ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/30°
    ADANA
  • ANKARA
    15/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Güreştirilen boğa trübüne çıktı!
Güreştirilen boğa trübüne çıktı!
Kilis Beldiye Başkanı Bilecen isyan etti: Annelerini bile işe almışlar!
Kilis Beldiye Başkanı Bilecen isyan etti: Annelerini bile işe almışlar!
Sinan Ateş cinayetinde kritik bir delil ortaya çıktı!
Sinan Ateş cinayetinde kritik bir delil ortaya çıktı!
Yeni salgın paniği: İneklerden insanlara geçiyor!
Yeni salgın paniği: İneklerden insanlara geçiyor!
12 Mayıs 2021 Çarşamba - 08:50

''İzmir zehirleniyor, umurlarında değil''

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir Gaziemir’deki radyoaktif atık dolu arazinin Türkiye’nin en büyük nükleer çöplüğü haline geldiğini ve ayrıca 600 ton asbest ile birlikte toksik ve radyoaktif madde barındıran Nae Sao Paulo Gemisi’nin sökülmek için Aliağa'ya getirilmesine izin verilmesinin ise İzmir'i zehirli atıklar merkezi haline getireceğini söyledi.

 İzmir zehirleniyor, umurlarında değil

Sındır, “Nükleer atıklar İzmir'in göbeğinde hiçbir şey yokmuş gibi duruyor, insanlar ölüm saçan atıklarla içi içe yaşamak zorunda bırakılıyor. 600 ton asbest ve radyoaktif madde barındıran ve hiçbir ülkenin kabul etmediği gemiye izin verilerek sökülmek için Aliağa'ya getiriliyor. Çevremizin, doğamızın, İzmirlilerin geleceği hiç umursanmadan yok ediliyor” dedi.

“NÜKLEER ATIKLAR ÖLÜM SAÇIYOR”

Gaziemir'de 14 yıl önce ortaya çıkan tehlikeli atık ve radyoaktif maddelerin temizlenmemesinin bir izahı olamaz diyerek sözlerine başlayan Sındır, “Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından 2007 yılında İzmir’in göbeğindeki bir kurşun döküm fabrikasının bahçesinde tam 100 ton nükleer atık tespit edildi. Bu tespitin üzerinden tam 14 yıl geçti. Bugün bölgede halen hiçbir güvenlik önlemi yok. Çocuklar boş arazide oyun oynuyor, aileler piknik yapıyor, koyunlar otlatılıyor, elini kolunu sallayan herkes alana girebiliyor. Ölüm saçan nükleer atıklar ve büyük miktarda ağır metaller İzmir'in göbeğinde hiçbir şey yokmuş gibi fabrika bahçesinde duruyor, insanlar ölüm saçan atıklarla içi içe yaşamak zorunda bırakılıyor. Çevremizin, doğamızın, İzmirlilerin geleceği hiç umursanmadan yok ediliyor, İzmir göz göre göre zehirleniyor. Bölgenin en kısa zamanda koruma altına alınması ve yerel ve merkezi kamu idarelerinden, üniversitelerden, meslek kuruluşlarından uzmanlar ve özellikle yerel halkın örgütlü yapılarından temsilcilerden oluşan bir komite kurularak bu meselenin ele alınması gerekiyor” dedi.

“AKLIN VE BİLİMİN IŞIĞINDA ÖNLEMLER ALINARAK KALDIRILMALI”

Nükleer atıkların olduğu bölgede yaşayan vatandaşların zehir soluduğunu ifade eden Sındır, “Bölge halkının yanı sıra tüm İzmir de tehlike altında. Zehirli atıklar toprak, hava ve yeraltı sularına karışarak ölüm saçıyor. Uzmanlar radyasyon yayılımının devam ettiği uyarısını sürekli olarak yineliyor. Yağışlı havalardan sonra oksitlenen atıklar nedeniyle toprağın için için yandığı ve nükleer atıkların hala aktif olduğu ısrarla dile getiriliyor. İzmir zehirleniyor ama iktidarın umurunda değil. Çevre Mühendisleri Odamız, TMOOB İzmir İl Koordinasyon Kurulumuz, demokratik kitle örgütlerimiz, duyarlı vatandaşlarımız ve bölge halkımız yıllardır bu atıkların kaldırılması için mücadele ediyor. İktidar aklın ve bilimin ışığında önlemler alarak bu nükleer atıkları şehrin göbeğinden kaldırmalı, bertaraf etmeli. Yoksa altından kalkılamaz büyük veballerle yüzleşmek zorunda kalacaklardır” dedi.

“NAE SAO PAULO GEMİSİNE İZİN VERMEYECEĞİZ!”

Nae Sao Paulo Gemisi’nin sökülmek için İzmir’e getirilmesini de sert sözlerle eleştiren Sındır, “600 ton asbest ve radyoaktif madde barındıran ve hiçbir ülkenin kabul etmediği gemiye izin verilerek sökülmek için Aliağa'ya getiriliyor. Asbest, ağır yağlar, ağır metaller ve radyoaktif maddeler barındırdığı söylenen, nükleer denemelerde kullanılan geminin sökülmek için Aliağa'mıza getirilmesine izin verilmesi İzmir'imizin zehirli atıklar merkezine dönüştürülmesi demektir. Daha önce karaya oturtulup kurallara uygun olmayan şekilde gemi sökümlerinin yapıldığını ve bu nedenle de çevreye çok miktarda asbest ve tehlikeli madde salınımı yapıldığını biliyoruz. Hiçbir ülkenin sınırlarına dahi sokmadığı bu geminin de Türkiye’de sökülmesine izin vermek halk sağlığını hiçe saymak, doğa katliamına razı olmak, ekolojik bir yıkıma sonuna kadar kapı aralamaktır. Nae Sao Paulo gemisine, Aliağa’mızı dünyanın çöplüğü haline dönüştürmenize izin vermeyeceğiz. Geleceğimizi, doğamızı yok etmenize rıza göstermeyeceğiz. Gözü dönmüş kar hırsınıza, gemiyi söken işçilerimizi, onların çocuklarını, ailelerini kurban ettirmeyeceğiz” dedi.

 
Bariyerlere çarptı, motoru yerinden fırladı!
 
Görenler maaş kuyruğu sandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bariyerlere çarptı, motoru yerinden fırladı!
TEM Otoyolu, İstanbul istikametinde seyir halindeki otomobil henüz bilinmeyen ...
Liselerdeki sınavlara yeni düzenleme!
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci ...
Kayıp atlar terör örgütüne mi gitti?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Hatay Dörtyol Belediyesi’ne göndermesinden ...
 
O anneyle ilgili yeni gelişme!
Manisa'nın Salihli ilçesinde, doğurup boş bir arsaya bıraktığı bebeğinin ...
Salgında son durum...
Sağlık Bakanlığı, 'Türkiye Covid- 19 Hasta Tablosu' verilerini paylaştı. ...
Denizli'de orman yangını!
Denizli'nin Çardak ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
 
İşte en çok aşılama yapan ülkeler!
Ourworldindata.org sitesine göre, dünya genelinde 1,32 milyardan fazla ...
Ünlü ressam yaşamını yitirdi!
Azerbaycan asıllı Rus ressam ve mimar Prof. Dr. Eldar Zeynalov (60), Aydın'da ...
Deniz Polisi kurtardı!
İzmir'in Karaburun ilçesinde ağlara takılan vatoz, deniz polisince kurtarılarak ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri