ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
14 Nisan 2022 Perşembe - 11:14

''İzmir'in depreme dayanıksız yapıları acilen yenilenmeli''

Mimar Erkut Tamay, İzmir’in olası yeni bir deprem riskine karşı hazırlıklı hale getirilmesi için niteliksiz, yıpranmış, güçsüz düşmüş yapı stokunun ve yaşam alanlarının acilen yenilikçi, öncü ve çevre dostu projelerle yeniden oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

 İzmir in depreme dayanıksız yapıları acilen yenilenmeli

İzmir'de 30 Ekim 2020’de meydana gelen ve 117 canın kaybedildiği depremin ardından uzmanlar, kenti etkileyen 17'si diri, 4’ü düşük aktivitede toplam 21 fay hattının olduğuna dikkat çekmiş, bu fay hattı üzerinde bulunan tehlikeli tüm binaların bir an önce güçlendirilmesi veya dönüştürülmesi çağrısında bulunmuştu.  

GÜNCEL BİR DEPREM MASTER PLANI YAPILMALI

Deprem uzmanlarının ardından konuya ilişkin bir açıklama da inşaat sektörünün öncü isimlerinden Mimar Erkut Tamay’dan geldi. Tamay, kentteki niteliksiz, yıpranmış ve güçsüz düşmüş yapı stokunun acilen yenilenmesi için yaptığı çağrısında, kentsel dönüşümün istenirse çok kolay yapılabileceğini, ancak kurumlar arası işbirliği olmadan, bilimsel veriler ışığında güncel bir İzmir Deprem Master Planı hazırlamadan ve devlet desteği oluşturulmadan yapılacak dönüşümlerin sorunları daha da karmaşık hale getireceğini belirtti.

(Mimar Erkut Tamay)

İSTEMEZÜKÇÜ ZİHNİYETE VE RANT HEVESİNDE OLANLARA PRİM VERİLMEMELİ

Özellikle Bayraklı, Bornova, Buca, Konak, Karabağlar ve Karşıyaka ilçeleri başta olmak üzere kentteki depreme dayanıksız yapı stokunun dönüşümün sağlanması için bakanlık, yerel yönetimler ve meslek odaları arasında güçlü bir işbirliğinin oluşması gerektiğine dikkat çeken Tamay şöyle konuştu:

"İzmir’de depreme dayanıksız bina sayısının çok fazla olduğuna dair değerlendirmeler var. Bu da ciddi bir çalışma gereksinimi ortaya koyulması gerektiğini ifade ediyor. Kentsel dönüşüm sadece eski binayı yıkıp, yerine yeni bir bina yapmak değildir. Kentsel dönüşüm, yapı stokunu güçlendirmek gibi kentin estetiğine değer katmak ve doğaya dost çağın tüm gereksinimleri barındıran projeleri hayata geçirmektir. Eğer bakanlık, yerel yönetimler ve meslek odaları arasında güçlü bir işbirliği sağlanırsa hem acil müdahale gerektiren yapılar istemezükçü zihniyete ve rantsal dönüşüm hevesinde olanlara prim verilmeden kısa zamanda dönüştürülür hem de vatandaş ve firma ekseninde mağduriyetler ortaya çıkmadan bilimin ışığında doğru dönüşümler yapılabilir. Burada önemli olan bir diğer noktada dönüşümlerin mutlak suretle zemine uygun teknik koşullarla, uygun planlama, uygun projelendirme, kaliteli malzeme ve doğru mühendislik anlayışı kullanılarak yapılmasıdır. Çünkü biz binaları doğru planlamayla, olması gerektiği gibi iyi analiz edilmiş bir zemin ortamına doğru projeyle, doğru malzeme kullanarak yaparsak, ‘Deprem öldürmez yapı öldürür’ sözünü de tarihe gömmüş oluruz.”

DEPREM GERÇEĞİNE HAZIR BİR KENT OLMALIYIZ

Pandemi sürecinde ve sonrasında ortaya çıkan ekonomik krizin inşaat sektörünü çok ciddi derecede etkilediğini belirten Tamay, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Deprem kuşağında olduğumuz için sağlam binalar inşa etmek ve dönüşümü hayata geçirmek kaçınılmaz bir gerçek. Son dönemdeki ekonomide ortaya çıkan belirsizlikler ve döviz kurundaki dalgalanma demir ve çimento başta olmak üzere inşaat malzemelerinin fiyatlarında neredeyse dört, beş kat artırdı. Her gün artan bu malzeme fiyatları nedeniyle müteahhitler dönüştürecekleri alanı ne kadara mal edip, bitireceklerini hesaplayamıyorlar. Önünü göremeyen bir sektörün güçlü dönüşüm yapması da zordur. Bu gerçekler doğrultusunda sektöre ilişkin devlet desteği arttırılmalı, malzeme fiyatları da sabitlenerek hem dönüşümü yapacak yüklenici hem de vatandaşa güven verilmelidir. Bu güven ortamı oluşursa ülke ekonomisine pozitif etki yapar. Kentsel dönüşüm konusunda kat maliklerine de devlet bankaları tarafından makul imkânlı krediler verilerek teşvikler güçlendirilmelidir. Tüm bunlarla birlikte yerel yönetimler ve ilgili bakanlık kurumları yapıların denetimlerini daha da sıkılaştırmalıdır. Artık kentimizden kaçak yapı, kaçak alan ve kaçak kat kavramlarını çıkarmalıyız. Ayrıca kentsel dönüşümü sadece bir bölgede ya da ilçede değil, İzmir’in tamamında hayata geçirerek ülkeye örnek deprem gerçeğine hazır bir kent yaratmalıyız.”

 

 
ESHOT’un 2021 faaliyetlerine onay!
 
Maraton İzmir'e yoğun katılım!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de kaçak tütün operasyonu!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde bir iş yerinde 60 bini dolu 76 bin makaron ile ...
CHP'li Kılıç'tan beraat tepkisi!
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda ...
Bakan YHT için tarih verdi!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yılan hikayesine dönen ...
 
Hasan Mezarcı: Su içmek orucu bozmaz!
Kendisini "Mesih" ilan eden Refah Partisi eski milletvekili Hasan Mezarcı, ...
Milli Piyango, Telekom gibi kamuya mı dönüyor?
Türk Telekom gibi özelleştirme süreci tartışma konusu olan Milli Piyango’nun ...
YSK’dan flaş 6 Temmuz kararı!
YSK, seçimlerle ilgili yeni bir karar açıkladı. Resmi Gazete'de yayımlanan ...
 
İzmir'de eski koca dehşeti!
İzmir'in Bornova ilçesinde, iddiaya göre boşandığı eşinde kalan 2 çocuğunu ...
İşte sınırdışı edilen Suriyeli sayısı!
İçişleri Bakanı Soylu, "2016'dan bugüne kadar 19 bin 336 Suriyelinin asayiş ...
31 kişi hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı, 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerini açıkladı. Son ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri