ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4981
    Dolar
  • Euro
    34,8115
    Euro
  • Altın
    2.441,440
    Altın
  • Bist-100
    10.083,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    14/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/28°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erhan Usta istifa etti!
Erhan Usta istifa etti!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
8 Nisan 2024 Pazartesi - 10:51

'Max', açık kalp cerrahisi ile hayata tutundu

İzmir'de açık kalp cerrahisinde mitral kapak tamiri yapılan 12 yaşındaki Terrier cinsi 'Max', hayata tutundu. Bu operasyonun Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Veteriner Hekim Aykut Çokoğullu, "Operasyon sonrası 14'üncü günü ve evde oyun oynayabilecek durumda. Bu bizi inanılmaz mutlu etti. Şu an için olumsuz hiçbir durum yok. Tabii Türkiye'de ilk olması, bizim için de bir gurur kaynağı" dedi.

 Max , açık kalp cerrahisi ile hayata tutundu

Veteriner Hekim Aykut Çokoğullu ile Uzman Veteriner Hekim Murat Vurucu, insanlarda kullanılan kalp akciğer pompası cihazını, kalp hastası patili dostların ameliyatında kullanarak evcil hayvan sahiplerine umut ışığı oldu. Açık kalp cerrahisinde mitral kapak tamiri yapılan 12 yaşındaki Terrier cinsi 'Max', hayata tutundu. Köpekleri 'Max'in 23 Mart'ta ameliyat olduğunu ve sağlığına kavuştuğunu belirten Ekrem Altunay, "1,5 sene önce 'Max'in kalbinde üfleme olduğunu fark eden Veteriner Aile Hekimi Eray Evren bizi Murat Hoca'ya yönlendirdi. 'Max'in takibi bu sürede ilaçlarla yapıldı ancak operasyon yapılması gerektiği, son evre olduğu için yaklaşık 6 ay gibi bir sürede 'Max'i kaybedebileceğimiz söylendi. Gözümüz kapalı bir şekilde tereddüt etmeden kabul ettik. Kalp kapakçığı ameliyatında ilk başarılı sonuç alan köpek; çok mutluyuz. 'Max'in bu olaya ön ayak olması, bizim için çok önemli ve yapılan operasyon çok büyük bir başarı. Hocalarımızın emeklerini hiçbir zaman unutmayacağız. Bize oğlumuzu bağışladılar. Doktorlarımıza çok şey borçluyuz" dedi.

'ŞIRINGAYLA BESLENİRKEN ARTIK KENDİ YEMEĞİNİ YİYOR'

Ekrem Altunay'ın eşi Deniz Altunay ise "'Max' bizim canımız, 12 yıldır beraberiz. Son zamanlarda 'Max'in aşırı öksürüğü vardı ve bu yaklaşık 1 dakika sürüyordu. Aradan 5-10 dakika geçince tekrar başlıyordu ve helak oluyordu. Murat Hoca yaklaşık 6 ay ömrü kaldığını ayrıca bu sürede tükürüğünde boğulma riski olduğunu söyledi. Böyle bir şeyi göze alamazdık. Bu şekilde devam etmesine gönlümüz el vermediğinden her şeyi göze alarak kabul ettik. Doktorlarımıza ve 'Max'in başaracağına inancımız sonsuzdu. Çünkü 'Max' çok hareketli bir hayvan. Diğer hasta arkadaşları için öncü oldu. Şu anda çok mutlu. Ameliyattan sonra bir kere bile öksürük olmadı. Kendini kısa sürede toparladı. Şırıngayla beslenirken artık kendi yemeğini yiyor" diye konuştu.

'ŞU ANDA HER ŞEY YOLUNDA GİDİYOR'

Hastalarının küçük olduğunu ve bu nedenle kalp akciğer pompasındaki çocuk ve bebekler için kullanılan malzemelerden yararlandıklarını söyleyen Veteriner Hekim Aykut Çokoğullu, "Dünyada bu operasyonu sadece İngiltere'de ve Japonya'da birer ekibin yapabildiğini fark ettik. O yüzden bu aslında pozitif anlamda bizi daha da kamçıladı. Bizim de yapabileceğimizi düşündük. Sonrasında 'Max' ile tanıştık. Hastamız 'Max', Türkiye'deki açık kalp cerrahisinde başarılı ilk mitral kapak tamiri yapılan köpek. Operasyon sonrası 14'üncü günü ve evde oyun oynayabilecek durumda. Bu bizi inanılmaz mutlu etti. Şu anda her şey yolunda gidiyor. Kalple ilgili yapılan ölçümlerde hastalığın çok gerilediğini görüyoruz. Şu an için olumsuz hiçbir durum yok. Tabii Türkiye'de ilk olması, bizim için de bir gurur kaynağı" dedi.

'KAYBETTİĞİMİZ HASTALARIMIZ GİZLİ KAHRAMANLARIMIZ'

Uzman Veteriner Hekim Murat Vurucu da "Medikal tedaviyle yönelttiğimiz bir hasta. Ancak bu hastalığın son döneminde artık ilaçlara direnç gelişiyor. Akciğerde ödem, öksürük şikayetleri yaşanıyor. Ondan sonra medikal ilaçlar maalesef yarar sağlamıyor ve hastalarımızın bu dönemden sonra maksimum 5-6 aylık ömrü kalıyor. Aykut hocamla amacımız; bu çocukların ömrünü uzatabilmek, çare olabilmek, özellikle dünyanın öbür ucunda yapılan bir ameliyatı, ülkemizde de başarabilmekti. Ameliyat, yaklaşık 8 kişilik ekip ile yapılıyor. 5 saat ameliyat, 5 saatte uyandırma süre ile 10 saat süren ciddi bir ameliyat. Ameliyatımızda vücuttaki toplardamar ve atardamar sistemini cihaza bağlıyoruz. Cihazdaki oksijenatör, kanın temizlenmesini ve oksijenlenmesi sağlanıyor. O sırada kalbi durdurup, mitral kapakçığı tamir edip, tekrardan kalbi kapatıp, çalışmasını sağlıyoruz. Kalbi çalıştırıp, hayati fonksiyonlar düzgün seviyeye geldikten sonra hastamızı uyandırıyoruz. Daha önce iki hastamız daha oldu. Ancak hasta sahiplerimizi erken dönemde bu operasyona ikna etmek çok zor. Önceki hastalarımızı ameliyata, maalesef yoğun bakıma girmiş ve böbrek değerleri çok yükselmişken almak zorunda kaldık. Buna rağmen başarılı olup, kalplerini tekrar geri çalıştırıp, yoğun bakım sürecine geçebildik. Ancak yoğun bakımda böbrek yetmezliği nedeniyle kaybettik. Ama onlar bizim ve bir sonraki hastalar için bu işin yapılabildiğine dair umut kaynağı oldu. Onlara da gizli kahramanlar diyebiliriz" diye konuştu.

'MAALESEF KÜÇÜK IRKLARDA ÇOK YAYGIN'

Vurucu, "Hasta değerleri düşmeden erken ameliyat, bize başarıyı getirdi. Bu hastalıkta dediğimiz gibi amacımız, her zaman medikal tedavi. Ama belli bir noktadan sonra eğer medikal tedavi cevap vermezse, hastalığa direnç gelişirse, tek çözüm mitral kapağın cerrahi olarak onarılması. Burada diğer dikkat etmemiz gereken nokta; özellikle karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının etkilenmeden, henüz bozulmadan ameliyatı alabilmek başarı oranını oldukça yükseltmekte. Özellikle bu hastalık maalesef küçük ırklarda çok yaygın ama korkmamız gerekmiyor. Uzun yıllar ilaçlarla kontrol altında tutabiliyoruz. Kontrollerin aksatılmaması çok önemli. İlaçlara direnç gelişmeden bu ameliyatın yapılmasına karar verilmesi tüylü dostlarımızın sağlığı için çok önemli" dedi.

 
Tatilin ilk 2 gününde 12 can kaybı!
 
Ramazan Bayramı’nda toplu ulaşım ücretsiz!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tatilin ilk 2 gününde 12 can kaybı!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin ilk ...
Meral Akşener kararını açıkladı: Aday olmayacağım!
İYİ Parti lideri Meral Akşener, kongrede aday olmayacağını duyurdu. 
İzmir’de ilkokul öğrencilerine ara tatilde göz taraması
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi, İzmir Körfez Lions ...
 
Bayramda hava nasıl olacak?
Meteorolojiden alınan bilgilere göre İzmir bayram tatilinde parçalı bulutlu ...
Özgür Özel, ikinci kez ameliyat oldu!
Yerel seçimin ardından önceki gün ses tellerinden operasyon geçiren CHP ...
Erdoğan imzaladı... 647 yeni kadro!
Cumhurbaşkanı kararnamesiyle 647 yeni kadro oluşturuldu. Açılan kadroların ...
 
Matematikte İzmir'den uluslararası başarı...
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Matematik Bölümü, eğitim kalitesini uluslararası ...
İmamoğlu'ndan çok konuşulacak Erdoğan yorumu!
31 Mart'ta yapılan seçimlerde en yakın rakibine yüzde 10 gibi bir fark ...
71 ilde operasyon... Yüzlerce silah ele geçirildi!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, aralarında İzmir'in de bulunduğu 71 ilde ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri