ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    43,1306
    Dolar
  • Euro
    50,2178
    Euro
  • Altın
    6.251,350
    Altın
  • Bist-100
    12.201,00
    Bist-100
  • ADANA
    8/11°
    ADANA
  • ANKARA
    2/8°
    ANKARA
  • ANTALYA
    11/15°
    ANTALYA
  • BURSA
    4/12°
    BURSA
  • ISTANBUL
    4/12°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    8/14°
    IZMIR
  • KONYA
    3/8°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Kargo paketi patladı: 2 yaralı
Kargo paketi patladı: 2 yaralı
O illerde okullara kar tatili
O illerde okullara kar tatili
İmamoğlu: Güya turpun büyüğü heybedeydi; iddianame ortaya çıktı, çıtları çıkmaz oldu!
İmamoğlu: Güya turpun büyüğü heybedeydi; iddianame ortaya çıktı, çıtları çıkmaz oldu!
İstanbul'da 'İran' protestosuna yasak
İstanbul'da 'İran' protestosuna yasak
yunusemre, semih balaban, cumhuriyet,
11 Ekim 2025 Cumartesi - 11:06

Avrupa'ya giriş artık böyle yapılacak

Avrupa Birliği, Schengen bölgesine girişlerde pasaport dönemini kapatıyor. 12 Ekim’de yürürlüğe girecek Giriş/Çıkış Sistemi ile artık sınır kapılarında yüz tanıma ve parmak izi teknolojisi kullanılacak. Türkiye dahil birçok ülkenin vatandaşları kimlik doğrulamasını dijital kiosklar aracılığıyla yapacak. Uygulama sınır güvenliğini artırmayı ve sahte kimlik kullanımını önlemeyi amaçlıyor.

Avrupa ya giriş artık böyle yapılacak

Avrupa’nın Schengen bölgesine seyahat edecek Avrupa Birliği dışı ülke vatandaşları yakında pasaport kontrolü yerine kullanılacak yeni bir biyometrik sistemle tanışacak.

AB’nin yeni Giriş/Çıkış Sistemi (Entry/Exit System - EES) 12 Ekim Pazar günü yürürlüğe girecek ve Schengen bölgesindeki 29 ülkede uygulanacak.

Sistem 10 Nisan 2026’de tam olarak yürürlüğe girecek. Artık Türkiye dahil birçok ülkenin vatandaşı pasaport kontrollerini kendi eliyle yapacak.

YUNANİSTAN'A, İTALYA'YA GİDENLERE DİKKAT

EES, AB’nin sınır güvenliğini güçlendirmeyi ve sahte kimliklerle yapılan girişleri azaltmayı hedefliyor.

AB Göç ve Entegrasyon Bakanı Kaare Dybvad Bek, sistemin dış sınırların daha güvenli hale gelmesini sağlayacağını ve kontrolleri hızlandıracağını söyledi.

Frontex sözcüsü Chris Borowski ise yolcuların sınırda zaman kazanması için bir mobil uygulamanın geliştirildiğini belirtti.

İsveç, Portekiz, İtalya, Macaristan ve Yunanistan bu uygulamayı kullanmaya hazırlanan ilk ülkeler arasında yer alıyor.

PASAPORTLARI UNUTUN

Yeni sistemde Schengen ülkelerine giriş yapan AB dışı yolcular havaalanı, tren istasyonu veya sınır kapılarındaki dijital gişeler aracılığıyla kimlik ve biyometrik verilerini kaydettirecek.

Pasaport bilgileriyle birlikte yüz tanıma ve parmak izi verileri sisteme yüklenecek. On iki yaşından küçük çocuklardan parmak izi alınmayacak.

Veriler üç yıl boyunca saklanacak, vize süresini aşanların kayıtları ise beş yıl boyunca sistemde kalacak.

Yani AB'ye giriş için artık pasaport o kadar da büyük bir önem taşımayacak. Suratını cihaza gösteren tüm vize sahipleri, Avrupa uçağına binecek.

NASIL ÇALIŞACAK?

EES, Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişilerin Schengen bölgesine giriş ve çıkışlarını, suratlarını tarayarak dijital olarak kaydedecek.

Uygulama 25 AB üyesi ve dört AB dışı ülkeden oluşan Schengen bölgesinde kısa süreli ziyaret yapan herkesi kapsayacak.

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya ve Birleşik Krallık vatandaşları gibi kısa süreli vizeden muaf olanlar da sisteme dahil edilecek.

İrlanda ve Güney Kıbrıs vatandaşları, AB ikamet izni sahipleri ve bazı özel statüdeki kişiler sistemden muaf tutulacak.

YENİ VİZE PROGRAMI DA YOLDA

Sığınmacılar içinse sistemin ilk etapta doğrudan bir etkisi beklenmiyor, zira sığınmacıların verileri ayrı bir veri tabanı olan Eurodac’ta toplanıyor.

Ancak uzmanlar gelecekte EES’in sığınmacıların girişini zorlaştırabileceği uyarısında bulunuyor.

2026’da ise EES’in yanında Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) adıyla yeni bir vize muafiyet programı devreye girecek.

Bu sistemle AB’ye kısa süreli seyahat edecek ülkelerden gelen vatandaşlar dijital izin alarak Avrupa’ya giriş yapabilecek.

 
Tugay: Kentlerimizin geleceğini yeni sistemleri yerel düzeyde uygulama yeteneği belirleyecek
 
Buca'da her çocuğa eşit eğitim fırsatı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SMA'lı Esma için kritik günler
İzmir'in Bornova ilçesinde yaşayan 15 aylık Spinal Musküler Atrofi (SMA) ...
İzmir İtfaiyesi mahsur kalan vatandaşı kurtardı
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, Balçova ...
Başkan Günel, Çerçioğlu'nun imar rantını belgeleriyle açıkladı
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Sözcü TV’de yeni yayın dönemine ...
 
Sokakta akıma kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada tutuklu sanıklar savunmalarını tamamladı
İzmir'in Konak ilçesinde İnanç Öktemay (44) ile Özge Ceren Deniz'in (23) ...
Şantiyede ölü bulunan Dorukhan davasında mahkemeden birleşme talebi
İzmir'de 2018 yılında inşaat şantiyesinde Dorukhan Büyükışık'ın (26) ölü ...
Malatya'da deprem! Çevre illerden hissedildi
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi
 
Sahte diploma skandalında tüm sanıklar tahliye edildi
Ankara'da kamu kurumları yöneticilerinin elektronik imzalarını kopyalayarak ...
İsrail'in alıkoyduğu 18 Türk aktivist Türkiye'ye geliyor
İsrail'in alıkoyduğu 18'i Türk 94 aktivisti tahliye eden THY uçağı havalandı.
Çeşme'de zeytinlikler ve tarlalar imara açıldı... O planlar kabul edildi!
İzmir'in gözde turizm beldesi Çeşme'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 17 13 3 1 39 12 27 42
2 Fenerbahçe 17 11 6 0 39 14 25 39
3 Trabzonspor 17 10 5 2 33 20 13 35
4 Göztepe 17 9 5 3 21 9 12 32
5 Beşiktaş 17 8 5 4 30 22 8 29
6 Samsunspor 17 6 7 4 22 20 2 25
7 Rams Başakşehir 17 6 5 6 27 18 9 23
8 Kocaelispor 17 6 5 6 15 17 -2 23
9 Gaziantep FK 17 6 5 6 24 30 -6 23
10 Corendon Alanyaspor 17 4 9 4 16 15 1 21
11 Gençlerbirliği 17 5 3 9 21 24 -3 18
12 Çaykur Rizespor 17 4 6 7 20 24 -4 18
13 Tümosan Konyaspor 17 4 5 8 21 29 -8 17
14 Kasımpaşa 17 3 6 8 14 24 -10 15
15 Hesap.com Antalyaspor 17 4 3 10 16 31 -15 15
16 Zecorner Kayserispor 17 2 9 6 16 33 -17 15
17 ikas Eyüpspor 17 3 4 10 10 24 -14 13
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 17 2 3 12 14 32 -18 9
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri