ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/35°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/28°
    IZMIR
  • KONYA
    14/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Derbide Fenerbahçe kazandı!
21 Ağustos 2021 Cumartesi - 14:29

Afgan göçünün arkasındaki korkunç tehlike: Çocuk felci salgını!

Türkiye, sığınmacı sorunu ve düzensiz Afgan göçünü tartışırken korkutucu bir tehlike daha açığa çıktı. CHP Milletvekili Gamze Taşcıer, çocuk felcine yol açan polio virüsünün tamamen yok edilemediği iki ülke olduğunu ve bu ülkelerin Afganistan ile Pakistan olduğunu söyledi. Taşcıer, Türkiye'ye Afganistan'dan gelen kontrolsüz göç nedeniyle Afganların kayıt altına alınmadıkları ve sağlık riski taşıyıp taşımadıklarının da tespit edilemediğini aktardı.

Afgan göçünün arkasındaki korkunç tehlike: Çocuk felci salgını!

 

Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesiyle birlikte Türkiye, düzensiz Afgan göçü tehlikesiyle karşı karşıya. Ancak Türkiye'yi bekleyen bir başka korkutucu tehlike ise çocuk felci. CHP Milletvekili Gamze Taşcıer, çocuk felci olarak bilinen polio virüsünün tamamen yok edilemediği iki ülke kaldığını ve bu ülkelerin Afganistan ile Pakistan olduğunu söyledi. Taşcıer, korkutucu tehlikeyi hem yazılı soru önergesi hem de TBMM araştırma önergesi olarak hazırladı ve TBMM gündemine taşıdı.

Afganistan’dan gelen kontrolsüz göçün, 1998 yılından beri çocuk felcinin görülmediği Türkiye’ye olumsuz etkilerinin olabileceğini ifade eden Taşcıer, terör örgütü Taliban'ın aşıya karşı çıktığını ve bölgeye giden Dünya Sağlık Örgütü yetkililerine saldırı düzenlediğine dikkat çekti. Taşcıer, saldırılarda geçtiğimiz aylarda 7 kişinin Taliban tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Taşcıer, Meclis'e sunduğu soru önergesi ve TBMM araştırma önergesi hakkında şu açıklamalarda bulundu;
"Bugün Afganistan’daki çağ dışı barbar örgüt Taliban, ‘Polio aşısı batının bir oyunu’ diyerek Dünya Sağlık Örgütü’nün aşı ekiplerine yönelik saldırılar düzenliyor. Sadece geçtiğimiz aylarda Afganistan’da aşı çalışması yapan yedi kişi öldürüldü. Böylesi bir kara cehalet ve barbarlık karşısında çocuk felci de bir türlü yok edilemiyor. Hem iç karışıklık nedeniyle aşı yapılanların takip edilememesi, hem aşı yapılamayanların oluşu bu virüsün yayılımının da sürmesine neden oluyor.

İşte bu Afganistan’dan bugün ülkemize akın akın düzensiz göçmenler geliyor. Sınırlarımızdan ellerini kollarını sallayarak geçen sayısı meçhul Afganların ne kim oldukları kayıt altına alınıyor, ne sağlık geçmişlerine bakılıyor, ne aşılı olup olmadıkları, ne de bir virüs taşıyıp taşımadıklarına bakılıyor.

Yol geçen hanına dönen sınırlarımızdan bu virüsün de girmeyeceğini ya da girmediğini kim garanti edebilir? Kontrol etmezseniz bilemezsiniz. İktidar sınırlarımızı kontrol edemiyor, daha doğrusu birileri ile yaptıkları anlaşma neticesinde kontrol etmiyor. Sonuç olarak Afganistan’dan ülkemize yönelik başlayan düzensiz göçmen akınının bir de sağlık boyutu var ki hayati önem taşıyor.

TAŞCIER'DEN BAKAN KOCA'YA SORU

Söz konusu riskler hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Taşcıer, şu ifadeleri kullandı;

"Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada polio virüsünün eradike edilemediği iki ülke Afganistan ve Pakistan’dır. Son süreçte Afganistan’dan ülkemize yönelik başlayan düzensiz göçmen akını ve sınırlarımızdan kayıt altına alınmadan yapılan girişler neticesinde ülkemiz çocuk felci bağlamında bir riskle karşı karşıya kalmıştır.

Bu çerçeveden hareketle;
1- Bakanlığınız son süreçte Afganistan’dan kitleler halinde başlayan düzensiz göçmen akınına yönelik olarak hangi önlemleri almıştır?

2- Kayıt altına alınmayan düzensiz göçmenlerin sağlık verileri nasıl tutulmaktadır? Bu düzensizliğin yaratabileceği salgın hastalıklarla ilgili bir çalışmanız var mıdır?

3- DSÖ verilerine göre sadece bu yılın ilk altı ayında onlarca çocuk felci vakasının görüldüğü Afganistan’dan ülkemize doğru bir göçmen akını olduğu düşünüldüğünde, bu durumun yarattığı riskle ilgili bir çalışmanız var mıdır?

4- Başlayan düzensiz göçmen akını ile ilgili, Afganistan sağlık otoriteleriyle Bakanlığınızın bir iletişimi bulunmakta mıdır? Ülkemize gelen göçmenlerin sağlık verilerine ulaşılabilmekte midir?"

 
Buca'da orman seferberliği!
 
İzmir'de uyuşturucu operasyonu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Hudut namustu' pankartı asan gence sopalı saldırı!
İstanbul'un çeşitli yerlerine "Hudut namustu", "Ülkemde mülteci istemiyorum" ...
10 liralık kabloyu çaldı, 5 bin liralık dondurma eridi!
İzmir'de bir kağıt toplayıcısı sabaha karşı marketin önündeki dondurma ...
Ünlü isimlere Ümitcan Uygun şoku!
Türkiye'nin Aleyna Çakır ve Esra Hankulu'nun ölümünün baş şüphelisi olarak ...
 
Heybeliada'da orman yangını!
Heybeliada'da orman yangını çıktı. Yangına müdahale için söndürme helikopteri ...
TÜBİTAK, Erdoğan'ın damadının vakfına böyle çalışmış!
TÜBİTAK, Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar ile kardeşi Haluk Bayraktar’ın ...
Yunanistan, Türkiye sınır duvarını 40 kilometre uzunluğuna çıkardı
Yunanistan, Taliban'ın ülkede kontrolü ele geçirmesinin ardından meydana ...
 
Sertel: Bu gidişle dolandırılmayan yurttaş kalmayacak!
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme ...
TikTok videosu çekerken can verdi!
Esenyurt'ta binanın çatısında sosyal medya için video çeken genç kızlardan ...
Nagehan Alçı yine Mehmet Ceyhan'ı hedef aldı!
Nagehan Alçı ile Mehmet Ceyhan arasındaki polemikte bugün yeni bir gelişme ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri