ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,1877
    Dolar
  • Euro
    34,8252
    Euro
  • Altın
    2.423,650
    Altın
  • Bist-100
    10.056,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/26°
    ADANA
  • ANKARA
    8/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    11/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/24°
    IZMIR
  • KONYA
    8/16°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Düşük not aldığı için öğretmenini bıçakladı!
Düşük not aldığı için öğretmenini bıçakladı!
Bir sigara grubuna daha zam!
Bir sigara grubuna daha zam!
Nihal Candan: Cezaevinde 7 vakit namaz kılıyordum!
Nihal Candan: Cezaevinde 7 vakit namaz kılıyordum!
Köprü ayağına çarptı: 3 ölü, 2 yaralı!
Köprü ayağına çarptı: 3 ölü, 2 yaralı!
4 Mayıs 2021 Salı - 14:06

Bahçeli'den 100 maddelik yeni anayasa önerisi!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, paritisinin 100 maddelik yeni anayasa çalışmasının hazırlık aşamasının tamamlandığını duyurdu. 

Bahçeli den 100 maddelik yeni anayasa önerisi!

MHP lideri Devlet Bahçeli gerçekleştirdiği basın toplantısında yeni anayasa tartışmaları hakkında açıklama yaptı.

Devlet Bahçeli, "MHP yeni anayasa konusunda sık sık dile getirdiği çalışmalarını bitirmiş ve metin yazımı sonuçlanmıştır. 100 maddelik yeni anayasa adıyla yeni anayasa önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır. İlk sözümüz yerine getirilmiştir. Ön çalışma şu anda elimizdedir." ifadelerini kullandı. 

Bahçeli'nin açıklamalarından satır başları şu şekilde;


''Kısa, net, milli ve manevi hayatımızın esaslarını kavramış, bizi yansıtan, gerekçeleri ile gerçekleri yakalamış bir anayasa ile Cumhuriyetimizin 100. yılımızı yakalamamız kaçınılmaz bir görevdir. Bu şuur Cumhur İttifakı'nda ziyadesiyle hakimdir. Yeni anayasa hedefi aynı zamanda Türk Milleti'nin hedefidir. MHP, yeni anayasa konusunda sık sık dile getirdiği çalışmalarını bitirmiş ve metin yazımı sonuçlanmıştır. Cumhuriyet'in 100. yılında 100 maddelik yeni anayasa adıyla önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır.''

"BU ÇELİŞKİNİN SÜRATLE AŞILMASI ELZEMDİR"
İlk olarak milli ve manevi müktesebatımız ile çelişmeyen, yönetim sistemi doğasıyla çatışmayan yeni anayasaya ihtiyaç vardır. Sivil anayasa yapma fırsatı doğmuş, siyaset kurumları ve STK'lar sorumluluk altına girmiştir. Darbeci bir özelliğe sahip, parlamenter sistemin mantığına göre yapılmış mevcut anayasa ile 15 Temmuz sonrası yönetim hayatımıza giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi arasında uyumsuzluk yumağı söz konusudur. Bu çelişkinin süratle aşılması elzemdir. Bu uyumsuzluğu ortadan kaldırmak, Cumhuriyet'in 100. yılı anısına 100 maddelik yeni anayasa yapmak Türk Milleti'ne demokratik görevimizdir. MHP, bu sorumluluk bilinci ile 100 maddelik tam metin anayasa önerisi ile ilgili çalışmasını milletimizin bilgisine sunmaktadır.

"TÜRKÇE'YE RİAYET AZAMİ ÖLÇÜDE TAHKİM EDİLMİŞTİR"
Siyasi partilere düşen, yeni anayasa istiyoruz söylemini bir kenara bırakıp, nasıl bir anayasa istediklerini somut bir teklif halinde ortaya koymalarıdır. MHP, 100 maddelik somut öneri ile tek tek belirlemiştir. Bizim anayasa önerimizde mümkün olduğunda her bir konu tek bir madde içinde düzenlenmiştir. Maddelerde sürekli tekrar edilen hususlar, genel esaslarda tüm maddeler bakımından ortak hüküm haline getirilerek yeni bir tekrar düşülmesi engellenmiştir. Anayasaları diğer kanunlardan ayıran bu geleneğin sürdürülmesi adına fıkralarda paragraf uygulaması devam ettirilmiştir. Anayasanın dili aynı zamanda, diğer mevzuatın dili bakımından yol gösterici olduğundan önem taşımaktadır. Konsey yabancı bir kelimedir, kurulun muadili olarak değerlendirilmiştir. Bir başka tutarsızlık da anayasa genelinde hürriyet kavramının kullanılması bazı maddelerde de özgürlük kelimesi geçmesidir. Anayasa önerimizde ilk tutarlılık ve Türkçe'ye riayet azami ölçüde tahkim edilmiştir.

"ANAYASAMIZ KAMUOYUNA DA AÇIKLANACAKTIR"
Anayasalarda başlangıca yer vermek yaygın uygulamadır. 193 ülkenin anayasasının 164'ünde başlangıç kısmı bulunmaktadır. Temel değerlerin öne çıkmasıdır. Milli kimlikler, dini değerler, devlet ideolojiler, kurucu liderler, devlet ve hukuk sistemine ilişkin temel ilkelere yer verilmektedir. Anayasaların başlangıcı anayasal düzenin vizyon ve misyon bölümleridir. Başlangıç metinleri normatif dille kaleme alınamayacaktır. Önerimizi öncelikle sayın Cumhurbaşkanımız ve Cumhur İttifakı paydaşlarından AK Parti ile paylaşmak hedefimizdir. Ardından diğer partilere de önerimizi sunmamız söz konusu olacaktır. Anayasamız kamuoyuna da açıklanacaktır.

ANAYASA ÖNERİSİNİN İÇERİĞİ
yüzyılda Türkiye'nin hükümranlık haklarına tercüman olan, yeni yönetim sistemi ile bütünleşen teşkilat sistemi kurmak maksadıyla MHP anayasa önerisini hazırlamıştır. 100 maddelik yeni anayasa önerimizin temel özellikleri özetle şu şekildedir; 4 kısım ve 100 maddeden oluşmaktadır. Anayasanın başlangıcı dünyada 164 anayasa başlangıçları incelenerek bir yaklaşımla yazılmıştır. Allah'ın lütfu, kardeşlik ruhu ve vatanda sevgisiyle varlık bulmuş biz Türk Milleti düsturuyla başlangıç yapılmıştır. İkinci kısımda temel hak ve hürriyetler düzenlenmiştir. Sınırlandırılmadan en geniş şekilde güvenceye kavuşturulmuştur. Tüm maddelerdeki sınırlama sebepleri kaldırılmıştır. 3. kısmında 3 ölüm halinde Cumhuriyet'in temel organları, yasama, yürütme ve yargı başlıkları ile düzenlenmiş. TBMM'nin 100 yıl önce kuruluş felsefesinde var olan milli birliği sağlama misyonu daha da güçlendirilmiştir. TBMM Başkanı'na siyasi krizlerin çözümünde arabuluculuk işlevi yüklenmiştir.
Milletvekillerinin dokunulmazlığı ile vekilliğin düşmesi belirsizlikleri giderilmiştir. Yürütmede, başkan ile birlikte iki başkan yardımcısının seçilmesi öngörülmüş, başkanlık kabinesi anayasaya dahil edilmiş, başkanlık kararnameleri ile kanunların yetki alanları çatışmayacak şekilde belirlenmiştir. İdarenin kuruluşunda kanunilik ilkesi sağlıklı bir içeriğe taşınmıştır. İdari yapılanmada il esası korunmuştur. Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Kurumu varlığını sürdürmüş, Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet Kurulu olarak yapılandırılmış, Türkiye Merkez Bankası anayasal kuruluş haline getirilmiştir.''

 
Kemalpaşa'da hüzünlü veda!
 
Sigara satışı yasaklandı mı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Polat’tan o meslek grubu için aşı önceliği çağrısı
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, gümrük müşavirleri, gümrük ...
AK Partili Baran'dan HDP tepkisi...
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran, HDP'nin ...
CHP'li Purçu'dan destek paketi çağrısı!
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu artan intihar vakalarına isyan ederek; ...
 
AK Partili futbolcu vekilin oğlu menajerliğe soyundu...
AK Parti İzmir Milletvekili ve eski milli futbolcu Fehmi Alpay Özalan'ın ...
AK Parti tarihinde bir ilk; ankette şok sonuçlar...
MetroPOLL Araştırma şirketi, yurttaşlara "Bu pazar seçim olsa hangi partiye ...
Kılıçdaroğlu: Türkiye'de demokrasi askıya alınmıştır
Polisin eylemcilere müdahalesini kaydedenlerin engellenmesini ve haklarında ...
 
İşte yeni anket sonuçları.. 128 milyar dolar da soruldu!
MetroPOLL Araştırma yurttaşlara hangi ittifaka yakın olduklarını sordu. ...
AK Partili Sürekli'den 1 Mayıs mesajı
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma ...
CHP İzmir'den yeni pankart: İşçiler soruyor, 128 milyar dolar nerede?
CHP İzmir İl Başkanlığı binasına, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı dolayısıyla ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri