE KİTAP KOKUSU VAR

Aynı zamanda Kamuran Tekeli’nin kızı olan geçmiş dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları ise, “Belediye Başkanımız Ali Engin burayı bize gezdirirken buraya bir kitaplık yapılması önerisinde bulunmuştum. Bir müzeye dönüşen Yukarıköy’ün merkezinde artık kitap kokan, bizi geçmişi anımsatan bir kitaplık var. Köy Enstitüsü’ne giden büyüklerimizin yaşadığı sıkıntıları şimdi daha iyi anladım. Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ‘asıl mücadele şimdi başlıyor’ dediğini düşündüğümüzde Cumhuriyetin, Köy Enstitülerinin yetiştirdiği çocukların bu ülke için önemini çok daha iyi anlıyoruz” diye konuştu.

 
Dağ'dan Bornova'da esnaf ziyareti
 
CHP Çiğli Adayı Onur Emrah Yıldız projelerini açıkladı...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cemil Tugay ve Tunç Soyer, Örnekköy'deki temel atma töreninde bir araya geldi...
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir ...
Soyer: İzmir’de ektiğimiz her bir tohumun takipçisi olacağım
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dijital tarımın yaygınlaştırılması için ...
Seferihisar'da TİS bayramı.. Tüm çalışanlara zam!
Seferihisar Belediyesi ile DİSK/Genel-İş, Tüm-Bel Sen ve Belediye-İş Sendikaları ...
 
Büyükşehir'den Seferihisar’a 2,5 milyar liralık yatırım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 5 yıllık görev süresince ...
Yeşildere EXPO alanında tam gaz mesai...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2026 yılında İzmir’in ev ...
Başkan Günel: "Yüzünüzü güldürmeye devam edeceğiz"
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Kirazlı Mahallesi’ni ziyaret etti. ...
 
Başkan Günel Kirazlılı hemşehrileriyle iftarda buluştu
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Kirazlılı hemşehrileriyle iftar ...
İzmir'de bin 293 muhtara iftar...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentteki bin 293 muhtar ...
İzmir Büyükşehir Meclisi'nde veda zamanı... Soyer: ''Vicdanım rahat ayrılıyorum''
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 2019-2024 dönemi son toplantısı, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri