Egeli ihracatçıdan faiz ve enerji fiyatları uyarısı

14 Ocak 2022 Cuma   11:06

SONKALEİZMİR-İzmir'de Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki başkanların katılımı ile düzenlenen basın toplantısında 2021 yılı değerlendirmesi ve 2022'deki hedefler anlatıldı. Renaissance İzmir Otel'de düzenlenen toplantıya EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi'nin yanı sıra Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı ile Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş katıldı.



Birlik başkanları sektörlerine yönelik sıkıntıları ve talepleri anlatırken EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi sanayicilerin krediye ulaşmada sıkıntı çektiklerine vurgu yaptı. Ege Bölgesi'nin 2021 yılı ihracatının önceki yıla göre yüzde 29'luk artışla 21,8 milyar dolardan 28,1 milyar dolara çıktığını belirten Eskinazi, 2022 hedeflerinin yakalanabilmesi için Merkez Bankası tarafından sağlanacak kredileri işaret etti.



"YURT DIŞI GÖRÜNÜM DÜZELTİLMELİ"

2030 yılına kadar karbon ayak izi hedeflerinin bazı sıkıntılar yaratabileceğini dile getiren Eskinazi şöyle konuştu:

"Karbon ayak izi ile ilgili firmalarımızı bilgilendirip birlik olarak buna hazır olmak için çalışmalar yapıyoruz. Düşünün ki bir firma bankadan kredi alırken düşük faiz için karbon ayak izi sorulacak. Türkiye'deki sıkıntılar hepimizin malumu. En önemli şeylerden biri krediye erişimimiz. En büyük sıkıntılardan biri bu. Sadece biz dillendiriyoruz bunu. Merkez Bankası ile yaptığımız toplantıda bütün birlik başkanları bunu söyledi. Türkiye'nin her şeyi belli, paramız, mevduatımız her şey ortada. Bizim paraya, krediye ihtiyacımız var bu ihracatları yapabilmek için. Cumhurbaşkanı'nın önünde 250 milyar dolarlık ihracat yapacağız diye söz verdi sayın TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) başkanımız. Sözün arkasındayız. Önümüzdeki sene 18 milyar dolarlık ihracat sözü verdik ama bunlar için ortamın hazır olması lazım. En büyük dileğimiz Türkiye'nin yurt dışı görünümünü düzeltilmesi ve Merkez Bankası tarafından sağlanacak kredilerin açılması."


"BÜYÜK ENERJİ YATIRIMI GEREKİYOR"

Artan enerji maliyetlerine de değinen Eskinazi şöyle devam etti:

"Enerji maliyetleri dünyanın sorunu. Türkiye enerjisinin yüzde 50'den fazlasını kömürden üretiyordu ve bunun çoğunu da ithal ediyordu. Özellikle demir çelik sektöründe bu daha fazlaydı. Yenilebilir enerjiye geçmek mecburiyetindeyiz ama bu çok kolay bir geçiş değil. Türkiye yenilenebilir enerji kabul ettiğimiz rüzgar ve güneş enerjinin yüzde 17'sini üretebiliyordu. Hidroelektriği de katınca yüzde 40'lara geliyordu. Biz bu enerjinin yüzde 50'den fazlasını karbondan muaf bu tür enerjilerle üretmeye çalışacağız. Bu çok büyük bir yatırım gerektiriyor."

"TİCARET BAKANLIĞI DESTEKLERİNİ KULLANAMIYORUZ"

Ticaret Bakanlığı'nın verdiği destekleri tam olarak kullanamadıklarını vurgulayan Eskinazi, "Geçen sene bütçeye konan desteğin yarısını bile kullanamadık. Merkez Bankası'nın kaynakları Ticaret Bankası'nın katı tutumları dolayısıyla bazı destekleri alamaz hale geldik. Bütçede önümüzdeki rakam 4 milyar lira. Biz bunu kullanabilmek için proje geliştiriyoruz. Bakanlığın da yardımcı olması gerekiyor" diye konuştu.

SORUNLARI ANLATTILAR

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan da Türkiye’de ihracatın bir yaşam biçimi haline geldiğini, İzmir’de de ihracatı daha ileriye götürmek istediklerini belirtti.

Son aylarda kur hareketliliği, finansmana ulaşım zorluğu gibi bazı zorluklar yaşandığını anlatan Ertan, bunların üstesinden gelinebilecek sorunlar olduğunu ifade etti.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak ise salgın sonrası için katma değeri yüksek ihracata ağırlık vermek üzere çalıştıklarını anlattı.

 

 



Sayfa Adresi: http://www.sonkaleizmir.com/haber/Egeli-ihracatcidan-faiz-ve-enerji-fiyatlari-uyarisi/109533