ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2452
    Dolar
  • Euro
    34,8156
    Euro
  • Altın
    2.419,200
    Altın
  • Bist-100
    10.269,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/28°
    ADANA
  • ANKARA
    12/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/25°
    IZMIR
  • KONYA
    12/20°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
İniş sırasında lastiği patladı!
İniş sırasında lastiği patladı!
21 Ağustos 2023 Pazartesi - 14:01

Arsa ve tarla satışlarında rekor!

Türkiye'de Ocak-temmuz döneminde büyük çoğunluğunu arsa ve tarlaların oluşturduğu konut dışı gayrimenkul satışında 942 bin 485 adetle tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşıldı. Uzmanlar bu ilginin sebebini açıkladı.

Arsa ve tarla satışlarında rekor!

Türkiye genelinde büyük çoğunluğunu arsa ve tarlaların oluşturduğu konut dışı gayrimenkul satışları ocak-temmuz döneminde 942 bin 485 adetle rekor kırdı. Ülke genelinde ocak-temmuz döneminde 1 milyon 617 bin 812 adet gayrimenkul el değiştirdi. Bu satışların 675 bin 327’si konut, 942 bin 485’i ise büyük çoğunluğunu arsa ve tarlaların oluşturduğu konut dışı gayrimenkul olarak gerçekleşti.

Konut dışı gayrimenkul satışları ocak-temmuz dönemleri baz alındığında 2022’de 912 bin 448, 2021’de 742 bin 583, 2020’de 608 bin 353, 2019’da ise 525 bin 740 adet olmuştu.

Geçen yılın aynı dönemine göre toplam satışlarda yüzde 6,6 azalış, konutta yüzde 17,7 düşüş yaşanırken, konut dışı gayrimenkulde ise yüzde 3,3 artış gerçekleşti.

KONUT DIŞININ PAYI YÜZDE 58,3

Toplam satışlar içerisinde konut dışı gayrimenkulün payı ilk kez yüzde 58,3’e ulaştı. Söz konusu oran son 10 yılda yüzde 44,07 ile yüzde 54,07 arasında değişmişti.

Uzmanlar, son dönemde konut dışı gayrimenkul satışlarında kırılan rekora ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ETKİLİ OLDU’

MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, Türkiye’de ilk 7 ayda satılan toplam gayrimenkul sayısının 1,7 milyon adede yaklaştığını belirterek, bunun yaklaşık yüzde 59’unu ticari, arsa, tarla ve arazi gibi konut dışı satışların oluşturduğunu söyledi.

Bu oranın tarihi bir rekor olduğunu dile getiren Taş, 3-4 yıl önce tam tersi bir tablo ile karşı karşıya olduklarını anımsattı.

Taş, “Konut fiyatlarındaki artış ve özellikle ikinci el konutta ulaşılabilirliğin azalması, kredi maliyetlerinin yüksekliği ile deprem ve Covid-19 sonrası arsa ve tarlaya ilginin devam etmesi bu rekoru getirdi.” dedi.

Taş son olarak konut dışında oluşan talebin özellikle büyükşehirlerde çeperlere doğru ve komşu şehirlere doğru yoğunlaştığını dile getirdi.

‘KONUTTAKİ ZAYIFLAMA EĞİLİMİ SÜRÜYOR’

Gayrimenkul değerleme uzmanı Ahmet Büyükduman da konut satışlarındaki zayıflama eğiliminin sürdüğünü belirterek, buna etki eden yüksek fiyat ve düşük arz gibi konulardan bahsetti.

Büyükduman, “Konut dışı satışların çok büyük bölümünü arsa ve tarlalar oluşturuyor. Bu alanda satışlar artmaya devam ediyor. Enflasyondan kaçan ancak konuta erişemeyenler arsa ve tarlaya koşuyor.” şeklinde konuştu.

ARSA ALMAK İSTEYENLER DİKKAT

Son dönemde özellikle İstanbulluların en çok arsa ve tarla aldığı Silivri ve Trakya’da incelemelerde bulunan Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altınkök de konuya ilişkin değerlendirmeler yaparak, bazı uyarılarda bulundu.

Enflasyona karşı parasını korumak isteyen ve birikimiyle konut alamayanlar ile deprem ve Kovid-19 nedeniyle İstanbul’dan hızlıca uzaklaşıp kalabilecek bir yer arayanların Silivri ve Trakya’yı tercih ettiğini anlatan Altınkök, bu talebin bazı fırsatçıları da harekete geçirdiğini söyledi.

Bölgede hisseli arsa ve hisseli tarla satışlarının yoğun bir şekilde devam ettiğini dile getiren Altınkök, özellikle küçük yatırımcıların arazi?hisselendirme?işi yapanların kapısını çaldığını söyledi.

Altınkök, hisseli tarla satışlarında, bölgenin kısa sürede imara açılacağı ve üzerinde konut geliştirilebileceği gibi vaatler verildiğini belirterek, şu uyarılarda bulundu:

“Hatta göstermelik maket projeler de üretiliyor. Böylece imar durumu olmayan yerlerde imar verilecek diye yapılan satışlarla yatırımcı mağdur edilebiliyor.

Arsa veya tarla alacak kimselerin o bölgedeki belediyelere mutlaka başvurmaları ve imar durumunu sormaları gerekiyor. Ayrıca her hisseli arsaya prefabrik veya bungalov koyamıyorsunuz. Bu konuda da iyi araştırma yapılmalı. Aksi takdirde mağdur olabilirsiniz.

Yatırımcılar bölgeyi bilmeyen, süslü sunumlarla ve maketlerle müşterileri cezbetmek isteyen satıcılara dikkat etmeli. Maketten arsa ve tarla almamalı. Bir?arsa veya tarlayı alacak kişi mutlaka o bölgenin belediyesinde gerekli araştırmaları yapmalı.” 

Etiketler:
 
Sokak köpeklerinin saldırdığı avukata 15 bin lira manevi tazminat!
 
Erdoğan’dan memur ve emekli maaşlarına zam açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Motorine yine zam geliyor!
Akaryakıt ürünlerine zam üstüne zam gelmeye devam ediyor. Bu gece yarısından ...
KKM kararı sonrası dolarda yeni zirve!
Dolar/TL yeni haftaya 27,20'lik yeni zirvesinde başlarken, Merkez Bankası'nın ...
Akaryakıtta korkutan senaryo!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, akaryakıt fiyatlarının sonbaharla ...
 
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuz ayında aldıkları yüzde 25'lik zamdan memnun ...
Motorine indirim geldi!
Döviz kurundaki değişikler akaryakıta zam olarak yansımaya devam ederken ...
Hükümetin memura yeni zam teklifi belli oldu!
Yaklaşık 6 buçuk milyon memur ve memur emeklisinin zam pazarlığı devam ...
 
Bakan Şimşek’ten özel bankalara kredi çağrısı!
Dün TOBB toplantısında reel kesimin krediyle ilgili sorunlarını dinleyen ...
Fiyatlar uçtu... Kırtasiye ürünleri 2. ele düştü!
Artan fiyatlar 2. el kırtasiye ürünleri piyasası oluşturdu. İnternet üzerinden ...
Moody’s Türk bankaları kararını açıkladı!
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk bankalarının ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri