ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3295
    Dolar
  • Euro
    35,0907
    Euro
  • Altın
    2.298,580
    Altın
  • Bist-100
    9,04
    Bist-100
  • ADANA
    12/24°
    ADANA
  • ANKARA
    8/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/20°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/23°
    IZMIR
  • KONYA
    9/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Okullar 1 Nisan'da tatil!
Okullar 1 Nisan'da tatil!
Erdoğan'dan emekli maaşı açıklaması!
Erdoğan'dan emekli maaşı açıklaması!
Dilan Polat şikayetini geri çekti... Duruşma boyunca ağladılar!
Dilan Polat şikayetini geri çekti... Duruşma boyunca ağladılar!
O oyuncak için toplatma kararı!
O oyuncak için toplatma kararı!
22 Eylül 2020 Salı - 09:24

Zeki Müren'in terzisine ‘Yılın Ahisi’ ödülü

İzmir'de yaşayan 81 yaşındaki terzi Hacim Kulalı, 67 yıldır hiç izin kullanmadan yaptığı terzilik mesleğiyle her yıl örnek esnafa verilen 'Yılın Ahisi' ödülünün sahibi oldu. Kulalı, mesleğinin teknolojiden etkilendiğini ancak bu nedenle emekli olmayı da hiç düşünmediğini söyledi. Kulalı,1965 yılında İzmir'de ilk kez sahne alan Zeki Müren'e kostüm diktiğini ifade etti.

Zeki Müren in terzisine ‘Yılın Ahisi’ ödülü

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (İESOB) düzenlediği Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında bu yılın ahisi 81 yaşındaki terzi Hacim Kulalı seçildi. İzmir'in en eski terzileri arasında gösterilen 67 yıllık terzi Hacim Kulalı, her sabah aynı heyecanla dükkanını açıp çalışmaya başlıyor.

Uşak Eşme'nin Takmak köyünde doğduktan sonra 1953'de İzmir'e taşınan Hacim Kulalı, terziliğe 14 yaşındayken başladı. En iyi ustaların yanında hiç para almadan çalışan Kulalı, çok sayıda ünlüye de elbise dikti. Eşini 15 yıl önce kanser nedeniyle kaybeden iki çocuk babası Kulalı, "İlk dükkanım Agora’daydı. Agora'da 25 yıl muhtarlık yaptım. 1999'da Güzelyalı'da dükkan aldım ve buraya taşındım. İzmir'in yaşayan en eski terzisi olabilirim" dedi. 1965 yılında İzmir'de ilk kez sahne alan Zeki Müren'e de kostüm diktiğini ifade eden Kulalı, sanat güneşiyle anısını şöyle anlattı:

"Zeki Müren'in İzmir'de sahnesi vardı. Çok büyük bir sanatçıydı. Tanıdık vasıtasıyla beni buldular. Sahne müdürü arkadaşımdı. İlk İzmir'e gelişiydi. Kemik rengi, şal yaka bir kostüm dikmiştim. İki kez görüştük. Ardından saz sanatçılarından en az 15'ine takım elbise dikmeye başladım. 10 yıl süresince bana geldiler. Sahne tarihinden 1 ay önce gelirlerdi, provalara başlardık. Zeki Müren'in tüm sahnelerini protokolle birlikte en ön sıradan izledim, eşimle beraber."

'DÜKKANIMDA TERAPİ OLUYORUM'

Terzilik mesleğinin eski cazibesini yitirdiğini dile getiren Hacim Kulalı, teknolojinin gelişmesiyle birlikte işlerin değiştiğini söyledi. Kulalı, "Ben terzilikten başka iş yapmadım. Mesleğimi sevdim. Çok aç da kaldım ama çok kazandığım günler de oldu. Güzel yaşadım. Ama yıllarımı verdiğim bu meslek çöp tenekesine atıldı. Biz her şeyi elde yapıyorduk. Teknoloji her şeyi aldı götürdü. Bir ceketi, bir kişi 1 hafta da zor dikerdi. Çok şık birini görüyorum ama yakası kavun kabuğu gibi geriye dönmüş. Biz kömürlü ütü kullanırdık. Gece yarılarına kadar çalışırdık. Bizim mesleğimiz çok zordu. Beş yıldızlı otellere 15 yıl aşçı gömleği diktim. Atölyem vardı. Şimdi tüm terziler, paça yapma yada daraltma işi yapıyor" diye konuştu. Geçmişte rekabet olduğunu anlatan Kulalı, 81 yaşında aldığı yılın ahilik ödülünün kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Mesleğinin ipuçlarını da paylaşan Kulalı şöyle devam etti:

"Bizim zamanımızda kol takmak en büyük marifetti. 20 sene de çalışsa kol takamayanlar vardı. En iyi marka elbise, elde yapılanla bir olmaz. Üzerinizdeki kıyafetle her yerde pişti olabilirsiniz. Ama elde dikilmiş elbise benzersizdir. Yaka yapmak büyük ustalıktır. Bizim zamanımızda pamukları elde işlerdik. Benim ceketim 30 yıllık çünkü her şeyi elde yapılmış. Sanatkar iyi bir kumaşı anlar. Çok ünlü terziler vardı. Benim 6-7 elemanım vardı. Eşme'de hala kalfalarım var. Gayet iyi para kazanıyorlar. Fransa'da yaşayan kalfam bile var. Onlar da bizim gibi tadilat işi yapıyor. Ayaklı makineler vardı o zaman. Şimdiki makineler olsaydı daha fazla para kazanırdım. 81 yaşındayım emekli olmayı hiç düşünmedim. Bir günüm de boş geçmedi. Hep çalışıyorum. Böyle de devam edecek. Dükkanımda terapi oluyorum. Çok para kazanmasam da kimseye muhtaç değilim."

MÜŞTERİLER SOHBETİNDEN DE MEMNUN

Kulalı'nın müşterilerinden Nevzat Kesikbıyık da şunları söyledi:

"Hacim Kulalı uzun yıllardan beri tanıdığım en iyi terzidir. 81 yaşında olmasına rağmen inanılmaz güzel şeyler yapıyor. Herkes dükkanından memnun ayrılır. Tüm pantolon, ceketlerin paça boylarını, her şeyi ona yaptırırım. Ben de eskiden moda işindeydim. Bir sürü terziyle diyaloğum vardır ama Hacim abi gibisini görmedim. Hemen kahvemi söyler, sohbetimizi yaparız. Öyle anıları var ki onu dinlemek benim için keyiftir."

 

 
Dolar ve euroda son durum
 
Nakliyeciler yol kapatabilir mi?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar ve euroda son durum
Küresel piyasalara yönelik iyimser hava dağılırken euro/TL 9 lirayı aşarak, ...
İstanbul'da halk ekmeğe zam
İstanbul'da Halk Ekmek A.Ş.'nin büfelerinde satılan 250 gramlık ekmeğe ...
Dolar ve euro rekorla başladı
Dolar/TL yeni haftaya hızlı başladı. Kur 7.5985 ile rekor kırarken, euro ...
 
Abdi İbrahim, İsviçreli OM Pharma’ya ortak oldu
Türkiye'nin en büyük ilaç şirketlerinden Abdi İbrahim, İsviçreli OM Pharma'ya ...
Dolarda artış sürüyor
Dolar 7,5520 liradan, Avro ise 8,9570 liradan güne başladı.
Benzin ve motorine büyük zam geliyor
Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatına ...
 
Dolardan yeni rekor
Dolar/TL dün akşam saatlerinde 7.5182 TL'ye kadar çıkan dolar bu sabah ...
Yorgancılar: AB'nin tavrı üzücü
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Avrupa Birliği’nin Japonya ve Vietnam’la ...
Dolarda son durum
İstanbul serbest piyasada dolar 7,4900 liradan, Avro 8,8700 liradan güne başladı.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri