ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    43,9644
    Dolar
  • Euro
    51,2289
    Euro
  • Altın
    7.273,170
    Altın
  • Bist-100
    12.943,00
    Bist-100
  • ADANA
    8/18°
    ADANA
  • ANKARA
    -2/9°
    ANKARA
  • ANTALYA
    8/19°
    ANTALYA
  • BURSA
    1/13°
    BURSA
  • ISTANBUL
    6/12°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    4/17°
    IZMIR
  • KONYA
    -1/8°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Irak'ta art arda patlamalar!
Irak'ta art arda patlamalar!
Güzellik merkezinde dehşet... İki kadın vurulmuş halde bulundu!
Güzellik merkezinde dehşet... İki kadın vurulmuş halde bulundu!
İran füzesi sonrası NATO’dan açıklama: Türkiye ile dayanışma içindeyiz
İran füzesi sonrası NATO’dan açıklama: Türkiye ile dayanışma içindeyiz
Türk hava sahasına mühimmat düşmüştü: İletişim Başkanı Duran'dan kritik açıklama!
Türk hava sahasına mühimmat düşmüştü: İletişim Başkanı Duran'dan kritik açıklama!
22 Kasım 2022 Salı - 13:05

Barajlarda kırmızı alarm!

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, kentin ana su kaynağı Tahtalı Barajı'nda su oranının yüzde 41'e düştüğünü belirterek, mevcut yağışların kuraklık nedeniyle etkili olmadığını söyledi. 

Barajlarda kırmızı alarm!

İzmir'in su ihtiyacı Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarından ve yer altı kaynaklarından karşılanıyor. Ancak bu yıl havanın soğuk geçmesi nedeniyle yeterli yağış olmadı ve kuraklık yaşandı. Bu nedenle barajlardaki su oranlarında düşüş gözlendi. Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü verilerine göre, özellikle İzmir'in ana içme suyu kaynağı olan ve kentin yüzde 44'lük su ihtiyacının karşılandığı Tahtalı Barajı'nda geçen yıl yüzde 49,80 olan su seviyesi, yüzde 40,65'e düştü. Tahtalı'daki su oranı, 18 Kasım Cuma günü 41,43 iken, aynı gün yağan sağanağa rağmen barajdaki doluluk oranının düşmesi dikkat çekti. Balçova Barajı'nın geçen yıl yüzde 27,33 olan su seviyesi ise 21,88'e düştü. Bu nedenle barajdan su alımı 1 Eylül Perşembe gününden itibaren durduruldu. Ürkmez Barajı'ndaki doluluk geçen yıl 38,63 iken, bu sene 35,38; Güzelhisar Barajı'nda geçen yıl 63,48 olan doluluk ise bu sene 62,92 oldu. Buna karşın küçük kapasiteli barajlardan Gördes'te geçen yıl 1,49 olan doluluk bu sene 3,99'a; Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'nda ise 35,94 olan doluluk 46,04'e çıktı.

'EN ÇOK EGE'DEKİ BARAJLARDA DÜŞÜŞ VAR'

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi. İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, mevcut yağışların kuraklık nedeniyle etkili olmadığını belirterek, Batı Anadolu'daki birçok kentte barajların su seviyelerinin düşük olduğunu kaydetti. Yaşar, "Tüm dünyada büyük bir kuraklık var. Anadolu da aynı durumu yaşıyor ancak en büyük kuraklık, Batı Anadolu'da yani Ege'de. İzmir'in Tahtalı Barajı'ndaki doluluk yüzde 40'lara düştü. Demirköprü ise Manisa'nın ana barajıdır. Kotu eksi 1,9'a düştü. Aydın'da Kemer Barajı yüzde 3,4'e kadar indi. Denizli'nin tarımsal ve enerji sağlayan önemli barajı Adıgüzel ise su seviyesi yüzde 10'lara geriledi. Tüm barajlar maalesef bu durumda. Tehlike çanları çalıyor. Ankara'da doluluk yüzde 21'lere, İstanbul yüzde 35'lere kadar düştü" diye konuştu.     

'BU KURAKLIK ÇOK CİDDİ'

Yağmurların yağmasına rağmen etkili olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, "Bu barajların tamamen dolması için 3-4 yıl geçmesi gerek. Örneğin; Tahtalı Barajı'ndan biz günlük 280 bin metreküp su kullanıyoruz. Yağmur en fazla 40 ile 50 bin metreküplük doluluk yaratıyor. Geçen cuma günü İzmir'de metrekareye 15 kilogram yağdı. Tahtalı Barajı'nda, yağıştan önce doluluk yüzde 41,43 iken yağmura rağmen bugün doluluk oranı yüzde 40,65'e düştü. Yağmur yağınca barajlardaki doluluğun hemen yükselmesi beklenmesin. Bu kuraklık çok ciddi. Bu nedenle barajlardaki sular, kapalı ortamlardan tarlalara getirilmeli. Şehirlerde kanalizasyonda yağmur suları ayrılıp doğrudan barajlara kazandırılmalı. Yer altı barajları yapılmalı. Biz hala vahşi sulamayla barajların suyunu boşaltıyoruz. Bu nedenle barajlardaki suları daha planlı kullanmalıyız. Devletin yer altı sularıyla barajları kontrol altına almalı. Kurak olan yerlere, kuraklıkta yetişen bitkiler dikilmeli. Sulak olan yerlerde, su ihtiyacı olan bitkiler yetiştirilmeli. Barajlarımız tamamen dolu dahi olsa dikkatli kullanmalıyız" dedi.

 
Erdoğansız fotoğraf gündem oldu... Vali hemen açıklama yaptı!
 
İzmir'de Dünya Çocuk Hakları Günü'ne dopdolu program...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğansız fotoğraf gündem oldu... Vali hemen açıklama yaptı!
Çorum Valiliği basın birimi Vali Mustafa Çiftçi'nin yeni fotoğrafını basın ...
Kuleli Askeri Lisesi binası yeniden faaliyete geçti
15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası KHK ile kapatılan genelkurmay başkanlarının ...
İstiklal bombacısı Ahlam Albashır'ın tam ifadesi ortaya çıktı
İstiklal Caddesi'nde 6 kişinin yaşamını yitirdiği ve 81 kişinin yaralandığı ...
 
Bergama'da tam gaz satış!
AK Partili Hakan Koştu yönetimindeki Bergama Belediyesi, taşınmaz satışlarına ...
Sergen Deveci ambulans uçakla İstanbul’a sevk edildi!
Amasya'nın Merzifon ilçesinde tiyatro oyuncularını taşıyan minibüs ile ...
Türkiye'den İsveç'e kınama
Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği kançılaryasına terör örgütü propagandası ...
 
Adalet Yürüyüşü'ne destek verdiği gerekçesiyle yargılanıyordu... Sema Pekdaş hakkında karar çıktı!
Konak Belediyesi eski Başkanı Sema Pekdaş'ın, CHP Genel Başkanı Kemal ...
Lütfi Savaş’tan adaylık çıkışı: Ben de olmak isterim!
CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Cumhurbaşkanı adaylığı ...
Şarampole devrildi: 2 yaralı!
İzmir'in Bayındır ilçesinde bir otomobilin şarampole devrilmesi sonucu ...
 
urit, urla,
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 24 18 4 2 58 18 40 58
2 Fenerbahçe 24 15 9 0 54 23 31 54
3 Trabzonspor 24 15 6 3 48 28 20 51
4 Beşiktaş 24 13 7 4 45 29 16 46
5 Göztepe 24 11 9 4 27 16 11 42
6 Rams Başakşehir 24 11 6 7 42 26 16 39
7 Samsunspor 24 7 11 6 25 27 -2 32
8 Kocaelispor 24 8 6 10 21 25 -4 30
9 Gaziantep FK 24 7 8 9 30 40 -10 29
10 Çaykur Rizespor 24 6 9 9 31 35 -4 27
11 Corendon Alanyaspor 24 5 11 8 26 30 -4 26
12 Natura Dünyası Gençlerbirliği 24 6 6 12 28 34 -6 24
13 Hesap.com Antalyaspor 24 6 6 12 24 38 -14 24
14 Tümosan Konyaspor 24 5 8 11 27 37 -10 23
15 ikas Eyüpspor 24 5 7 12 19 35 -16 22
16 Kasımpaşa 24 4 8 12 20 35 -15 20
17 Zecorner Kayserispor 24 3 11 10 18 43 -25 20
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 24 3 4 17 21 45 -24 13
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri