ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,4883
    Dolar
  • Euro
    43,9286
    Euro
  • Altın
    4.090,720
    Altın
  • Bist-100
    9.136,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/27°
    ADANA
  • ANKARA
    6/19°
    ANKARA
  • ANTALYA
    16/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/14°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/20°
    IZMIR
  • KONYA
    8/17°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
TMMOB'dan Kanal İstanbul uyarısı: İstanbul susuzluğa mahkum ediliyor, derhal iptal edilmeli!
TMMOB'dan Kanal İstanbul uyarısı: İstanbul susuzluğa mahkum ediliyor, derhal iptal edilmeli!
İmamoğlu'nun gittiği otelin müdürleri, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
İmamoğlu'nun gittiği otelin müdürleri, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
Sırrı Süreyya Önder'in tedavisi sürüyor: Doktorlar 5 Mayıs'ta açıklama yapacak
Sırrı Süreyya Önder'in tedavisi sürüyor: Doktorlar 5 Mayıs'ta açıklama yapacak
Murat Kurum: Kanal İstanbul gündemimizde yok
Murat Kurum: Kanal İstanbul gündemimizde yok
6 Şubat 2025 Perşembe - 11:05

8 metrekarelik dükkanda dede mesleği tatlıcılığı 49 yıldır sürdürüyor

İzmir'in tarihi semti Basmane'de bulunan 90 yıllık, 8 metrekarelik dükkanda dede mesleği tatlıcılığı üçüncü nesil olarak sürdüren Fatih Öztapacı (56), mesleğinde 49 yılı geride bıraktı. Öztapacı, "Bu işin dışarıdan kişilerle uzun yıllar yürümesi mümkün değil. Elimizden geldiği kadar büyüklerimizin bize öğrettiğini onlara öğretmeye çalışıyoruz" dedi.

8 metrekarelik dükkanda dede mesleği tatlıcılığı 49 yıldır sürdürüyor

Tarihi dükkanları ile kültürel mirasa ev sahipliği yapan Basmane'de 1935 yılından beri açık olan dükkanda dede mesleği tatlıcılığı üçüncü nesil olarak sürdüren Fatih Öztapacı, 7 yaşında babası ve amcasının yanında çırak olarak başladığı mesleğinde 49 yılı geride bıraktı. Anafartalar Caddesi'nde yer alan 8 metrekarelik dükkanlarında baklava, aşure, güllaç, tulumba, lokma ve revani gibi lezzetleri İzmirlilere sunan Öztapacı, dükkanlarının kendilerine dedesinden miras kaldığını söyledi. Dedesinin tatlıcılığa 1935 yıllarında lokma ve helvayla başladığını aktaran Öztapacı, "Tulumba, aşure, baklava gibi diğer tatlı çeşitleriyle üretime devam etmişler. Biz de o mirası devam ettirmeye çalışıyoruz. Dükkanımız hep aynı yerdeydi, imalathanemiz de arka sokağımızda" dedi.

'HAYATA BURADA BAŞLADIM'

İlkokul çağında babası ve amcasından tatlıcılığı öğrendiğini aktaran Öztapacı, "Ağaç yaşken eğilir. Büyüklerimizden bu işi öğrenmeye çalıştık hem okula devam edip hem dükkana geldim. O zamanlar çarşı daha hareketliydi. İzmir'in yerleşik halkı burada ikamet ediyordu. Basmane önemli bir semt hem gara yakın hem de geçmişte otogar vardı. Yine merkez sayılır, dükkanımız gara ve metro durağına yakın" diye konuştu.

Öztapacı, "Ufak yaşlarda işi öğrendiğimiz ve büyüklerimizden gördüğümüz için dükkanla aramda bir bağ oluştu, hayata burada başladım. İlkokul, ortaokul ve lise yıllarımda okulla dükkanı beraber yürütmeye çalıştım. Sonra mesleği büyüklerimizden devraldık. Burada çırak ve usta olarak devam ettik. Askerlikten geldikten sonra yavaş yavaş kardeşimle devraldık ve devam ettirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

'MÜŞTERİLER TAKDİR EDİYOR'

Kendisinden sonra dükkanı çocuklarının devralmasını istediğini aktaran Fatih Öztapacı, "Bu işin dışarıdan kişilerle uzun yıllar yürümesi mümkün değil. Elimizden geldiği kadar büyüklerimizin bize öğrettiğini onlara öğretmeye çalışıyoruz. Son kararı kendileri verecek ama inşallah devam ettirirler. İmalat kısmı önemli. İlk önce oradan başlıyorlar. Hepimiz ilk önce imalathaneden başladık. İlk önce en ince ayrıntısına kadar işi öğrenmek, sonra dükkanda devam etmek önemli" dedi.

Dede mesleğini devam ettirdikleri için müşterilerin kendilerini takdir ettiğini aktaran Öztapacı, eski müşterilerin gelmeye devam ettiğini, yeni neslin de sosyal medyadan görerek dükkana geldiklerini kaydetti.

'40 YILDIR AYNI LEZZET'

Dükkana uzun yıllardır müşteri olarak gelen Ragıp Aytaç (78) da "Bu mekanda çok kaliteli ürün yaparlar. Her yönüyle ürünleri fevkaladenin üzerindedir, çok güzel bir müşteri potansiyeli var. Şu ana kadar duruşlarını hiç bozmadılar. Babasını çok yakın tanırım, Fatih 3'üncü nesil, şu an 4'üncü nesil de işin başında" dedi. Dükkanda 40 yıldır aynı lezzetin sunulduğunu söyleyen Aytaç, "Oğlumun nişanında kuru baklavayı Fatih'in babası yapmıştı" diye konuştu.

 
Ferdi Tayfur'un vasiyeti açıklandı!
 
BORKUT hayat kurtaracak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de GES projeleri tam gaz... 40 bin panel kurulacak!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Alken Elektrik Enerji ...
Deprem anmasında gerginlik... Yürüyüşe izin verilmedi!
6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümünde yurttaşlar ve polisler arasında ...
Türkiye depremde yitirdiklerini andı... 6 Şubat’ı unutmadık unutturmayacağız!
6 Şubat depremlerinin ikinci yılında, vatandaşlar, hayatını kaybedenler ...
 
Yolcu otobüsü TIR'a çarptı: Ölü ve yaralılar var
Sivas'ta park halindeki TIR'a arkadan çarpan yolcu otobüsünün şoförü hayatını ...
Prof. Dr. Görür'den 6 Şubat'ın yıl dönümünde korkutan açıklama
Türkiye, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitiren ...
CHP'nin ön seçimi nasıl uygulayacağı belli oldu
CHP'nin erken seçim çağrısıyla başlayan cumhurbaşkanı adayı belirleme ...
 
Ege Denizi'nde 5 büyüklüğünde deprem
AFAD, Ege Denizi'nde 5.0 şiddetinde deprem meydana geldiğini duyurdu.
Acı haber: Binbaşı şehit oldu
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu ...
Sergen Yalçın'ın kardeşi hayatını kaybetti
Sergen Yalçın'ın kardeşi Gürsoy Yalçın hayatını kaybetti. Gürsoy Yalçın, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 31 25 5 1 78 30 48 80
2 Fenerbahçe 31 23 6 2 80 31 49 75
3 Reeder Samsunspor 32 16 6 10 47 38 9 54
4 Beşiktaş 31 14 10 7 48 32 16 52
5 ikas Eyüpspor 32 14 8 10 49 38 11 50
6 Rams Başakşehir 31 14 6 11 50 43 7 48
7 Trabzonspor 31 12 9 10 52 39 13 45
8 Göztepe 31 11 10 10 51 39 12 43
9 Tümosan Konyaspor 32 12 7 13 41 44 -3 43
10 Kasımpaşa 31 10 12 9 53 55 -2 42
11 Gaziantep FK 31 12 6 13 41 43 -2 42
12 Bellona Kayserispor 31 10 10 11 39 49 -10 40
13 Onvo Antalyaspor 31 11 7 13 34 55 -21 40
14 Çaykur Rizespor 31 11 4 16 36 50 -14 37
15 Net Global Sivasspor 32 9 7 16 43 53 -10 34
16 Corendon Alanyaspor 31 9 7 15 36 47 -11 34
17 Sipay Bodrum FK 32 9 7 16 24 37 -13 34
18 Atakaş Hatayspor 31 4 7 20 33 62 -29 19
19 Adana Demirspor 31 2 4 25 27 77 -50 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri