ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5135
    Dolar
  • Euro
    34,9664
    Euro
  • Altın
    2.435,500
    Altın
  • Bist-100
    9.717,00
    Bist-100
  • ADANA
    22/36°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    22/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    17/27°
    BURSA
  • ISTANBUL
    17/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/25°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Rezidansta kadın cinayeti!
Rezidansta kadın cinayeti!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
5 Nisan 2021 Pazartesi - 09:52

250 zeytin ağacı ranta kurban edilecek

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün turizme rant alanı açmak için zeytinlik alanın yok edilmesine neden olacak ihalesine tepkiler sürüyor. Bölge halkı sahillerin ranta açılmaması ve zeytinliklerin korunması için çağrı yaptı.

250 zeytin ağacı ranta kurban edilecek

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün turizm tesisi yapmak için Burhaniye sahilindeki 24 bin metrekarelik zeytinlik araziyi ihaleye çıkarmasına tepkiler sürüyor. 250’den fazla ağacı rant uğruna yok edecek ihale yarın gerçekleştirilecek.

Taksim Gezi Parkı’nı, “mazbut vakıf” gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) elinden alan Vakıflar Genel Müdürlüğü Balıkesir’in Burhaniye ilçesine bağlı Pelitköy Mahallesi Ilıca Mevkiinde bulunan arazi için, “Yapım Karşılığı Uzun Sureli Kiralama İhalesi” açtı.

Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, söz konusu araziye yapılacak olan turizm tesisi için 26 milyon 767 bin 174 TL muhammen bedel belirlendi. 6 Nisan tarihinde ihaleyi alacak firma turizm tesisini 30 yıllığına kiralama hakkı elde edecek. İlk 3 yıl için 3 bin TL olarak belirlenen aylık kira, dördüncü yılda 35 bin TL ve sonraki yıllarda TÜFE oranında artırılacak.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, kıyıların yerleşime açılması için zeytin ağaçlarının taşınmasının bölgenin ekolojisine zarar vereceğini belirtti. Prof. Dr. Tolunay, “Teorik olarak her ağacın taşınması mümkündür ama mecbur olunmadıkça önerilmez. Ülkemizde maalesef ağaçların taşınması, bir yerin yapılaşması için kullanılıyor. Bu durum sürekli karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

AĞAÇLAR TAŞINMAMALI

Bir ağacın taşınması için öncesinde 3 yıl gibi bir hazırlık yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tolunay, “Köklerinin küçültülmesi, budalama gibi bazı teknik durumlar var. Bunlar yapılmadan bir ağacı başka yere taşınması iyi değildir. Zeytin ise taşıması en kolay ağaç türlerindedir. Kök bölgesi çok geniş değildir ama taşınma yapıldıktan sonra tüm ağaçların yaşayacak diye bir garantisi yok. Kıyıların yerleşime açılması için ağaçların taşınmasını gerekçe göstermek doğru değil. Zeytinliklerin, zeytin olarak kalması bölgenin ekolojisi için daha önemlidir” diye konuştu.

Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler, zeytinlik arazinin 20 yıl önce Pelitköy Beldesi tarafından imara açıldığına ve kendilerinin yetkisi bulunmadığını belirtti.

İhaleye bir tepki de SOL Parti Burhaniye İlçe Başkanı Muhsin Ertuğrul Yücel’den geldi. İhaleyle sahillerin şirket tarafından kuşatılacağına dikkat çeken Yücel, şu ifadeleri kullandı: “Sadece asırlık zeytin ağaçları yok olmayacak. Sahillerin ihaleyi alan şirket tarafından işgal edileceği ve halkın yararlanması engelleneceği kuşkusu var. Burası doğa harikası. Buradan halk olarak bizlerin yararlanması gerekirken yine sermaye sahipleri yararlanacak . Burayı korumak hepimizin görevi.”

BÖLGE KORUNMALI

Burhaniye Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada ise “Yüzlerce yıllık zeytin ağaçları var burada. Kâğıt üzerinde arsa olarak nitelendirilmesi bu ağaçları yok saymayı mı gerektiriyor?’ diye soruldu. Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Bu güne kadar gördüklerimiz, burada olacakları öngörmemizi sağlıyor. İhaleyi iptal edin. Yüzyılların tanığı kutsal zeytin ağaçları, bırakın var olmaya ve işlerini yapmaya devam etsin. Vakıflar bir kez de halkın yararına bir şey yapsın. Kamunun olan, halkın hizmetine verilsin. Plajlar ve sahil herkesin olsun.” (BİRGÜN)

 
CHP'li Kılıç TBMM gündemine taşıdı... "3 defa temeli atılan proje çöpe atılmak üzere"
 
Enflasyon rakamları açıklandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üvey annesiyle ilişkisi olan oğlunu öldürdü
Zonguldak'da Aralık ayından itibaren kayıp olan 32 yaşındaki Aydın Z.'yi ...
Atatürk evine yok, keşkek evine var!
Afyon’da Kurtuluş Savaşı’nın simge yapısı Atatürk Evi ile Zafer Müzesi ...
İstanbul için acil kapanma çağrısı
İBB Bilimsel Danışma Kurulu, Covid-19 kaynaklı ölümlerin ve vaka sayılarının ...
 
Deniz Kuvvetleri ile Emniyet'e FETÖ operasyonu!
FETÖ'nün Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü yapılanmasına ...
İstanbul Boğazı'nda kırmızı alarm
İstanbul Boğazı'nda 'River Elbe' adlı yük gemisi makine arızası yaptı. ...
Para bitti, doğayı talana açıyorlar!
Koruma altındaki doğal SİT alanları ve milli parklar da dahil ülkenin ...
 
Damat düğünde kayınpederini öldürdü
Düğünde damadının tabancasından çıkan kurşunla yaralanan kişi kurtarılamadı.
Binlerce kişi fabrika kapısında iş kuyruğuna girdi
ERDEMİR başvuruları bizzat alınca pandemi tedbirleri hiçe sayıldı. fabrikanın ...
Turşu tesisinde mide bulandıran görüntüler
Sosyal medyada, turşu tesisinde bir çalışanın çıplak ayakla girdiği turşu ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri