ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2953
    Dolar
  • Euro
    34,8053
    Euro
  • Altın
    2.411,610
    Altın
  • Bist-100
    10.267,00
    Bist-100
  • ADANA
    12/23°
    ADANA
  • ANKARA
    3/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    7/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/24°
    IZMIR
  • KONYA
    6/14°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Lise öğrencisi kız silahla okulu bastı!
Lise öğrencisi kız silahla okulu bastı!
Kuzey Irak'ta 16 terörist öldürüldü!
Kuzey Irak'ta 16 terörist öldürüldü!
Katliam gibi kaza: Çok sayıda ölü ve yaralı var!
Katliam gibi kaza: Çok sayıda ölü ve yaralı var!
O babadan bu kez Vargas hamlesi!
O babadan bu kez Vargas hamlesi!
27 Şubat 2022 Pazar - 14:57

Başkan Soyer: Yurtta Barış Cihanda Barış şiarımız olmalı

Floransa'da düzenlenen Barışın Öncüsü Akdeniz Belediye Başkanları Forumu'nda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Akdeniz şehirlerinin birbirini besleyen kültürlerine ve barışa vurgu yaptı. Soyer, "Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün dediği gibi “Yurtta Barış, Cihanda Barış” bizim şiarımız olmalıdır. Ve bunu gittikçe daha yüksek bir şekilde haykırmalıyız. Barışa ihtiyacımız var. Akdeniz tüm dünyaya bunun mümkün olduğunu göstermek için çok iyi bir örnektir" dedi.

Başkan Soyer: Yurtta Barış Cihanda Barış şiarımız olmalı

Floransa'da düzenlenen Akdeniz'in belediye başkanlarının katıldığı Barışın Öncüsü Akdeniz Belediye Başkanları Forumu'nun kapanış oturumunda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dünyadaki yerel yönetimlerin, şehirlerin, belediyelerin önemine değindi. Küresel krizlerle, savaşlarla başa çıkmanın yerelden başladığını söyledi. Refahı artırmak, ekonomi ve ekolojiyi birlikte geliştirmek için barışın değerini anlatan Soyer, "Küresel krizlerle, savaşlarla yerelden başlamak üzere başa çıkabiliriz. İklim krizi, açlık sorunu en etkili şekilde yerelde çözülebilir. Çünkü şehirler birbiriyle savaşmaz. Çünkü şehirlerin orduları yok, komutanları yok. Refahı artırmak ve ekonomimizi ve ekolojimizi birlikte geliştirmek için elimizde yalnızca barış var" dedi.


Rehberimiz Atatürk
Barışa olan ihtiyaca önemle vurgu yapan Soyer "Akdeniz bölgesindeki farklılıklarımız bizim zenginliğimizi oluşturuyor. Dini inanç farklılıklarımız, milli farklılıklarımıza rağmen kültürel benzerliklerimiz ortak paydamızdır. Bizi ayrıştıran sebeplerden çok daha fazla birleştiren sebebi ortak kültürümüzde bulabiliriz. Bu nedenle, ortak kültüre çok güçlü bir şekilde sahip çıkmalı ve korumalıyız. Güçlü bir şekilde barışa olan ihtiyacımızı haykırmalıyız. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Atatürk’ün dediği gibi: “Yurtta Barış, Cihanda Barış” bizim şiarımız olmalıdır. Ve bunu gittikçe daha yüksek bir şekilde haykırmalıyız. Barışa ihtiyacımız var. Barışa ihtiyacımız var. Barışa ihtiyacımız var. Akdeniz tüm dünyaya bunun mümkün olduğunu göstermek için çok iyi bir örnektir" diye konuştu.



Akdeniz'in Belediye Başkanları "Döngüsel Kültür Çağrısı" yaptı
Akdeniz Belediye Başkanları Forumu sonuç bildirgesinde, Eylül 2021'de Dünya Kültür Zirvesi'nde İzmir'in tanımladığı döngüsel kültür kavramı da yerini aldı. Akdeniz'in tüm büyük kentlerinin Başkanları doğa ve geçmişimizle uyum için döngüsel kültür çağrısının altına imza attı. Floransa Deklarasyonu'nun değerlendirildiği kapanış oturumunda konuşan Soyer şunları söyledi: "Anadolu kelimesi ana ülkesi anlamına gelir. Smyrna, İzmir ise bir Amazon kraliçesinin adıdır. Yerel kültürümüzün dünyaya annelerin ve kadınların gözünden bakması nedeniyle bizler hem gururlu hem de şanslıyız. Bu kültür aynı zamanda Akdeniz’in her yanına yayılmış durumda. Çok ortak noktamız var;  farklı dinlere mensup olsak da, farklı inançlarımız olsa da, farklı etnik kökenlerimiz olsa da, farklı uluslarımız olsa da Akdeniz’in etrafında yaşadığımız için benzer kültüre sahibiz. Floransa Deklarasyonu’nda ortak kültürümüzün, döngüsel kültürün altı çiziliyor."

Döngüsel kültür ortak değerlerin ve hayatın temeli
Oturumda döngüsel kültürün önemine de değinen Başkan Soyer, döngüsel kültürün birbirimizle uyum, doğamızla uyum, geçmişle uyum ve değişimle uyum olmak üzere dört ayak üzerinden yükseldiğini söyledi. Döngüsel kültür olarak tanımladığı bu dört ayağın ortak değerlerin temeli ve ortak hayatın temeli olduğunu ifade eden Başkan Soyer, şunları aktardı:
"Geçmişle uyum, geçmişi bilmeden bir gelecek inşa edemeyeceğimizi ifade etmektedir. Homeros’un dediği gibi “yeryüzünün üzerinde söylenmeyen hiçbir şey kalmadı”. Yani her şey önceden söylenmiş durumda. Yani bizler nelerin söylendiğini ve nelerin başarıldığını anlamalıyız. Bu sebeple bizler geçmişimizle uyum içinde olmalıyız. Birbirimizle uyum demokrasi demektir. Birlikte yaşamanın sırrıdır. Bu sebeple, birlikte yaşamayı nasıl başaracağımızı ve demokrasinin değerini hatırlamamız gerekiyor. Doğayla uyum üçüncü ayaktır. Ne yazık ki sanki doğamız üzerinde ondan daha üstün gücümüz varmış gibi hissettik ve bu şekilde yaşadık. Ve çok kolay bir şekilde doğamızı yok ettik. Ve biz başka bir ekosistem yaratma çabasına girdik. Fakat ne yazık ki bu mümkün değil, çünkü bizler doğanın parçasıyız. Artık vakit bunu fark etme vaktidir ve yeniden doğayla uyumlu yaşama zamanıdır. Sonuncu ama son derece önemli olarak, değişimle uyum dördüncü ayaktır. Çünkü diğer türlü, bizler dogmalarla ve ideolojilerle yaşamaya devam ederiz. Fakat yeniliklere ve yaratıcı fikirlere yer açmalı ve fırsatlar yaratmalıyız. Eminim ki, bu kültürü toplumlarımıza ve insanlarımıza bir kaldıraç olarak kullanarak, dünyanın geri kalanına yeniden barışın mümkün olduğunuz gösterebileceğiz. Doğamızı korumanın mümkün olduğunu gösterebileceğiz. Ve birlikte barış içinde yaşamanın mümkün olduğunu gösterebileceğiz. Bu sebeple yeniden tüm organizatörlere ve Floransa Belediye Başkanına teşekkür etmek istiyorum ve umuyorum ki Floransa’dan tüm dünyaya barışın mümkün olduğu mesajını verebiliriz."

 
Sıra Kemalpaşa ve Örnekköy'de...
 
Göztepe düşme hattına girdi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sıra Kemalpaşa ve Örnekköy'de...
İzmir’de raylı sistem atağı devam ediyor. İzmir tarihinin en büyük yatırımı ...
Kar yağışı geri dönüyor!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son tahminlerine göre, hava sıcaklıkları ...
Helalleşme Buluşması’na katılan Kılıçdaroğlu: Ahdim var, bu ülkeyi barıştıracağım
İstanbul'da düzenlenen Helalleşme Buluşması'na katılan CHP Genel Başkanı ...
 
Rusya'yı tecrite alıyorlar!
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları devam ederken AB ülkeleri art arda Rus ...
Ukrayna dört seçenek sundu; biri İstanbul...
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, müzakere görüşmeleri gerçekleşirken askeri ...
Türkiye'den arabuluculuk mesajı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Ukrayna-Rusya arasında ...
 
Ukrayna'dan 'Maşallah'lı Bayraktar paylaşımı
Ukrayna Savunma Bakanı Sergey Şaptala, Ukrayna ordusu tarafından kullanılan ...
Yaban hayvanları İzmir'den Uşak'a gönderildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’nda doğan 12 türde 54 yaban hayvanı artık Uşaklı.
Arabulucu araya girdi, sorunlarını çözüp, üniversiteyi kazandı, avukat oldu
İzmir'de yaşayan Nihalcan Güneş (24), 5 yıl önce üniversite sınavına hazırlanırken ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri