ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,5658
    Dolar
  • Euro
    43,7402
    Euro
  • Altın
    4.012,080
    Altın
  • Bist-100
    9.168,00
    Bist-100
  • ADANA
    14/24°
    ADANA
  • ANKARA
    8/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/21°
    IZMIR
  • KONYA
    8/17°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Garanti Bankası'nın internet sistemine erişilemiyor
Garanti Bankası'nın internet sistemine erişilemiyor
Sokak hayvanları düzenlemesi: AYM, iptal istemini görüşecek
Sokak hayvanları düzenlemesi: AYM, iptal istemini görüşecek
Kütahya'da 4.2 büyüklüğünde deprem!
Kütahya'da 4.2 büyüklüğünde deprem!
Ünlü iki su markasına dev ceza
Ünlü iki su markasına dev ceza
28 Mart 2021 Pazar - 14:53

BİK’ten BirGün’e iki günlük ‘Ak Trol’ cezası

Basın İlan Kurumu, Esra Elönü’nün başvurusu üzerine gazetemizin internet sitesi birgun.net’te yayımlanan ‘Özdemir Erdoğan’dan yandaş eleştirilere tepki: İBB konserlerine de gittim’ başlıklı haber nedeniyle 2 gün süreyle ilanların kesilmesine karar verdi. Ceza, Elönü hakkında ‘AK troll’ ifadesi kullanılması nedeniyle kesildi.

BİK’ten BirGün’e iki günlük ‘Ak Trol’ cezası

Basın İlan Kurumu (BİK), BirGün’ün internet sitesinde 4 Ocak’ta yayımlanan ‘Özdemir Erdoğan’dan yandaş eleştirilere tepki: İBB konserlerine de gittim’ başlıklı haberi nedeniyle ek göstergelerin 2 gün süreyle kesilmesine karar verdi.

BirGün’ün internet sitesi birgun.net’teki haberde, Müzisyen, söz yazarı ve besteci Özdemir Erdoğan’ın katıldığı AKP'ye yakın 24 TV'de yayımlanan 'Arafta Sorular' programı sunucusu Esra Elönü hakkında ‘AK trollerden’ ifadesi kullanılması nedeniyle ceza kesildi.


Esra Elönü 1 Şubat’ta gazetemiz BirGün’ü Basın İlan Kurumu’na şikâyet etti. Şikâyet dilekçesinde, ‘AK trol’ ifadesinin hakaret ve kişinin sosyal itibarını sarstığı iddia edildi. Söz konusu ifadenin ‘telafisi imkânsız’ manevi zararlar oluşturabileceği ileti sürüldü.

Gazetemizin avukatları tarafından yapılan savunmada ise şöyle denildi: “AKTroll ifadesi ülkede olumlu olumsuz her ne gelişme olursa olsun iktidar partisini savunan, onun propagandasını yapan kişiler hakkında kullanılan bir eleştiri ifadesidir. Hakaretten bahsedilemeyeceği gibi kendisi de kamusal bir figür olan şikâyetçinin eleştirilere tahammüllü olması beklenir. Haberin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekir.”

BİK kararında da haberin Basın Ahlak Esaslarını ihlal ettiği belirtilerek Elönü’nün itibarının sarsıldığı öne sürüldü. BİK, birgun.net’te yayımlanan ek göstergesinin 2 gün süreyle kesilmesine hükmedildi.

AÇIKÇA HAK İHLALİ

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), BİK’in Korkusuz gazetesine verdiği ‘resmi ilan ve reklamların kesilmesi’ cezasını ‘ifade ve basın özgürlüğü ihlali’ olarak değerlendirdiği kararı anımsatan BirGün avukatı Ali Deniz Ceylan, şunları söyledi: “AYM 'nin bu kararlarının birkaç açıdan çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İlk olarak; BİK Basın Ahlak Esaslarına ilişkin değerlendirmenin tamamen bağımsız bir değerlendirme olduğunu belirtiyordu. Oysaki AYM, resmi ilan ve reklam kesintisinin de basın özgürlüğüne yönelik bir müdahale olduğunu ve de bu tip hallerde uygulanacak ölçütlerin bu yaptırım yönünden de uygulanması gerektiğini tespit etti. İkinci olarak da AYM resmi ilan ve reklam kesintilerinin bir yaptırım olarak uygulanmaması gerektiğinin altını çizdi. Oysaki biz uzun bir süredir BİK'in reklam ve ilan kesintisine ilişkin kararlarını özellikle bağımsız medya kuruluşları yönünden bir yaptırım aracı olarak kullandığını düşünüyoruz. Eylül 2019’dan beri BirGün’e hemen hemen her ay resmi ilan ve reklam kesintisi uygulanıyor. Bu kesintilerin gazetenin izlediği yayın politikasına ilişkin olduğu ve de ‘caydırıcı etkisi’ olur diye düşünülerek uygulandığı kanaatindeyiz. Son olarak şunu belirtmek de gerekli; AYM kararlarında basın özgürlüğünün ihlali niteliğinde olduğu tespit edilen kesintiler 1 ve 2 günlük yaptırımlara ilişkin. Hatta Korkusuz Gazetesi reklam yayımlama hakkına dahi sahip değil. AYM kararındaki bu yaptırıma ilişkin değerlendirmeleri okuduğumuzda BirGün Gazetesine uygulanan reklam ve ilan kesintilerinin, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik ağır bir ihlal niteliğinde olduğunu düşünüyoruz.”

 
Hakkını arayan veli, özel okullardan ücret iadesi alıyor
 
Meteoroloji uyardı: Kar ve yağmur geliyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hakkını arayan veli, özel okullardan ücret iadesi alıyor
İzmir’de pandemide özel okullara kayıt sırasında servis, yemek ve kırtasiye ...
İzmir'de kaçak avlanmış 400 kilogram midye ele geçirildi
İzmir'in Çiğli ilçesinde hafif ticari araçta kaçak avlanmış 400 kilogram midye bulundu. 
EBA'ya erişim için mobil derslik
İzmir Atatürk Lisesi Mezunları Derneği ile Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik ...
 
Evcil hayvan kuaföründen site yönetimine suç duyurusu
İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki bir sitede 7 yıldır evcil hayvan kuaförü ...
Kürşat Ayvatoğlu yeniden gözaltına alındı
Lüks araçta uyuşturucu kullandığı görüntülerle gündem olan eski AKP Genel ...
Yol kenarında bıraktığı bisiklet hayatını kurtardı
Kars’ta çıktığı bisiklet turunda tipiye yakalanan bisikletli, donmak üzereyken ...
 
AK Partili Kürşat Ayvatoğlu'nun milyonluk ciplere uzanan hikayesi!
Lüks araçta kokain kullandığına ilişkin görüntüleri ortaya çıkan eski ...
Buca'da belediye ve AHBAP işbirliği
Sosyal belediyecilik anlayışıyla kente hizmetlerini aralıksız sürdüren ...
Bayraklı'da 24 mahalleye 43 bin metrekare kilit parke
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal'ın ilçe genelinde başlattığı yol-kaldırım ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 31 25 5 1 78 30 48 80
2 Fenerbahçe 31 23 6 2 80 31 49 75
3 Reeder Samsunspor 32 16 6 10 47 38 9 54
4 Beşiktaş 31 14 10 7 48 32 16 52
5 ikas Eyüpspor 32 14 8 10 49 38 11 50
6 Rams Başakşehir 31 14 6 11 50 43 7 48
7 Trabzonspor 31 12 9 10 52 39 13 45
8 Göztepe 31 11 10 10 51 39 12 43
9 Tümosan Konyaspor 32 12 7 13 41 44 -3 43
10 Kasımpaşa 31 10 12 9 53 55 -2 42
11 Gaziantep FK 31 12 6 13 41 43 -2 42
12 Bellona Kayserispor 31 10 10 11 39 49 -10 40
13 Onvo Antalyaspor 31 11 7 13 34 55 -21 40
14 Çaykur Rizespor 31 11 4 16 36 50 -14 37
15 Net Global Sivasspor 32 9 7 16 43 53 -10 34
16 Corendon Alanyaspor 31 9 7 15 36 47 -11 34
17 Sipay Bodrum FK 32 9 7 16 24 37 -13 34
18 Atakaş Hatayspor 31 4 7 20 33 62 -29 19
19 Adana Demirspor 31 2 4 25 27 77 -50 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri