ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3552
    Dolar
  • Euro
    34,7075
    Euro
  • Altın
    2.437,590
    Altın
  • Bist-100
    9.991,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    14/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Feci kaza: Şehit ve yaralılar var!
Feci kaza: Şehit ve yaralılar var!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
Türkiye'nin utanç tablosu... 147 çocuk anne oldu!
Türkiye'nin utanç tablosu... 147 çocuk anne oldu!
Aile faciası: Eşini öldürüp intihar etti!
Aile faciası: Eşini öldürüp intihar etti!
31 Aralık 2023 Pazar - 16:59

2024'te Borsa İstanbul'da neler olacak?

GCM Yatırım Genel Müdürü Alper Nergiz, Borsa İstanbul'un yeni yılda hem yerel hem de global konu başlıkları ile dalgalı bir seyir izleyebileceğini belirterek "Borsada 2024'te pozitif iyimser beklentilerimizi koruyoruz" dedi.

2024 te Borsa İstanbul da neler olacak?

GCM Yatırım Genel Müdürü Alper Nergiz 2023 ve 2024 yılına ilişkin Borsa İstanbul değerlendirmesinde bulundu.

Alper Nergiz, 2023'te dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli gelişmelerin yaşandığını, yılın başında meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'nin tüm dinamikleri üzerinde etkili olduğunu anlatarak dünya ve Türkiye'de yıl içinde yaşanan diğer gelişmeleri anımsattı.

Nergiz, seçime kadarki bölümde borsada sektörel bazda ayrışmaların yaşandığını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Seçim sonrası yeni ekonomi yönetimiyle uygulanan rasyonel politikalar, enflasyon ile mücadelede kararlılık, kazanılan kredibilite ve artan öngörülebilirlik ile ülke risk priminin gerilemesi borsanın seçim sonrası daha pozitif bir seyir izlemesini sağladı.

Yeni ekonomi yönetiminin uluslararası yatırımcılarla yaptığı toplantılarda aldığı pozitif geri dönüş, kredi derecelendirme kuruluşlarının ülke görünümünde olumlu yönde değişikliğe gitmeleri, yabancı kurumların Türkiye'ye ilişkin yayımladıkları iyimser araştırma raporları, ülkemizin risk primi CDS'in 700'lü seviyelerden 280 seviyelerine kadar düşmesi, seçim sonrası Borsa İstanbul'un performansına olumlu katkı veren gelişmeler olarak öne çıktı."

YATIRIMCI SAYISI 8,6 MİLYONA ULAŞTI

Borsadaki yatırımcı sayısında son yıllarda önemli artış kaydedildiğine vurgu yapan Nergiz, pay senedi yatırımcı sayısının 2019'da 1,2 milyon, 2020'de 1,99 milyon, 2021'de 2,35 milyon, 2022'de 3,78 milyon ve 2023'te 8,6 milyona yükseldiğini aktardı.

Nergiz, bu yıl yatırımcı sayısında görülen artışa ilişkin, "Artışın en önemli sebepleri, seçim belirsizliğinin bitmesi, yeni ekonomi yönetiminin izlediği rasyonel politikalar, yabancı bakış açısındaki pozitif iyimserliğin yerli ile desteklenmesi, özellikle de halka arzlara olan yüksek talep olarak izah edilebilir" ifadesini kullandı.

HALKA ARZ UYARISI

Bu yıl 54 şirketin halka arz edildiğini ve 75 milyar lirayı aşan kaynağın da reel sektöre aktarıldığını anımsatan Nergiz, şöyle devam etti:

"2024'te de halka arzlara şirketler kredi maliyetlerinin yükselmesi ile ucuz kaynak sağlamak açısından daha sıcak bakacaklar. Fakat talep tarafında Türk lirası enstrümanlarının da getirileri borsaya alternatif oluşturabilir.Bu yüzden 2024, halka arzlarda seçici olunacak bir yıl olacak.

Borsada 2024'te pozitif iyimser beklentilerimizi koruyoruz. Türkiye'nin enflasyon ile mücadele konusunda sergilediği kararlı tutum gelecek dönem için kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırımı olarak yeni aksiyonların alınmasını destekleyebilir. Mevduat faizlerinde aylık yüzde 4'leri bulan risksiz getiri potansiyeli borsadaki yerli müşteriler açısından alternatif oluşturabilir."

HİSSE SEÇİMİNE DİKKAT

Nergiz, 2024'te takip edilecek ve piyasaların yönü üzerinde etkili olacak olaylara ilişkin, "Yılın ilk yarısında yerel seçim yapılacak. Enflasyonla mücadele kapsamında sıkılaşan para politikasının halka açık şirketler üzerindeki etkileri, orta vadeli programın enflasyon hedefi, sürdürülebilir büyüme, cari açık, yapısal reformlar, jeopolitik risk temasına yönelik gelişmeler ile yeşil ve dijital dönüşüm takip edilecek en önemli başlıklar olarak öne çıkacak. Tüm bu gelişmeleri değerlendirdiğimizde yeni yılda finansal piyasaları meşgul edecek birçok gelişmelere sahne olabileceğinden temkinli iyimser olmakta fayda var" ifadesini kullandı.

Borsanın hem yerel hem de global konu başlıkları ile yeni yılda dalgalı bir seyir izleyebileceğini ifade eden Nergiz, özellikle yabancı yatırımcıların yerel seçim sonrasında piyasada daha iştahlı olabileceğini söyledi.

Nergiz, yabancıların ilgisiyle bankacılık ve holding sektörünün, yeşil enerji, sıfır karbon emisyon gibi konuların gündemde olması ile enerji, kentsel dönüşüm teşvikleri ile inşaat, artan kapasite ile turizm ve havacılık sektörlerinin öne çıkabileceğini anlattı.

Uygun çarpanlara sahip büyüme beklentisi ve hikayesi olan şirketler ile dünya konjonktüründeki trendlerin de yakından takip edilmesi gerektiğine işaret eden Nergiz, sektör ve hisse seçiminde iyi araştırıp çok seçici olunması uyarısında bulundu.

'SABIRLI OLUNMALI'

Nergiz, ekonomi yönetiminin attığı adımlar ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımı olarak yeni aksiyonlar almasının yabancı yatırımcıların iştahını artırabileceğini söyledi.

Döviz kurunun seviyesi ve kademeli olarak artan faizlerin yavaş yavaş yabancı girişine olanak sağladığını ifade eden Nergiz, "Bu doğrultuda bankacılık, enerji, havacılık, iletişim gibi sektörler ile uygun temel çarpanlara ve derinliğe sahip büyük şirketlerin yabancıların radarında daha fazla olabileceğini söyleyebiliriz" dedi.

Yeni yılda yatırımcılara önerilerde de bulunan Nergiz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Güncel trendlere adapte olabilen yatırımcılar yıl genelinde finansal varlıklarda izlenecek değişimlerden pozitif performans sağlayarak enflasyon karşısında başarıya ulaşabilir. Yatırımların sepet şeklinde dengeli ve seçici bir portföy oluşturmaları gerektiği unutulmamalıdır.

Özellikle yıl genelinde piyasaların akışını değiştirebilecek küresel merkez bankalarının tavırları, küresel enflasyonun, faiz oranlarının ve büyümenin seyri, jeopolitik riskler ile enerji ve emtia fiyatlarının seyri, gibi önemli gelişmeleri yatırımcılar tarafından yakından izlenip portföy içerisindeki finansal ürünlerin ağırlıklarının ayarlamasını sağlamalıdır. Faizlerdeki yükseliş sonrası borsaya alternatif oluşması sektör ve şirket bazında seçici olunmalı. Borsada yatırımcının ihtiyacı olmayan bir para ile yatırım yapması ve sabırlı olması önemlidir."

Etiketler:
 
Kuşadası'nda Güvercin Masa memnuniyeti...
 
Hayvanları koruma derneğinde horoz dövüşü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MTV'de 2024 tarifesi belli oldu
Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer alan kararda, 2024 yılında uygulanacak ...
Yurt dışından telefon getirenlere kötü haber
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre yurt dışından yolcu beraberinde ...
Benzin ve motorine büyük ÖTV zammı geliyor!
Döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki hareketlilik ile vergilere yapılan ...
 
Merkez Bankası'ndan KKM kararı!
1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamayacak, mevcut ...
Ege İhracatçı Birlikleri, kadın ve genç girişimcilere mentor oluyor
Ege İhracatçı Birlikleri’nin EMCC (European Mentoring & Coaching Council ...
İZTO Başkanı Özgener'den asgari ücret ve enflasyon açıklaması
İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, asgari ücretin 17 bin 2 TL ...
 
Doğalgazda ocak ayı tarifesi belli oldu!
BOTAŞ'ın internet sitesinde yayımlanan tarife tablosuna göre, doğalgazda ...
Dolardan yeni rekor!
Eylül başından itibaren düzenli ve sınırlı değer kayıpları yaşayan TL, ...
En ucuz sigara 50 TL oluyor!
Sigara fiyatlarına yüksek zam gelmemesi için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yapısı değiştirildi.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri