Urla'daki taş ocağı meclis gündeminde!

14 Ocak 2022 Cuma   11:16

İzmir'in Urla ilçesindeki SİT alanına kalker ocağı kurmak isteyen Cantürk İnşaat'ın ÇED başvurusu bakanlık tarafıondan reddedilmişti. Şirket projede küçük değişiklikler yaparak bakanlığa yeniden başvuruda bulundu.  
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, firmanın ikinci girişimini meclis gündemine taşıdı. Ocağın açılmak istendiği alanın 2. ve 3. derece arkeolojik sit alanı olduğunu, 1. derece arkeolojik sit alanına ise 10 metre mesafede yer aldığını hatırlattı.  

Kılıç, konuya dair yaptığı açıklamda şu şekilde konuştu;

“Anlaşılan şirket, güzel Urlamızın zeytinliklerle kaplı bu yöresini katletmekte kararlı ki bir daha başvuru yapıyor. Ama biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, İzmirliler olarak buna kesinlikle izin vermeyeceğiz. İzmirimiz tarihi ve coğrafyası ile ülkemizin en güzel şehirlerinden birisidir. İlimizin birçok yerindeki özellikle denize yakın, çok değerli araziler de her zaman rant odaklı şirketlerin hedefi olmuştur. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına, bakana ve bakanlık yetkililerine çağrımız şudur; eğer bakanlığın da isminde yer aldığı gibi ülkemizin, İzmirimizin ‘çevre ve iklimini’ düşünüyorlarsa, daha önce olduğu gibi bu başvuruya da ‘ÇED olumsuz’ raporu versinler.” 

Kılıç, faaliyet alanında patlayıcı madde olarak, ANFO olarak bilinen amonyum nitrat ve motorin karışımından oluşan madde kullanılmasının planlandığını, bu nedenle “patlayıcı kullanılarak gerçekleştirilecek üretim patlamaları sonucu oluşan yer sarsıntısının (çevresel titreşim seviyesi), sahanın yakınında 1. derece arkeolojik sit alanı bölgesine hiçbir olumsuz etkisi olmayacağı” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi. 
Kur artışının projeyi de vurduğunu dile getiren CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, ilk projenin toplam maliyeti için 2 milyon 390 bin TL maliyet belirlenirken, ikinci projenin maliyetinin 7 milyon 223 bin TL olduğunu ifade etti.

CHP'li Kılıç, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti;

-İzmir’in Urla İlçesi’ndeki Zeytinler Mahallesi sınırları içerisinde arkeolojik ve doğal sit alanına kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kurmak için yapılan başvurunun süreci hangi aşamadadır?
- Başvuru sonuçlanmış mıdır? Sonuçlandı ise nasıl bir karar verilmiştir?

- İlk başvuruya “ÇED olumsuz” raporu hangi nedenlerden dolayı verilmiştir?

- Bu nedenler ortadan kalkmadığı halde bakanlık proje dosyası ile ilgili ÇED sürecini neden başlatmıştır?

- Proje alanı 1. 2. ve 3. derece arkeolojik sit alanı ile 3. derece doğal sit alanı üzerinde midir veya bu alanlara uzaklığı-yakınlığı ne kadardır?

- Alan aynı zamanda orman statüsünde midir?

- İzmir’de Urla İlçesi’ndeki gibi ÇED süreci devam eden kaç proje bulunmaktadır? Bu projeler nereleri kapsamaktadır?

- Patlayıcı kullanılarak gerçekleştirilecek üretim patlamaları sonucu oluşan yer sarsıntısı 1. derece arkeolojik sit alanına zarar vermekte midir? Veriyorsa bu zarar hangi oranda gerçekleşmektedir? 



Sayfa Adresi: http://www.sonkaleizmir.com/haber/Urla-daki-tas-ocagi-meclis-gundeminde/109534