ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3374
    Dolar
  • Euro
    34,8108
    Euro
  • Altın
    2.393,270
    Altın
  • Bist-100
    10.277,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/22°
    ADANA
  • ANKARA
    10/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/14°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/21°
    IZMIR
  • KONYA
    10/18°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
52 kişiye 1 Mayıs tutuklaması...
52 kişiye 1 Mayıs tutuklaması...
MSB duyurdu: 6 terörist etkisiz hale getirildi
MSB duyurdu: 6 terörist etkisiz hale getirildi
Teleferik faciasında bilirkişi raporu çıktı.. Flaş detaylar!
Teleferik faciasında bilirkişi raporu çıktı.. Flaş detaylar!
Vanspor'dan U19 tepkisi... Sahadan çekildiler!
Vanspor'dan U19 tepkisi... Sahadan çekildiler!
5 Ocak 2021 Salı - 09:31

"İzmir’de kuraklığa az kaldı"

İzmir'deki barajların doluluk oranı yüzde 50’nin altına düştü. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, Biz daha kuraklık görmedik. Son 20 yıl muhteşem geçti. Sadece 2008, 2013 ve 2017'de kuraklık gördük. Artık 2022, 2023'de ciddi anlamda kurak bir dönem bekliyoruz. Şimdiden planlar yapılması lazım. Önce yeraltı barajları yapılmalı. 6'ncı yüzyılda İstanbul'da sarnıçlar vardı, şimdi de yapılmalı. Henüz kuraklık görmedik fakat az kaldı.

 İzmir’de kuraklığa az kaldı

Türkiye'nin dört bir yanındaki barajlardaki su seviyelerinin azalmasıyla susuzluk alarmı verilmeye başladı. Geçen yıla oranla yağışların düşmesi ve su kullanımının artması, 2021 yazında kuraklık yaşanabileceği yönündeki tahminleri beraberinde getirdi. İzmir'de de barajlardaki su seviyeleri oldukça azaldı. Geçen yıl aralık ayında Tahtalı Barajı'ndaki su doluluk oranı, yüzde 66'yken, bu sene yüzde 37'ye düştü. Ürkmez Barajı'ndaki oran yüzde 58'den 43'e düşerken, Güzelhisar Barajı'nda ise doluluk yüzde 63'ten 46'ya düştü.

Henüz kuraklığın görülmediğini fakat 2022 yılında beklendiğini söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Bu yıl yağışlarda yüzde 20 azalma var. Barajlarımızın biraz boşalması doğal. Barajların hepsindeki doluluk, yüzde 50'nin altında. İzmir için şu an bir tehlike yok. Fakat 2022, 2023 yıllarında kuraklık olabilir. İzmir, suyunun yüzde 40'ını Manisa'nın kuyularından alıyor. Ciddi bir kuraklık döneminde Manisa bize suyunu vermeyecektir. 1992'deki kuraklıkta Denizli'de, Muğla'da köyler arasında sorunlar çıktı. Biz daha kuraklık görmedik. Son 20 yıl muhteşem geçti. Sadece 2008, 2013 ve 2017'de kuraklık gördük. Artık 2022, 2023’te ciddi anlamda kurak bir dönem bekliyoruz. Şimdiden planlar yapılması lazım. Önce yeraltı barajları yapılmalı. 6'ncı yüzyılda İstanbul'da sarnıçlar vardı, şimdi de yapılmalı. Henüz kuraklık görmedik fakat az kaldı" dedi.

Son 20 yılın su ihtiyacı açısından oldukça iyi geçtiğini fakat aşırı nüfus artışı nedeniyle suyun tükenmeye başladığını aktaran Prof. Dr. Yaşar, "2008 yılında yüzde 5'leri gördük. Çok daha kurak dönemleri gördük. Şu anda küresel ısınmanın pik yaptığı son 20 yılda, yağışlarda da pik yaptık. Çok ciddi yağış artışı oldu. Çünkü küresel ısınma demek, küresel yağış artışı demektir. Her bir derece sıcaklık artışında yağış da artar. Ama bizim nüfusumuz öylesine patladı ki. 1960'lı yıllarda 27 milyon olan Türkiye nüfusu şu an 85-90 milyon, 3 katı artmış. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusu her 45 yılda bir yüzde 100 artıyor. Ama ülkemizde yüzde 300 artıyor. İzmir o yıllarda 1 milyonken 4,5 milyon olmuş. İstanbul da aynı şekilde. Bu nüfusa bu sistemle su dayanmaz" diye konuştu.

'YERALTI KUYULARI YAPILMALI'

Susuzluk tehlikesine karşı alınması gereken önlemlerden bahseden Prof. Dr. Yaşar, "Bizim bilimsel kuraklığın hakkından gelmemiz lazım. Küresel ısınma bahanelerini bırakmamız lazım. Suyumuzu çok dikkatli kullanacağız. Yağmur ve kanalizasyon suları 2-3 yıldır temizlenmeye ve ayrılmaya başlandı. Ama biz ayrılan temiz yağmur sularını denize değil, mutlaka barajlara ya da göletlere vermeliyiz. Arıtma tesisindeki suları mutlaka tarıma kazandırmalıyız. Biz su fakiriyiz ama asıl sorunumuz su yönetimi. Çok başlılık var. 1992 kuraklığında Amerika, rezervuarlarını 1,5 litre küçülttü. Bu çok büyük bir rakam. Bir evde günde 10 kere sifonu çektiğinizde 15 litre yapar. Yeraltı sularını bir an önce kontrol altına almamız lazım. Asıl kuraklık dönemlerinde tek başvurabileceğimiz yer yeraltı sularıdır. Yeraltı kuyuları yapılmalıdır" diye konuştu.

 

 
Eve ateş açtılar... 2 ÇOCUK YARALI!
 
'Kron' dolandırıcısı yakalandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de sağanak yağış baskınlara neden oldu
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden İzmir için yapılan gök gürültü ve sağanak ...
Yandaş Sabah duyurdu: Gazeteci Can Ataklı hakkında soruşturma başlatıldı
"Tayyip Erdoğan'ın artık seçimle bu ülkenin başından gitmesi bana pek ...
Kahraman'a özel klip...
İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, 5 Ocak 2017'de terör örgütü PKK'lı teröristlerce ...
 
197 kişi daha can verdi
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı güncel corona virüsü verilerine göre semptom ...
İzmir'e şiddetli yağış uyarısı
İzmir'de bu gece kuvvetli yağış bekleniyor. Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünden ...
Protestocu öğrencileri üniversite kapısına kelepçelediler!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Boğaziçi Üniversitesi'ne AK Partili Melih ...
 
Menemen'de kura ertelendi!
Menemen Belediye Meclisi’nde bugün tekrarlanacak başkanvekilliği kurası ...
Şehit polis Fethi Sekin’in yeni görüntüleri ortaya çıktı
İzmir’de, 5 Ocak 2017'de terör örgütü PKK'lı teröristlerce adliyeye yönelik ...
2 milyar liralık gizli ihale: Yine onlara gitti!
İstanbul Üniversitesi Hasdal Yerleşkesi’nde yapılacak hastane inşaatı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri