ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2584
    Dolar
  • Euro
    34,6848
    Euro
  • Altın
    2.410,010
    Altın
  • Bist-100
    10.046,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/27°
    ADANA
  • ANKARA
    10/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Genç futbolcu hayatını kaybetti
Genç futbolcu hayatını kaybetti
FED faiz kararını açıkladı.. Altın piyasası hareketlendi!
FED faiz kararını açıkladı.. Altın piyasası hareketlendi!
Ankara'da sel felaketi!
Ankara'da sel felaketi!
LPG'ye indirim geliyor!
LPG'ye indirim geliyor!
21 Ağustos 2023 Pazartesi - 13:20

Başkan Soyer, 'Temiz Körfez' çalışmalarını anlattı...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentteki koku sorunun giderilmesi ve "Yüzülebilir Körfez" hedefi doğrultusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Soyer, "Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren ilan ettiğimiz seferberlik sayesinde Körfez’deki canlılarımız çoğalıyor, deniz nefes alıyor, koku İzmir’den siliniyor. Her geçen gün yüzülebilir körfeze daha çok yaklaşıyoruz" dedi. 

Başkan Soyer,  Temiz Körfez  çalışmalarını anlattı...

SONKALEİZMİR-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Temiz Körfez seferberliği kapsamında yaptıkları çalışmaları anlattı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Başkan Tunç Soyer şunları kaydetti:

"Sevgili Hemşehrilerim. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren ilan ettiğimiz seferberlik sayesinde Körfez’deki canlılarımız çoğalıyor, deniz nefes alıyor, koku İzmir’den siliniyor. Her geçen gün yüzülebilir körfeze daha çok yaklaşıyoruz.

Peki bu değişim nasıl oluyor?

Körfezimizin yapısından dolayı sığlaşmaya meyilli olduğunu biliyorsunuz. Bu nedenle düzenli aralıklarla dip tarama çalışmaları yapıyoruz. Yılda ortalama 420.000 ton çamuru Körfez’den uzaklaştırıyoruz. Körfeze akan derelerimizi de düzenli olarak temizliyoruz. Yıllık olarak derelerden 330.000 ton atık topluyoruz. Ve görüyoruz ki doğayı çöplük olarak görmekten vazgeçmek zorundayız.
Hiçbir temizlik, kirletmemek kadar etkili çözüm değil.

Şehrin dört bir yanında İZSU'nun yolları kazdığını görebilirsiniz. Bu toz duman, devasa bir yatırımın ilk adımları.  Sel ve taşkınları önlemek, körfeze kanalizasyon akışını sıfırlamak için yürüttüğümüz seferberliğin, bu dev adımların varacağı yer yüzülebilir bir körfez olacak.

21 Haziran’da körfezimize nefes aldıran Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimizin kapasitesini yükseltecek 4. fazın temelini attık. Fazın tamamlanmasıyla Türkiye’nin “En Yüksek Kapasiteli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi" unvanını yeniden kazanacağız.

Tüm bu çalışmaları yaparken bir yandan da denizdeki canlı türlerimizdeki değişimi gözlemliyoruz. TÜBİTAK MAM ile birlikte denizlerimiz toplamda 54 istasyondan örnekler alınarak fiziksel, kimyasal, biyolojik, mikrobiyolojik parametrelere göre inceleniyor.

Körfez seferberliğimiz, kuraklıkla mücadele ve ekolojik restorasyonla kol kola yürüyor. Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin çıkışına geri kazanım ünitesi kuracağız. Buradan kazandığımız suyu, dalyanların rehabilitasyonu ve Menemen Ovası’nda tarımsal sulama için kullanacağız.

Geri kazanmak demişken... Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm projelerinden birini hayata geçireceğiz. Çiğli Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimizden çıkan günlük 800 ton çamur, ünitelerimizde kurutulacak. Beton ve yakıt hammaddesinde kullanılmak üzere ekonomiye kazandırılacak.

Türkiye’nin en büyük ekolojik restorasyon projesi ise Derivasyon Kanalı Projesi'yle bize kısmet olacak. Bu proje ile tarımsal sulama için ayrılmış ve arıtılmış tatlı su dışında kalan su, iç körfeze dökülmek yerine taşınacak ve Gediz Nehri’nin eski yatağına ve çevresine hayat verecek.

Yaşayan Körfez Programımız kapsamında, Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin çevresindeki çamur depolama alanlarını boşaltacak ve bu alanda ekolojik restorasyon uygulayacağız. 20 yılı aşkın birikmiş olan çamuru, 5 yılda bölgeden tümüyle uzaklaştıracağız.

Arıtma kapasitemiz Çiğli ile sınırlı değil. Devrimsel bir adım daha atarak Karabağlar'a atık su arıtma tesisi kuracağız. EXPO 2026 projemizin parçası olan bu tesis, Çiğli’ye giden yükü %15 oranında hafifleterek Körfez’in temizliğine çok ciddi katkı sağlayacak.

Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini, bölge nüfusundaki yükselişe bağlı olarak artıracağız. Membran biyoreaktör teknolojisinden yararlanacağımız bu iyileştirme sonucunda körfezimiz derin ve rahat bir nefes alacak.

İşte yaptığımız ve yapacağımız tüm bu projeler havamızı değiştiriyor. Yaşayan Körfez hedefimizde sona yaklaştık. Kokunun da kökünü kazıyacağız! Eskisi gibi hep beraber o Körfez’de yüzeceğiz!

 
12. Şakir Süter Gazetecilik Yarışması sonuçlandı
 
Altay'da şirketleşme için taraftara bilgilendirme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme Kitap Günleri kitapseverleri buluşturdu
Çeşme Belediyesi tarafından 17-20 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen ...
‘Karşıyaka95 Projesi ile 14 bin ev ziyareti!
Karşıyaka Belediyesi, kentte sağlıklı nesiller yetiştirilmesine yönelik ...
Narlıdere Çocuk Senfoni'de seçme heyecanı!
Narlıdere Belediyesi’nin tüm Türkiye’ye örnek olan projesi, Narlıdere ...
 
Şengör ile Ortaylı Büyük Zafer'i anlatacak!
Gaziemir Belediyesi’nin Zafer Bayramı’nda düzenleyeceği panele Prof. Dr. ...
Buca Belediyesi adaçayı ihraç edecek!
Tarımsal kalkınma projelerini art arda hayata geçiren Buca Belediyesi, ...
Halk Ekmek büyük ilgi görüyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, her gün el değmeden ...
 
Kick Boks’ta Bayraklı farkı!
Spora destekleri ve elde edilen başarılarla İzmir’in sportif alandaki ...
101. yıl coşkusu Bornova’da yaşanacak!
30 Ağustos Zafer Bayramı, Bornova’da coşkuyla kutlanacak. Bornovalılar, ...
İzmirli artık Kanada ve Amerika’da...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “İzmir üreticisini ihracatçı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri