ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4687
    Dolar
  • Euro
    34,8256
    Euro
  • Altın
    2.479,900
    Altın
  • Bist-100
    9.530,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/30°
    ADANA
  • ANKARA
    15/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/24°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
AK Parti'den CHP'ye geçen belediye 3 gazete ile anlaşmasını iptal etti!
AK Parti'den CHP'ye geçen belediye 3 gazete ile anlaşmasını iptal etti!
Bir taksici daha katledildi... Zanlı İran uyruklu!
Bir taksici daha katledildi... Zanlı İran uyruklu!
YSK Hatay ve Ordu için kararını verdi!
YSK Hatay ve Ordu için kararını verdi!
Hastane randevularında yeni dönem!
Hastane randevularında yeni dönem!
5 Nisan 2023 Çarşamba - 11:01

Başkan Sandal'dan flaş açıklamalar... ADALET NEREDE?

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, İzmirli depremzedelerin sorunlarının giderilmediğini belirterek hükümete tepki gösterdi. İzmir ve Elazığ'a yapılan yardımlarla ilgili rakamları açıklayan Başkan Sandal, "Bize gelen 30-35 milyon lira. 560 milyon Elazığ'a... Nerede adalet. Hani kul hakkı yemek haramdı? Biz gavurduk, bu mudur yani. Ben Elazığ'a yardıma karşı çıkmıyorum, niye karşı çıkayım" dedi. Başkan Sandal, TOKİ'nin rezerv alan satışlarıyla ilgili de ballı bir takası gündeme getirdi.

Başkan Sandal dan flaş açıklamalar...  ADALET NEREDE?

Abdullah ÇELEBİ/SONKALEİZMİR- Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Belediye Meclis Salonu'nda muhtarlar, depremzedeler, oda temsilcileri ve gazetecilerin katıldığı toplantıda İzmirli depremzedelerin sorunlarına yönelik açıklamalarda bulundu. TOKİ'nin Bayraklı'da depremzedeler için ayrılan rezerv alanda arsa satışı yaptığını yeniden gündeme getiren, 40 dönümlük bir arazinin de "Ballı takas" ile OYAK'a verildiğini belirten Başkan Sandal, merkezi hükümetin diğer iller ile İzmir arasında ayrım yaptığını söyledi.

"GELEN YATIRIM 30, SATIŞ 200 MİLYON TL"

Başkan Serdar Sandal şunları söyledi:

"Rezerv alanda TOKİ arsa satıyor diye söylemimiz oldu. Böyle bir satış yok dediler. İlgili evrakları gösterdik. Satışın gerçekleştiği ile ilgili. Kime satılıyor. Tanıdık bildik birine. Kısa bir süre önce kurulan bir şirket. 18 milyondan 42-43 milyona çıkmış bir bedelle satılıyor. Oradaki 2 bin metrekarelik bir alan 6-7 daire parası demek. Hepimiz Bayraklı'daki rayiç bedellerin ne olduğunu biliyoruz. Rezerv alandan arsa alacak arkadaşlara sesleniyorum. Bütün iş ve işlemleriniz nasıl mevzuata uygunsa Bayraklı Belediyesi de mevzuata uygun yapacak. Öyle yağma yok. O alan depremzedeye ait. Bugüne kadar enkazı dahil Bayraklı'ya yapılan toplam yatırım 30-35 milyon TL. Şu an 4'inde 5'inde 2 satış daha var. Toplamı 205 milyon lira. Gelen yatırım 30 milyon. Satış şu an 200 milyonun üzerinde. Bir de ballı bir takas var.

"ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK"

Sonra da diyorlar ki "Siz ne yaptınız". Sizin yaptıklarınızı yapmadık. Depremzedenin derdini çözmek ile ilgili sizin depremzedeye baktığınız gibi bakmadık. Derdi neyse gücümüz imkanları dahilinde üzerimize düşeni yaptık. Büyükşehirimizle beraber, 900 personelimizle yaklaşık 100'ün üzerinde yurttaşı enkazdan aldık. İlk geceden itibaren temel ihtiyaç duyulan çadırlarımızı bölgenin tamamında kurduk. O günün pandemi şartlarında ihtiyaçları karşıladık. Bu süre zarfında hiç depremzede yurttaşlarımızdan çadırdaki ihtiyaçlarımız karşılanmıyor diye bir şey duydunuz mu? Yaşamı ilgilendiren her alanda Büyükşehir ile beraber yurttaşların yanında olduk. Türkiye'de ilk defa bir buçuk ay gibi kısa bir süre içerisinde Bayraklı'daki çadır sürecini sonlandırdık. 5 bine yakın yurttaşımız bir kira bir yuva projesiyle evlerde kaldı. Uzundere'deki konutlar tahsis edildi. Hilton Oteli verildi. Bayraklı iş dünyasındaki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Konutları depremzedelerin hizmetine sundu. Beyaz eşya firmaları yurttaşlarımıza ulaştı."

"DEVLET BİZİZ, DEVLET HEPİMİZİN"

Deprem sonrası yaraların sarılması ve geleceğe yönelik önlemleri anlatan, "Halk Konut Projesi'yle depremzede yurttaşların yanında olduklarını belirten Başkan Serdar Sandal şöyle devam etti:

"Dilinin ayarını kaybedenler dillerine sahip olmak zorunda. Birileri de bu meseleyi bizim devlette kavga ettiğimiz işlerine giriyor. Biz bu ayrımı yapabilecek zekaya sahibiz. Vatandaşın da bu dengede hassas olmasını vurgulamış biri olarak söylüyorum. Devlet biziz, devlet hepimizin. İçişleri Bakanlığı da Maliye Bakanlığı da bizim. Yok öyle yağma. Devlet başka, siz başka bir şeysiniz. Bizim itirazımız merkezi idarenin ikircikli yapısıdır. Bayraklı'daki depremzedelere reva görülenlerin diğer uygulamalardan farklı olduğudur. Biz öyle sosyal medyadan açıklama yapıp, sonra paşmanlık içerisinde 'Mevzuata uygun' demiyoruz. Akla ve vicdana da uygun olması lazım. Sadece diyoruz ki İzmir ve Bayraklı'yı niye unuttunuz. Elazığ'a yaptınız, temel haklarıdır. Burada bir şey yok. Bizim can kaybımız 117. Elazığ'daki can kaybımız 41. Onlar da bizim canımız, yurttaşımız. Yıkılan bina sayılarımız aynı. Bizde binaların orta ve az hasarlı olması ile ilgili yoğun bir çaba ve gayret vardı. Uyarılarımız oldu. Dinlemeyen vatandaşlarımız da oldu. Elazığ'da tam tersi oldu. Az ve orta hasarlıları ağır hasarlıya çevirmek için özel bir çaba oldu. Ve birçok bina ağır hasarlıya alınarak yıkıldı.

"POLİTİK BİR YAKLAŞIM"

Binaların hasar durumundan söz etmek altını çize çize söylüyorum politik bir yaklaşımdır. Binaların hasar durumuyla ilgili beyanda bulunmak politik bir tavırdır. Bu şu demek: Ağır hasarlıyı üstlenirim. Orta ve az hasarlıyı sana havale ederim.' Bu işten vazgeçin. Binanın riskli olup olmadığı, vatandaşın oturup oturmayacağıdır. Bir lobi daha oluşturmuşlar bizi topa tutan. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesiyle ilgili. Bazı şeyler mevzuata uygun olur ama akla vicdana olmaz. Bu mesele de bunlardan biri. 7 buçuk 10 metresi farklı jeolojik dönemlerde denizin gel gidiyle oluşmuş, sıvılaşma oranı yüksek bir zeminde 30 yıl önce yapılmış binalarda beton kalitesini göz önüne aldığınızda güçlendirmek ne kadar anlamlı. Maliyeti de yeni bina maliyetinin yüzde 80'i. Yıkın arkadaş. Yeniden doğru mühendislikle yıkın yeniden yapın. 100 liralık binanız bin lira olsun. Bu yoldan kimsenin bizi çevirme gücü yok. "

DİKKAT ÇEKEN RAKAMLARI AÇIKLADI: ADALET NEREDE?

Depremler sonrası Elazığ ve İzmir'e yapılan yardımlarla ilgili rakamları açıklayan Başkan Sandal sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanlık ödenekleri Bayraklı Belediyesi için 2 milyon lira. Elazığ için 142 milyon lira. İller Bankası, hibe destek Bayraklı Belediyesi 1 milyon lira. Elazığ'a verilen 10 milyon lira. Bayraklı'ya verilen bakanlık ödeneği Bayraklı'ya sıfır. Elazığ'a 45 milyon lira. AFAD'ın SMS kampanyası. Bize izin verilmedi. Elazığ'da 111 milyon lira. Kızılay SMS bizde yine sıfır. Elazığ'da 49 milyon lira. Bize elen 30-35 milyon lira. 560 milyon Elazığ'a Nerede adalet. Hani yaradılanı seviyordunuz yaratandan ötürü. Hani kul hakkı yemek haramdı. Hani komşun açken yatağa tok girilmezdi. Hani biz gavurduk. Bu mudur yani? Bu meseleler aslında depremzede derneğimizin üzerinde durması gereken meseleler. Çadır süreci, geçici konutlar bu süreçleri atlattık. Budan sonra takip edilmesi gereken bu noktalar. Bizde öngürülen konut sayısı 8 bin 300. Şu an 3 bini inşaat halinde. Elazığ'da yapılan 23 bin konut, 8 bin daha yapılacak. Hem vallahi, 50 bin tane daha yapın. Burayla derdiniz ne? 5 okulumuz deprem nedeniyle yıkıldı. 2 yılı aşkın süredir. İkisinin inşaatı devam ediyor. 3'ünde çivi çakılmamış. Bu mudur? Ben oradaki yatırıma niye karşı çıkayım. Karadeniz'deki vatandaşın selde evi gittiyse, devlet ev yaptıysa niye karşı çıkayım. Ben sadece referans gösterip Bayraklı'daki eksiği gösteriyorum." 

"KAMU KURUMLARI YER VERMİYOR"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na emsalleri yüksek tutmamak ile ilgili 'Rezerv alandan yer verin' dedik. 2020 yılında. Kamu kurumuna kentsel dönüşümle ilgili yer talebimiz var. Yanıt sıfır. Bayraklı Belediyesi ne yapıyor. Herhangi bir kamu kurumu, Diyanet, Milli Eğitim, kolluk güçleri, kimden ne talep geliyorsa diyoruz ki devletin, vatandaşın işidir. Üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Bayraklı'daki camilerimizin, okullarımızın yüzde 60-70'inin arsası Bayraklı Belediyesi'ne aittir. Müftülük, emniyet, hizmetini Bayraklı Belediyesi binasında veriyor."

DEPREMZEDE DERNEĞİ'NE ELEŞTİRİ

İzmir Depremzedeleri Derneği yöneticilerini eleştiren Başkan Sandal, "Ayda bir AK Parti ilde resim verdiler. Eski başbakan ile sayın cumhurbaşkanı ile resim verdiler. Hep umut verdiler. Geldiğimiz noktada neredeyiz? Hep bir temenni...Kenti yönetenler bu kentte vatandaşın derdiyle ilgileniyoruz diyenler... Birazcık daha sağduyulu davranın. Bu işlerin biteceği yok. Kredi ne oldu? Depremzedeye verilen 0.89 15 yıl. Müteahhide verilen 0.69 15 yıl. Depremde mağdur olmuş yurttaşlarımıza kamu eliyle konut yapıp, onu satmak ile Kızılay'ın depremzedeye çadır satması arasında fark yoktur. Bu kadar açık, net. Evi yıkılana ev yapıp satacağız. Dışarıda kalana çadır vereceğiz parasını alacağız. Bin yıllık devletin geleneği bu değil. Cumhuriyetimizin kurulma gerekçesi bu değil. İnşallah 15 Mayıs'tan sonra tüm depremzedelerimizin evleri yapılıp, verilecek. Depremzede mallarına göz koyanlardan bunlar alınıp sahiplerine teslim edilecek. "

TOKİ'DEN 40 DÖNÜMLÜK TAKAS

Başkan Serdar Sandal, 40 dönümlük yerin TOKİ tarafından ihaleyle satıldığını belirterek, "Sattıkları bir yer daha. Ballı bir takas. 40 dönüm... Ormandan TOKİ'ye geçiyor. TOKİ Maliye'ye devrediyor. Maliye takasa gidiyor. Kimin malı nereye gidiyor. Açıklayın, hangi şartlarda hangi koşullarda verdiniz. OYAK oradaki konutları vatandaşa mı yapacak? Başka bir iş için mi kullanacak? Bayraklı TOKİ'nin bilançosunu düzeltebileceği bir saha değil. Bayraklı herkese, her şeye rağmen İzmir'in kalbi olmaya devam edecek. Türkiye'nin incisi olacak. Ne engeller çıkarırsanız çıkarın, bu kent kendi küllerinden doğma kudretini içerisinde taşıyor" diye konuştu.

"KENDİLERİ EMSALİ 3 BUÇUK KAT ARTIRDI"

Osmangazi Mahallesi'nde iki bölgenin daha rezerv alan olarak belirlendiğini söyleyen Sandal, "Neye göre, kime göre rezerv alanı? Diğer proje alanındaki işi yapın. 'Hayır' Bu alanlarda inşaatlar kaç katlı olacak biliyor musunuz? 8 kat. Ne oldu depremzede çığlığına. Hani 5 kattan fazla olmuyordu. Bununla ilgili manifestolar düzenliyordunuz. Bizi eleştiriyordunuz. K sınırları ile emsal ile ilgili bizi topa tutanlar varya buralarda emsali 3 buçuk kat artırmış. 20'ye hayır diyenler 350'ye evet diyor. K sınırlarını da dahil ederseniz 5'lere yaklaşıyor" yorumunu yaptı.

 

 
İzmir'de uyuşturucudan 54 tutuklama!
 
Efes Selçuk Belediyesi'nden deprem bölgesi için kitap çağrısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küçük Menderes’te 94 içme suyu kuyusu açılıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarım ve hayvancılık ...
Halk Market Bucalılara can suyu oldu !
Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın hizmete açtığı Buca Halk Market, Bucalılara ...
Gaziemir’de, park ve yeşil alanlara 44 milyonluk yatırım!
İlçedeki 601 bin 608 metrekarelik 160 park ve yeşil alanda çalışmalarını ...
 
Başkan Selvitopu, şehit yakınları ve gazilerle iftarda buluştu!
Karabağlar Belediyesi'nin şehit aileleri, gazilerimiz ve yakınlarına yönelik ...
Başkan Günel, Güzelçamlı mahallesi sakinleri ile iftarda buluştu
Kuşadası Belediyesi tarafından kentin farklı noktalarında kurulan iftar ...
Başkan Soyer'den Narlıdere Metrosu açıklaması...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Nisan ayı içerisinde açmayı ...
 
Torbalı'da ''Çocuk Kulübü'' için kayıtlar başladı...
Torbalı Belediyesi, kültürel, sosyal ve eğitici faaliyetlerine devam ediyor. ...
Bayraklı’daki can dostlara özel klinik!
Bayraklı Belediyesinin baştan sona yenileyerek Mansuroğlu Mahallesi’nde ...
Bornova Belediye Meclisi’ne yeni isimler!
Bornova Belediye Meclisi’nin Nisan ayı oturumunda milletvekili aday adayı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri