ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3804
    Dolar
  • Euro
    34,7674
    Euro
  • Altın
    2.463,150
    Altın
  • Bist-100
    9.999,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/31°
    ADANA
  • ANKARA
    14/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Feci kaza: Şehit ve yaralılar var!
Feci kaza: Şehit ve yaralılar var!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
Türkiye'nin utanç tablosu... 147 çocuk anne oldu!
Türkiye'nin utanç tablosu... 147 çocuk anne oldu!
Aile faciası: Eşini öldürüp intihar etti!
Aile faciası: Eşini öldürüp intihar etti!
14 Kasım 2021 Pazar - 12:55

'Hastaların 3'te 1'i diyabet olduğunu bilmiyor'

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle farklı etkinlikler düzenleyerek diyabet ile ilgili farkındalık sağlamak istediklerini belirten Doç. Dr. Güzide Gonca Örük, diyabetin sinsi bir şekilde ilerleyip tüm organları riske soktuğuna dikkati çekerek, Tüm dünyada diyabet olanların 3'te birinin hastalığın farkında olmadığını söyledi.

 Hastaların 3 te 1 i diyabet olduğunu bilmiyor

Diyabetin tüm dünyada ve Türkiye'de sıklığı giderek artan bir pandemi haline geldiğini anlatan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Polikliniği'nden Doç. Dr. Güzide Gonca Örük, diyabetin Covid-19 kadar olmasa da önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkati çekti. Farkındalık yaratmak için hastanede 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ile ilgili bir stant kurduklarını ifade eden Doç. Dr. Örük, "Burada diyabet olup olmadığını bilmeyen kişilerin kan şekerlerine bakıyoruz. Çıkan sonuçlara göre diyabet konusunda bilgi veriyoruz. Diyabet riskleri var mı, ileride diyabet olabilirler mi gibi konularla ilgili bilgi aktarıyoruz" dedi.

'KALP RAHATSIZLIKLARI DA ŞEKERE BAĞLI ORTAYA ÇIKABİLİR'

Diyabet ya da halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığının, kan şekerinin yüksekliği ile tanı konulan bir durum olduğunu söyleyen Doç. Dr. Örük, şekerin yükselmesine bağlı olarak bütün metabolizmanın bozulabildiğini belirtti. Bu hastalığın oldukça sinsi bir şekilde ilerleyerek tüm vücudu etkileyebildiğini kaydeden Örük, "Böbrek yetmezliğinin bugün dünyada birinci nedeni diyabettir. Gözleri etkilediği için körlüğün de birinci nedenidir. Demans ya da Alzheimer gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasında büyük rol oynar. Kalp yetersizlikleri veya krizleri de şekere bağlı ortaya çıkabilir. Kişi şeker hastası olduğu zaman sadece şekeri yükselmez, bütün organlarıyla total bir hastalığa sahip olur. Bunu önlememiz lazım. Önlemek için de diyabeti fark etmek lazım" diye konuştu.

'ÇEVRE FAKTÖRLERİNDEN EN ÖNEMLİSİ BESLENME'

Tüm dünyada diyabet olanların 3'te birinin hastalığın farkında olmadığını dile getiren Doç. Dr. Örük, erken tanının tedavi şansını da arttırdığını söyledi.

Doç. Dr. Örük, şöyle devam etti:

"Erken tanı sayesinde kötü komplikasyonlardan korunmayı sağlayabiliyoruz. Ailesinde diyabet olanlar, toplumda bildiğimiz kadarıyla daha riskli. Çevre faktörlerinden en önemlisi; beslenme. Maalesef toplumdaki beslenme bozukluğu giderek artıyor. Özellikle hazır gıdalar ve içindeki mısır şurubu gibi maddelerin artması şeker hastalığını etkiliyor. Yine Covid-19 da hareket koşullarımızda olumsuz değişikliklere neden oldu. Evden çalışmanın artmasıyla hareketlilik azaldı. Televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen sürenin artması da diyabetin ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Gebelikte şeker hastalığı olanlarda ilerde de çıkma riski biraz daha yüksek. Bu şekilde riskli grupların şeker tetkiklerini daha sık yaptırmalarını öneriyoruz. Ölçümde riskli olanları polikliniğe davet ediyor ve daha ileri tetkikler yapıyoruz. Şeker hastalığı var mı, yoksa halk arasında gizli şeker denilen pre-diyabet dediğimiz grupta mı yer alıyorlar; bunu araştırıyoruz. Eğer bu gruptalarsa şeker hastalığının ilerlemesinin nasıl durdurulacağını anlatıyoruz. Eğer şeker hastalığı varsa hangi dönemdeler, ilaç kullanmaları gerekiyor mu, komplikasyonlar gelişmiş mi; bunlara bakıyoruz."

'HER ŞEYE DİKKAT ETMEK ZORUNDAYIM'

İzmir'de yaşayan ve yaklaşık 10 yıl önce diyabet tanısı alan Fatma Eveskici de "Diyabet hastasıyım. Her şeye dikkat etmek zorundayım. Sağlıklı yaşamak için bir çok sıkıntıyı kabulleniyoruz. Beslenmeme dikkat ediyorum. İlaçlarımı düzenli kullanıyor, insülin alımına dikkat ediyorum. 10 yıl önce tanı konuldu. İğnemi kendi kendime yapıyorum. Bazen zorlanıyorum, erken fark ettim. Ağız kuruluğu, çok idrara çıkma gibi sıkıntılar üzerine hastaneye geldim. Diyabet olduğumu öğrendim" dedi.

 
Altay liglerde Adana Demirspor'a kaybetmiyor
 
Göztepe sonucu kafaya takmadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de heykel vandalları iş başında
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğundaki 3 parktaki heykeller ...
Bulgaristan'daki cumhurbaşkanlığı seçimine İzmir'den yoğun katılım
Bulgaristan'daki Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde oy kullanabilmeleri ...
Bornova'nın çocukları yangını anlatacak!
Bornova Belediyesi, 2021 yılında yaşanan orman yangınları sonrasında küresel ...
 
Üniversiteliler Buca için beyin fırtınası yaptı
Yaklaşık 80 bin üniversite öğrencisinin yaşadığı Buca, farklı bir etkinliğe imza attı.
Başkan Sandal muhtarlarla bir araya geldi
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, kentin sorunlarına daha hızlı ...
İZMİR'DE BAŞAK CENGİZ İÇİN PROTESTO
Ankara'da hiç tanımadığı Can Göktuğ Boz tarafından samuray kılıcıyla öldürülen ...
 
Koronavirüse 215 kurban daha!
Türkiye'nin günlük koronavirüs tablosu açıklandı. Son 24 saatte 215 kişi ...
Oto galerisine kanlı baskın: 3 ölü!
İstanbul'da otomobil galerisine düzenlenen silahlı saldırıda ilk belirlemelere göre 3 kişi öldü.
İzmir'de vaka sayılarındaki yükseliş sürüyor!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, iller bazında 100 bin kişiye karşılık gelen ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri