ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2815
    Dolar
  • Euro
    34,8081
    Euro
  • Altın
    2.441,890
    Altın
  • Bist-100
    10.269,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/33°
    ADANA
  • ANKARA
    14/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/27°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
İniş sırasında lastiği patladı!
İniş sırasında lastiği patladı!
6 Mayıs 2020 Çarşamba - 10:47

Zorlu'dan flaş çağrı... "Sporcu sağlık ve hijyen merkezleri kurulmalı"

Deneyimli spor adamı Kemal Zorlu, salgın döneminde sporcu sağlığına dikkat çekti. "Derhal sporcu sağlık ve hijyen merkezleri kurulmalı” diyen Zorlu,  "Büyük bütçeli kulüplere kapsamlı sağlık ve hijyen ekibi kurma zorunluluğu getirilmeli. Alt ligler ve amatör branşlar için ise devlet eliyle bu iş yapılmalı. Kulüpler sağlık ve hijyen yönünden denetlenmek zorunda. Pandemi milat oldu. Şartlar oluşmazsa sporcular sahaya çıkmaz. Çünkü sağlık artık ilk sorumluluk” dedi.

Zorlu dan flaş çağrı...   Sporcu sağlık ve hijyen merkezleri kurulmalı

Dünya genelinde milyonlarca kişinin sağlık sorunu yaşamasına, yüzbinlerce insanın da hayatını kaybetmesine neden olan korona virüs salgını, spor sektörünü de felçe uğrattı. Futbol, basketbol liglerinin durdurulması, bir çok büyük spor organizasyonunun ertelenmesi, değeri 600 milyar doları aşan bir pazarda ekonomik anlamda büyük sıkıntı yarattı. Ancak işin sağlık boyutu, ekonomik yönünden çok daha önemli bir sorunu da gözler önüne serdi. İşte salgının bu boyutunu değerlendiren deneyimli spor adamı Kemal Zorlu, önemli tespitler yaptı, öneriler ortaya koydu.

SAĞLIK VE HİJYEN MERKEZLERİ

Türkiye Futbol Federasyonu’nda Amatör ve Profesyonel Kurul Başkanlığı görevinde bulunan, Atletizm federasyonu yönetiminde ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Merkez Danışma Kurulu’nda yer alan Zorlu, “Salgın bize sporda sağlığın önemini anlattı. Derhal Sporcu Sağlık ve Hijyen Merkezleri kurulmalı” dedi.

YASAK SAVMAKLA OLMAZ

Zorlu, büyük bütçeli kulüplerin kendi sağlık ve hijyen birimlerini oluşturabileceğini, ancak alt ligler ve amatör branşlar için devlet eliyle yetkili ve etkili merkezler kurulması gerektiğini vurguladı. Bu merkezlerin sporun yoğun olduğu yerlerde bölgesel olarak kurulabileceğini ifade eden Zorlu, “Bu güne kadar sporda sağlık yatırımları, yasak savma anlamında yapıldı. Kulüpler bünyelerine kattıkları bir ortopedist ile bu işi çözdüklerini sandı. Ancak pandemi sonrası artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Sporda sağlık birimlerinde ortopedist ve spor hekimlerinin yanı sıra, dahiliye, enfeksiyon hastalıkları uzmanı, kardiolog, diyetisyen ve psikolog bulunmalı. Ayrıca şu bir gerçek ki spor, sadece futbol ve büyük bütçeli kulüplerden ibaret değildir. Alt ligler ve tüm spor branşlarına hizmet edecek, kapsamlı sağlık ve hijyen merkezleri kurulmalı” diye konuştu.

GERÇEĞİ GÖRMELİYİZ

Devletin oluşturacağı sporcu sağlık ve hijyen merkezlerini, spor için oluşturulacak bir bilim kuruluyla organize edebileceğini ifade eden Zorlu, önerilerini şöyle sıraladı: “Öncelikle sporcu sağlığı ve spor tesislerinde hijyenin sağlanması anlamında mevcut fiziki şartlar ortaya konmalı. Buna göre gerekli yatırımlar yapılmalı. Spor malzemelerinden, sporcuların kullandığı kıyafetlere, soyunma ve masaj odalarından, statara kadar her ortamın sterilizasyonu ciddiyetle yapılmalı. Bilim adamlarının, dünyanın yeni salgınlara da hazırlıklı olması gerektiğini vurguladığı bu ortamda bunu yapmamak, sporcuları ve sporseverleri zehirlemek gibi bir şey. Önlemler kağıt üstünde kalırsa bedeli ağır olur.”

SPORCULAR SAHAYA ÇIKMAZ

Pandemi sonrasında gerekli sağlık ve hijyen şartlarını oluşturmadan sporcuların sahaya sürülemeyeceğini vurgulayan Kemal Zorlu, şöyle konuştu: “Bugün geldiğimiz noktada, futbolcuların sahaya çıkmak istemediğini görüyoruz. Hatta takımlarını terk eden oyuncular var. Bu sadece futbolda değil, tüm branşlar için geçerli. Sporun hangi branşında olursa olsun hiçbir sporcu, sağlığı pahasına yarışmaz. Bunda da son derece haklıdır. O nedenle sporda sağlık ve hijyen devlet eliyle denetlenen, ciddi ekiplerce sağlanmalı. Sporculara gerekli hijyen ve bakım malzemeleri temin edilmeli.”

HİJYEN MALZEMELERİ BAKANLIK ONAYLI OLMALI

Hijyenin sporcu sağlığında en önemli etken olduğunu ifade eden Zorlu, kurulmasını önerdiği sporcu sağlık ve hijyen merkezlerinin, gerek sporcuların kullanacağı, gerekse tesislerin dezenfektasyonunu sağlayacak malzemelerin teminini de sağlayabileceğini ifade etti. Zorlu, “Bu sistem oturtulursa, hijyen malzemeleri hem uygun fiyatla temin edilir, hem de Sağlık Bakanlığı onaylı, standart malzemeler kullanılır. Bu iş kulüplerin insiyatifine kalmamalı. Bizler de yıllarca yöneticilik yaptığımız için biliyoruz. Böyle durumlarda kulüpler, ekonomiyi düşünerek, malzeme temini konusunda çoğunlukla gerekli hassasiyeti göstermez. Bunları laf olsun diye söylemiyorum. Sporda sağlık ve hijyene yönelik denetimleri yapacak birimlerin de yetkili ve bilgili kişilerden oluşması gerek. Sağlık şakaya gelmez. Türk Sporu’nu bunun bilincinde olan kişiler yönetmeli.”

BİR MUSİBET BİN NASİHATTEN İYİDİR

Deneyimli spor adamı Zorlu, sonuç olarak “Bir musibet, bin nasihatten iyidir” özdeyişiyle yola çıkıp, salgın sonrası bazı şeylerin değiştirilebileceğini de vurguladı. Zorlu, “Bu salgında yaşadığımız korku, inşallah bizi sporcu sağlığı adına ciddi adımlar atma yolunda kamçılar. Artık spor organizasyonlarında bundan böyle yatırımlar insan odaklı olarak gerçekleşir” ifadesini kullandı.

 
Kemalpaşa'da 30 bin fide dağıtılacak
 
Salgın sonrasına hazırlık... Parklar yine cıvıl cıvıl olacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege'de stoklar azaldı... "İftardan sonra kan verin"
Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan tedirginlik sonrası vatandaşlar ...
Define faciası: Göçük altında kalarak can verdi!
Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde, define aramak için mağaraya giren Mustafa ...
Ekrem İmamoğlu'ndan 'Üç fidan' paylaşımı!
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın ...
 
FETÖ elebaşının yeğenine tahliye!
Beykoz'da sahte kimlikle yakalanan Fetullahçı Silahlı Terör Örgütü (FETÖ) ...
THY'nin uçuşlara başlama tarihi belli oldu!
Koronavirüs nedeniyle iç ve dış hat seferlerini durduran Türk Hava Yolları ...
Hıdırellez kutlayacağım diye mahalleyi yakıyorlardı!
Baharın gelişini simgeleyen hıdırellez günü, İzmir'de az kalsın faciaya ...
 
Akit TV'de tepki çeken yayın: Bir insan orucunu hanımıyla da açabilir!
Akit TV'de yayınlanan 'İnanan Genç' programında oruç tutan kişinin çok ...
Berber ve kuaföre giden müşterinin ateşi ölçülecek
11 Mayıs'ta tekrar faaliyete geçecek berber ve kuaförlerin randevu sistemiyle ...
Taksiciler yeni karardan memnun
Koronavirüs önlemleri kapsamında taksilerin tek-çift plaka uygulamasının ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri