ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,6139
    Dolar
  • Euro
    34,7867
    Euro
  • Altın
    2.500,620
    Altın
  • Bist-100
    9.525,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/24°
    ADANA
  • ANKARA
    12/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/14°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/23°
    IZMIR
  • KONYA
    11/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Et fiyatlarına büyük zam!
Et fiyatlarına büyük zam!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
13 Ağustos 2022 Cumartesi - 11:47

'Kadından turist rehberi olur mu?' İşte Leyla Demirezen'in hikayesi...

Türkiye'de pandemi sürecinde turizm en çok yara alan sektörlerden biri olurken, turizm rehberleri de sıkıntılı günler geçirdi. İngilizce kokartlı rehber Leyla Demirezen hem kendi hikayesini hem de rehberler olarak yaşadıkları sıkıntıları anlattı. "Kadından turist rehberi olur mu? sorusunu kendi yanıtlayan Demirezen, sektöre dair de dikkat çeken tespitler yaptı.

 Kadından turist rehberi olur mu?  İşte Leyla Demirezen in hikayesi...

"Merhabalar...  2008 yılında Turist Rehberliği bölümünden mezun oldum. Sonrasında iletişim, insan kaynakları ve Boğaziçi Üniversitesi’nde dil eğitimi aldım. İşletme bölümünü bitirdim. Başta ailem ve çevrem bu mesleğe çok büyük önyargı ile yaklaştı. Bundan ötürü diyebilirim ki ilk yıllar bu bölümden mezun olup aktif olarak rehberlik yapmadım. Uzun dönem acentacılık ve İngilizce öğretmenliği yapmama rağmen hayatımda bir türlü aradığım felsefeyi bulamıyordum. İyi kazanıyor, fakat mutlu değildim.  Seyahatlar, farklı insanlar, farklı hikayeler, yeni felsefeler ve beni hep dinamik tutacak yeni hedeflere ihtiyaç duyuyordum. Tam bu süreçte uzun dönem kanser tedavisi olan babamı kaybetmiştim. Kırılma noktam tam olarak babamın ölmesiydi. Çünkü bu olay radikal kararlar almama neden olmuştu. Daha çok şey yapmak, daha çok insana dokunmak ve dünyaya 'Sabah işe git, akşam eve gel bir iş için gelmiş olmamalıyım' diyerek sektöre yani rehberliğe döndüm. Aslında bazı şeyler için en doğru zaman, en doğru felsefe ve en doğru bakış açısının olması gerektiği anlar varmış. Ben de bu sürecin en doğrusu olduğunu fark ettim. İyi ki de böyle olmuş. Çünkü hiçbir turu, organizasyonu sıradan yapmadım. Aslında turlarıma gelen her misafiri hayatıma katacak iyi veya kötü bir anlam olarak görüp hem para kazandım hem de yüzlerce insan tanıdım. 



İyi bir başarı kaydederek düşünmediğim bir noktaya ulaştım. Gerek siyasette olsun gerek toplumun farklı segmentlerinden özel ve butik gruplar ve bunların dışında ise bazı acentalar ile yıllardır bu döngüyü devam ettirmeye çalışıyorum. Fakat bu süreçte fark ettim ki bu sektörde kadın olmanın verdiği birtakım dezavantajlar var. Bunları ekarte ederek mesleğimi profesyonelce icra etmeye çalışıyorum. Bu dezavantajlar neler diye merak ediyorsanız kısaca bahsedeyim. 



Örneğin; malum kültürel turlarda bir plan, program olması ve bunu rehberin organize edip, gruba liderlik etmesi gerekir. Hayatında ilk defa tura çıkan bazı misafir portföyünde 'Kadından rehber mi olur?',  'Bir kadından mı emir alacağım?' gibi düşünceler nadir de olsa çıkabiliyor... Bunun yanı sıra çok bilinçli ve defalarca turlara katılan ve aslında 'Tura katılmanın da bir görgü ve kültür gerektirdiğinin' farkında olan misafir portföyü sayısı da azımsanmayacak kadar çok.



Tabi bir de kadın rehber olunca ister istemez ilgi odağı olduğumuz noktalar da yok değil. Bu bağlamda sektörde A'dan Z'ye herkesle mesafeli olmak durumunda kalabiliyoruz. Çünkü sadece tura katılan misafirle değil; tedarikçilerimizle, kaptanlarımızla da bir iletişim süreci gerekebiliyor. Bu yüzden herkesteki algı ve anlayış mekanizması bir olmayacağı için turun başlangıcından bitimine aslında her hal ve harekete dikkat, özen gerektiren psikolojik bir iş icra ediyoruz. Bu anlamda kadın erkek diye ayırt etmekten ziyade diyebilirim ki meslektaşlarımızın her biri işini profesyonelce icra etmek adına son derece işine saygılı, mesafeli ve gözler önünde olmadığında da aslında aynı duruş ve vizyona sahip insanlar. Bazen insanlar zannediyor ki hem geziyoruz hem para kazanıyoruz. Aslında öyle değil, arkanızda 46 kişinin tüm sorumluluğu, anlık kriz yönetimi gerektiren durumlar, doğru üslup -iletişim ile her tarzdan insana inebilmek ve bilgiyi doğru aksettirebilmek, tur boyunca misyonumuz. Tur bitiminde insanların da  rehber fonksiyonunu tam olarak anlayıp idrak etmesi ve defalarca gelen teşekkür sanırım manevi tatmini en güzel mesleklerden biri olduğunu gösteriyor. Bir diğer konu ise bence herkes sevdiği işi yapmalı; ki bu enerji zaten zincirin halkaları gibi herkese ve her alana yansıyor. Hal böyle olunca maddi manevi sizi tatmin eden bir meslek için şükür ediyorsunuz..."


 

 
Meral Akşener'i köpek ısırdı!
 
Altay'a taraftar morali...
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Adnan KEMANCI 10 Ekim 2022 Pazartesi 22:46

Bir Cumhuriyet kadını Atasının izinde örnek alınacak bir kadın. Bu mesleğin erkeği kadını olmaz bu meslek gönül işidir bilgi işidir insan ilişkisi iyi bir yönetici işidir. Kendisini tanıma fırsatına eriştim.Tüm gençlere örnek olması dileğiyle.

Yorumu oyla      0      0  
Adsız 21 Ağustos 2022 Pazar 01:45

İşine öylesine emek veren sevgi veren zaman veren adeta ruhunu veren bir rehber dir kendisi çok çileli meşakkatli bir mesleği ancak severek yapabilirsiniz başka türlü yapılacak bir iş olmaktan çok öte bir durumdur Leyla hanım sektörünün yeni nesiline öncü bir isimdir başarıları daim olsun

Yorumu oyla      0      0  
Demir işcil 14 Ağustos 2022 Pazar 12:42

Bu kadarda abartı olmaz binlerce kadın rehberimiz var bu güne kadar söylediklerin nadir bike dedijlerini yaşamadı.Erkek olarak biz yaşadık Hiçbir milletten gelen geup türklerde dahil adla senin yazdıklarının binde birini bile yaşatmamıştır.Bu konuda erkekler dejavantajlı

Yorumu oyla      0      0  
Fatih Kara 13 Ağustos 2022 Cumartesi 16:15

Yüreğine sağlık. Güzel yazı için teşekkür ederiz

Yorumu oyla      0      0  
Mustafa demirezen 13 Ağustos 2022 Cumartesi 14:49

Agabeyi olarak cocuklugundan beri ben bu gruru hep yasadim . Azim calisma ve Karakteri basarilarini hep siraladi

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü oyuncu hayatını kaybetti
Yıllardır kanserle mücadele eden ünlü oyuncu Olivia Newton-John yaşama gözlerini yumdu.
Sertap Erener konserine baskın!
İstanbul'da polis ekipleri dün gece Sertab Erener konserine telif baskını ...
Oğuzhan Koç'u yuhaladılar!
Ankara’nın Sincan ilçesinde konser veren sanatçı Oğuzhan Koç yağmur nedeniyle ...
 
Semih Sergen hayatını kaybetti
Sinema, Tiyatro ve seslendirme sanatçısı Semih Sergen (91) Bodrum'da hayatını kaybetti.
Arda Kural gözaltına alındı
Ünlü oyuncu Arda Kural, İstanbul Büyükçekmece'de darp iddiasıyla gözaltına ...
Ajda Pekkan'dan haber var!
Koronaya yakalanan Ajda Pekkan, sosyal medya hesabından sağlık durumuyla ilgili açıklama yaptı.
 
Ajda Pekkan'dan kötü haber!
Türk pop müziğinin efsane isimlerinden Ajda Pekkan, koronavirüse yakalandı. ...
Ahu Yağtu, Cem Yılmaz’ı icraya verdi!
Cem Yılmaz'ın oğlu Kemal için eski eşi Ahu Yağtu'ya ödediği 10 bin dolarlık ...
Aleyna Tilki yaylada silahla ateş edip 'Bang bang' paylaşımı yaptı!
Rize'nin Samistal Yaylası'na çıkan şarkıcı Aleyna Tilki, eline aldığı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri