ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    45,6152
    Dolar
  • Euro
    53,0474
    Euro
  • Altın
    6.610,150
    Altın
  • Bist-100
    13.634,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/24°
    ADANA
  • ANKARA
    9/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    16/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    16/25°
    IZMIR
  • KONYA
    9/18°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Kılıçdaroğlu'na AK Parti desteği!
Kılıçdaroğlu'na AK Parti desteği!
Dışişleri Bakanlığı'ndan vurulan Türk gemisiyle ilgili açıklama
Dışişleri Bakanlığı'ndan vurulan Türk gemisiyle ilgili açıklama
Özgür Özel ve İmamoğlu'ndan ortak çağrı
Özgür Özel ve İmamoğlu'ndan ortak çağrı
Türk çetesine Yunan polisinden ağır darbe
Türk çetesine Yunan polisinden ağır darbe
14 Ocak 2023 Cumartesi - 20:40

25 kuruşluk poşetle doğalgaz taşıyorlar

Pakistan'ın Banda Davud Şah kasabasında halk, yüzeye yakın çıkan doğalgazı tarladan eve poşetle taşıyor.

25 kuruşluk poşetle doğalgaz taşıyorlar

Pakistan’da bir kasabada yüzeye yakın çıkan doğalgaz, yıllardır yerel halkın geliştirdiği iptidai yöntemlerle evlerde kullanılıyor. Doğalgazı çıkarmak için sondaj yerine hortumun, rafineri yerine barakanın bulunduğu kasabada, doğalgaz milyar dolarlık boru hatları yerine 25 kuruşluk poşetlerle taşınıyor.

Pakistan’ın Hayber Pahtunhva eyaletindeki Banda Davud Şah kasabasında doğalgaz, konvansiyonel metotlarla büyük altyapı ve sondaj çalışmalarıyla aranırken değil, rastlantı eseri tarlalarda bulundu.

Yoksulluğun yaygın olduğu bölgede halk, kasabalarından çıkan gazı, evlerinde canları pahasına kullanıyor. Yerel halk, imkansızlıklar nedeniyle doğalgazda kendilerine has çıkarma, taşıma ve ölçü birimi geliştirdi. Herhangi bir altyapının bulunmadığı bölgede doğalgaz, rafineri yerine barakadan dağıtılıyor, boru hatları yerine poşetle taşınıyor. Ölçü birimi metreküp değil; plastik poşet.

TEHLİKELİ YÖNTEM

Kasabanın girişindeki “baraka rafineriden” ellerinde “uçan balonlarıyla” (büyük poşetlerle) koşturan çocuklar dikkati çekerken bu devasa silindir poşetler ilk bakışta çocukların eğlencesi gibi görünse de aslında ahalinin akşam yemeklerini pişireceği yakıt…

(AA)

Yerel halk, “uçan balon” gibi görünen, kulağa eğlenceli gelen bu taşıma yönteminin tehlikesinin farkında. Zira bölgede bu nedenle daha önce birçok ölümler ve yaralanmalar yaşanmış. Ancak halk, pahalılık ve yoksulluk nedeniyle boyutuna göre 5-10 bin Pakistan rupisi (Yaklaşık 410-820 Türk lirası) olan mutfak tüpleri yerine, yüzde 70-80 daha ucuz, “uçuran balonları” tercih ediyor.

Banda Davud Şah kasabası sakinleri, kendi arazilerinde çıktığı için doğalgaza ücret ödemiyor.
Arazilerinde doğalgaz bulunmayanlar ise ihtiyaçlarını kasaba dışındaki derme çatma bir barakadan karşılıyor. Barakada bekleyen çocuklar, kasabalıların torbalarına doğalgaz dolduruyor.

Ev halkı, aile reisinden günlük mutfak ihtiyacı listesindeki nan (ekmek) ve dalçananın (nohut) yanı sıra bir poşet gaz da istiyor.

(AA)

20 DAKİKADA DOLUYOR, 2 SAATTE BİTİYOR

Toprağa gömülü bir hortum vasıtasıyla çıkarılan doğalgaz, kaçağı engellemek için poşetlerin ağzına geçirilen küçük bir vana aracılığıyla torbalara dolduruluyor. Poşetlerin uçan balon gibi havalanmaması için diğer ucu yerde taşa bağlanıyor.

Bir poşet, ortalama 20-25 dakikada doluyor. “Poşet gazını” evlerinde kullanmak için 2 bin rupilik (yaklaşık 165 Türk lirası) bir elektrikli pompa yeterli. Bu pompa vasıtasıyla evlerdeki ocaklarda poşet gazından yemek pişirilebiliyor. Bir poşet gaz, iki saatlik tüketime eşdeğer.

Dünyanın her yerinde mutfak tüpleri, doğalgaz dolum tesisleri ya da bunları taşıyan tankerlerin üzerinde “Ateşle yaklaşma, Dikkat patlayıcı madde, Elektronik cihazları kapatın” gibi uyarılar dikkati çekerken çocukların ellerindeki “poşet gazların” dolumu, taşınması ve tüketimi sırasındaki aşamalar tamamen “organik”.

Poşetten dışarı sızması halinde ise gazda koku verici sülfür içerikli madde bulunmadığı ve en saf hali solunacağı için fark etmeden zehirlenme tehlikesi çok yüksek. Dolum ve poşetli taşımada da patlama, bir manyetoya ya da kıvılcıma bakıyor. Evde doğalgazı poşet balonlardan küçük elektrikli pompayla ocağa aktarma işlemi de büyük kazalara gebe. Bu nedenle iki saatlik yemek pişirme işi, Banda Davud Şahlılar için bir “ölüm kalım meselesi”. 

Etiketler:
 
Karabağlar Belediyesi çalışanlarını enflasyona ezdirmedi
 
Göztepe kardeş kulüp Sakarya'ya tek golle yenildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar Belediyesi çalışanlarını enflasyona ezdirmedi
Karabağlar Belediyesi şirketi KAR-BEL A.Ş. ile DİSK’e bağlı Genel İş 5 ...
Pençe- Kilit Operasyonu'nda 506 terörist etkisiz hale getirildi
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak'ın kuzeyinde yürüttüğü Pençe- Kilit ...
Uzan ailesinin açtığı davada Motorola’ya kötü haber
Fransa'da Uzan ailesinin Motorola'ya karşı açtığı davada ara karar: Yargılama sürecek
 
Huzurevlerinde de huzur yok... ZAM GELDİ!
Enflasyon ile birlikte artan hayat pahalılığı huzurevlerine de yansıdı. ...
İzmir'de suya indirim!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 6360 ve 5216 sayılı ...
İzmir'de çocuk acil servisleri tıklım tıklım... Poliklinikler gece de açılıyor!
İzmir'de kış aylarıyla birlikte artan hastalıklar nedeniyle hastanelerde ...
 
Kuraklık alarmı... Marmara'da büyük tehdit!
Prof. Dr. Murat Türkeş, son 40 yılda en az yağış aldığı sonbaharın ardından ...
Eczacılar isyanda... İlaç kıtlığı sürüyor!
İlaç yokluğundan dolayı yaşadıkları çaresizlikleri Sağlık Bakanı Fahrettin ...
Karsız kış planları değiştirdi...
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, kar tatilinin ...
 
urit,
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 34 24 5 5 77 30 47 77
2 Fenerbahçe 34 21 11 2 77 37 40 74
3 Trabzonspor 34 20 9 5 61 39 22 69
4 Beşiktaş 34 17 9 8 59 40 19 60
5 Rams Başakşehir 34 16 9 9 58 35 23 57
6 Göztepe 34 14 13 7 42 32 10 55
7 Samsunspor 34 13 12 9 46 45 1 51
8 Çaykur Rizespor 34 10 11 13 46 52 -6 41
9 Tümosan Konyaspor 34 10 10 14 43 50 -7 40
10 Kocaelispor 34 9 10 15 26 38 -12 37
11 Corendon Alanyaspor 34 7 16 11 41 41 0 37
12 Gaziantep FK 34 9 10 15 43 58 -15 37
13 Kasımpaşa 34 8 11 15 33 49 -16 35
14 Natura Dünyası Gençlerbirliği 34 9 7 18 36 47 -11 34
15 ikas Eyüpspor 34 8 9 17 33 48 -15 33
16 Hesap.com Antalyaspor 34 8 8 18 33 55 -22 32
17 Zecorner Kayserispor 34 6 12 16 27 62 -35 30
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 34 8 6 20 31 54 -23 30
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri