ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    43,2686
    Dolar
  • Euro
    50,9157
    Euro
  • Altın
    6.785,020
    Altın
  • Bist-100
    12.851,00
    Bist-100
  • ADANA
    3/8°
    ADANA
  • ANKARA
    -4/2°
    ANKARA
  • ANTALYA
    4/11°
    ANTALYA
  • BURSA
    2/10°
    BURSA
  • ISTANBUL
    6/10°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    6/14°
    IZMIR
  • KONYA
    -2/5°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Esat Yontuç gözaltına alındı
Esat Yontuç gözaltına alındı
Mattia Ahmet Minguzzi'yi katleden sanıkların cezaları onandı
Mattia Ahmet Minguzzi'yi katleden sanıkların cezaları onandı
Bayrak indirilmesiyle ilgili paylaşımlara tutuklama
Bayrak indirilmesiyle ilgili paylaşımlara tutuklama
RTÜK'ten 'genel ahlk' cezası: Jasmine dizisinin üç bölümü daha kaldırılacak
RTÜK'ten 'genel ahlk' cezası: Jasmine dizisinin üç bölümü daha kaldırılacak
yunusemre, semih balaban, cumhuriyet,
Murat Baran Uygun
Küçük bir uyarı...
18 Nisan 2025 Cuma

Her yeni gün, bir hukuksuzluk, içleri acıtan bir cinayet, insanın içini daraltan ve umudunu kemiren, dehşet veren olaylara uyanıyoruz. AKP cenahı söyleyince kızıyor ama yaşanan tüm bu olumsuzlukları, iktidarın hayata bakış açısının ve yönetim dilinin toplumu getirdiği noktanın bedeli olarak yaşıyoruz.

***

Kuralsızlığı, yasaları delmeyi, kısa yoldan emeksiz zenginliği, nobranlığı, resmî kurumlarda, ticarette, hayatın içinde usulüyle, yasaya, kurallara uygun iş yapmayı “işgüzarlık” görmeyi halka empoze ettiler. Vasatların, yönettiği bir ülkeyi kendilerine benzetmeleri doğaldır.

Yine de biliyoruz ki öyle ya da böyle her karanlık, mutlak aydınlığa çıkar. Her düzen, her yönetim en iyisi de en kötüsü de gelip geçicidir. Mesele, yönetenlerin bu gerçeği kabullenip kabullenmemelerinde. Kabullenmeyenler zorbalığa başlar. Zorbalığa da iki nedenle yönelirler; ya sonsuz olduklarına inanırlar ya da sonlarının geldiğine!

***

Ülke genelinde yaşanan olumsuzluklar karşısında içlerinde biriken öfkeyi yalnızca toplanıp slogan haykırmakla boşaltan yüzbinlerce gence bunu bile fazla görmek kendini sonsuz ve kusursuz görmenin tezahüründen başka ne olabilir?  Aslında halka ait olan yargının ve polisin arkasına saklanarak oradan halkı uslandırmaya çalışmak, insanlık ve siyaset tarihinin kaçınılmaz sonunu geciktirmekten ve kendilerini daha da aşağı çekmekten başka işe yaramayacağını anlamaları zaman alacaktır. Ancak geçen zaman ülkeye de belki tamiri mümkün olmayan hasarlar verebilecektir. Umarım Ekrem İmamoğlu’nun diploma iptali ve tutuklanması ile başlayan ve devamındaki süreçte yapılan uygulamalara bir an önce son verilir. Zira ülkede  kör topal da olsa işleyen hukuk ve demokrasiye olan inancının kaybedilmesi daha vahim sonuçları beraberinde getirebilir.
 

***

Trump, Erdoğan, Putin gibi liderler ülkelerinin tarihiyle, büyüklüğüyle övünüyorlar. Ve her yaptıklarını bu tarihi ve büyüklüğü korumak, geliştirmek adına yaptıklarını iddia ediyorlar. Ancak hiçbir ülkenin bir günde büyük olmadığını, kendilerinden önce hüküm süren liderlerin ve onların etrafında bugüne kadar görev alan binlerce ismin emekleriyle, hatalar ve sevaplarla dolu yılların hatta yüzyılların birikimiyle büyük bir ülke olunduğunu unutuyorlar.

Neden unutuyorlar diye rahatça yorum yapabiliyorum? Çünkü bu kazanımları yalnız kendi eserleriymiş gibi hoyratça harcayabiliyorlar. Bu da kendini sonsuz zannetmenin ya da sona yaklaşmanın bir belirtisi.

***
Trump ve Putin’in hoyratlığı dünya dengelerini sarsarken, Erdoğan’ın hoyratlığı ise, Anadolu’da 1808’de  2. Mahmud’un tahta çıkmasıyla başlayan, 1923’de Mustafa Kemal Paşa’nın Cumhuriyeti ile doruk noktasına ulaşan, binbir emek ve acıyla 200 yıldan fazla sürede var edilen gelişim ve değerler bütününü derinden sarsmaktadır. Umarım tüm bu yanlışlardan dönülür ve “makul” kazanır.

Aksi takdirde bilim çağında gelen yapay zeka devrimi, kendi siyasi ve ekonomik düzenini, barış ve aklı selim içinde değil ne yazık ki binlerce yıl önceki tarım devrimi koşulları altında gerçekleştirecektir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
urit, urla,
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 18 13 4 1 40 13 27 43
2 Fenerbahçe 18 12 6 0 42 16 26 42
3 Trabzonspor 18 11 5 2 35 21 14 38
4 Göztepe 18 10 5 3 24 10 14 35
5 Beşiktaş 18 9 5 4 31 22 9 32
6 Rams Başakşehir 18 7 5 6 29 19 10 26
7 Samsunspor 18 6 8 4 23 21 2 26
8 Gaziantep FK 18 6 6 6 25 31 -6 24
9 Kocaelispor 18 6 5 7 16 19 -3 23
10 Corendon Alanyaspor 18 4 9 5 18 18 0 21
11 Gençlerbirliği 18 5 4 9 22 25 -3 19
12 Çaykur Rizespor 18 4 6 8 21 27 -6 18
13 Tümosan Konyaspor 18 4 6 8 22 30 -8 18
14 Kasımpaşa 18 3 7 8 14 24 -10 16
15 Hesap.com Antalyaspor 18 4 4 10 16 31 -15 16
16 Zecorner Kayserispor 18 2 9 7 16 34 -18 15
17 ikas Eyüpspor 18 3 5 10 11 25 -14 14
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 18 2 3 13 15 34 -19 9
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri