ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2703
    Dolar
  • Euro
    34,9774
    Euro
  • Altın
    2.446,070
    Altın
  • Bist-100
    10.173,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/25°
    ADANA
  • ANKARA
    6/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    16/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    4/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    10/26°
    IZMIR
  • KONYA
    9/20°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine dev zam!
Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine dev zam!
Eşini başka bir erkekle yakaladı, boru anahtarıyla dehşet saçtı!
Eşini başka bir erkekle yakaladı, boru anahtarıyla dehşet saçtı!
Sinan Ateş cinayetinde yeni gelişme!
Sinan Ateş cinayetinde yeni gelişme!
Erdoğan: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz
Erdoğan: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz
17 Haziran 2019 Pazartesi - 09:56

'Ay dede' hastalığına dikkat

Yüz ve göbek çevresinde yağlanma ile kendisini gösteren ve vücudun fazla kortizona maruz kalmasıyla ortaya çıkan Cushing Sendromu halk arasında ‘Ay dede’ sendromu olarak da biliniyor. Endokrinolog Prof. Dr. Mitat Bahçeci, 'Cushing Sendromu'nun aşırı yemeye bağlı şişmanlıkla karşılaştırılmaması gerektiğini söyledi ve belirtilerine dikkat çekti.

 Ay dede  hastalığına dikkat

Kilo alma, aşırı iştah, hipertansiyon, kan şekerinin ve kan kolesterolünün yükselmesi gibi belirtilerde mutlaka bu hastalıktan şüphelenilmesi gerektiğini belirten Endokrinolog Prof. Dr. Mitat Bahçeci, "Bu sendromun gözle görülür, ayırt edici belirtisi ise kol ve bacaklarda incelme olurken yağların yüzde ve göbek çevresinde birikmesiyle yüzün ay dede görünümüne kavuşmasıdır. Normal şişmanlıkla karıştırılmamalı" dedi. Kent Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, böbreküstü bezleri tarafından üretilen kortizon hormonunun yaşam için gerekli olduğunu, kişinin hastalık gibi stresli durumlara yanıt vermesini sağladığını söyledi.

YAĞLAR YÜZDE BİRİKİYOR, AY DEDE GÖRÜNÜMÜ ORTAYA ÇIKIYOR

Bu hormonun hemen hemen bütün vücut dokularına etkisinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Bahçeci, vücut fazla kortizona maruz kaldığında nedenine bakılmaksızın Cushing Sendromu olarak adlandırıldığını kaydetti. Bu hormonun iki sebeple artış gösterebileceğini ifade eden Bahçeci, şöyle konuştu: "Hastalığın nedeni böbrek üstü bezinden fazla miktarda kortizon salgılanması olduğu gibi çeşitli nedenlerle doktor tarafından tedavi amacı ile dışarıdan verilen kortizon hormonu da bu hastalığa yol açabilir. Bu hastalık tedavi amacıyla dışarıdan verilen kortizon hormonu ile oluşursa Yatrojenik Cushing olarak adlandırılır. Yatrojenik Cushing ilaçlar kesildiğinde belirtiler kaybolur. Ama vücudun böbrek üstü bezinin aşırı kortizon salgılaması sonucu oluşan Cushing Sendromu’nda ise zamanında doğru tanı konulmalıdır çünkü bu tedavi şeklini belirleyecektir.”

‘YAĞLARIN YÜZDE BİRİKMESİ VE GÖBEK ÇEVRESİNDE KALINLAŞMA’

Sendromun başlıca belirtilerini sıralayan Prof. Dr. Bahçeci, “Bu sendromun başlıca belirtileri kilo alma, aşırı iştah, hipertansiyon, kan şekerinin ve kan kolesterolünün yükselmesi. Ancak bunun yanında bir de kişiye bakınca görüntüsünden anlaşılabilecek belirtiler var. Yağların yüzde birikmesi sonucu ay dede surat ve omuzlar arasında birikmesi sonucu ise bufalo kamburu denilen durum ortaya çıkar. Kollar ve bacaklar incelirken göbek çevresi kalınlaşır, yüz yuvarlaklaşır, yani bölgesel bir şişmanlık oluşur. Ayrıca bu belirtilerin yanı sıra genelde göbek ve kollarda 4 milimetreden daha geniş kırmızı renkli deri çatlakları görüldüğünde de hasta mutlaka Cushing Sendromu yönünden değerlendirilmeli" dedi.

‘KORTİZON ARTIŞININ NEDENİ BULUNMALI’

Bu belirtilerin başka hastalıklarla, özellikle de aşırı yemeye bağlı şişmanlıkla karıştırılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bahçeci, böbreküstü bezinin salgıladığı kortizon hormonuna karşı bir önlem almanın da mümkün olmadığını söyledi. Tanı koyarken kortizon artışının böbrek üstü bezinden mi yoksa beyindeki hipofiz bezinden mi kaynaklandığının doğru belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Bahçeci, "Ya böbreküstü bezi kendiliğinden çok fazla çalışıyordur ya da beynimizdeki hipofiz bezinden ACHT hormonu fazla salgılanır ve böbrek üstü bezinin aşırı çalışmasına yol açar. Eğer ki hipofize bağlı ise hipofiz bezinin ameliyatla o bölgeden alınması gerekir. Bundan bağımsız böbrek üstü bezinin kendi kendine çok çalışması sonucu hormon yükseliyorsa o zaman da ilaç tedavisi ya da ameliyat ile böbrek üstü bezinde yer alan iyi huylu tümörün çıkarılması gerekir" diye konuştu.

 

 
Tarihi yayına İzmir damgası
 
Yayın sonunda aile fotoğrafı çektirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de çam ağaçları kesildi, mahalleli ayaklandı
Aliağa'da bağlı kırsal Samurlu Mahallesi'nde, endüstriyel kesim sahasındaki ...
Bunun adı canilik.. Ölüme terk etmişler
Çanakkale'nin Kuzey Ege'deki turizm cenneti Bozcaada'da bir kedi ile 2 ...
Babalar Günü'nde şehitliğe acı ziyaret
İzmir'in Konak ilçesi Kadifekale semtindeki Hava Şehitliği'nde Babalar ...
 
Denizde 40 Afgan kaçak göçmen yakalandı
İzmir'in Dikili ilçesinde, yasa dışı yollardan lastik botla Yunanistan'ın ...
Atatürk'ün kaldığı otel kaderine terk edildi
İzmir'in Basmane semtinde bulunan tarihi otellerden olan ve Ulu Önder ...
Kimliğini unutan adaya anne fırçası
ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci ...
 
23 haftalıkken doğdu, hayata tutundu
İzmir'de yaşayan Netice Selek ve Mevlüt Selek çiftinin henüz 23 haftalıkken ...
YKS sırasında fenalaşan genç yaşamını yitirdi
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı ...
Ertuğrul Gazi diye Düzyatan'ın heykelini diktiler!
Bilecik Belediyesi’nin Ertuğrul Gazi'nin heykeli olarak oyuncu Engin Altan ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri