ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,4969
    Dolar
  • Euro
    43,6443
    Euro
  • Altın
    4.001,790
    Altın
  • Bist-100
    9.078,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/22°
    ADANA
  • ANKARA
    11/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    16/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/12°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/17°
    IZMIR
  • KONYA
    11/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
TMMOB'dan Kanal İstanbul uyarısı: İstanbul susuzluğa mahkum ediliyor, derhal iptal edilmeli!
TMMOB'dan Kanal İstanbul uyarısı: İstanbul susuzluğa mahkum ediliyor, derhal iptal edilmeli!
İmamoğlu'nun gittiği otelin müdürleri, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
İmamoğlu'nun gittiği otelin müdürleri, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
Sırrı Süreyya Önder'in tedavisi sürüyor: Doktorlar 5 Mayıs'ta açıklama yapacak
Sırrı Süreyya Önder'in tedavisi sürüyor: Doktorlar 5 Mayıs'ta açıklama yapacak
Murat Kurum: Kanal İstanbul gündemimizde yok
Murat Kurum: Kanal İstanbul gündemimizde yok
24 Şubat 2022 Perşembe - 13:42

Başkan Soyer çağrı yapmıştı... Marmara Gölü yürek sızlattı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kuraklıktan kurtarılması çağrısı yaptığı Marmara Gölü'nde inceleme yapan çevreciler çarpıcı sonuçlarla karşılaştı. Çevreciler, kum ocaklarının faaliyetleri, yanlış tarım politikaları ve Gördes Barajı'ndan su verilmemesi nedeniyle 10 yılda gölün yüzde 98'inin kuruduğunu açıkladı. Doğa Derneği Koordinatörü Galip Ener, "Gördes ile Kum Çayı'nın birleştiği noktadan göle gitmesi gereken su iki kum ocağı tarafından motorlarla çekilerek depolanıyor" dedi.

Başkan Soyer çağrı yapmıştı... Marmara Gölü yürek sızlattı!

SONKALEİZMİR-Manisa’nın Gölmarmara İlçesi'nin güneyinde yer alan ve bir alüvyal set gölü olan Marmara Gölü'nün hali yürek sızlattı. Manisa'nın kuş cenneti olarak bilinen, geçmişte çok sayıda balık türünün de yaşam alanı olan Marmara Gölü'nün neredeyse tamamen kuruduğu görüldü.



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in gölün kuraklıktan kurtarılması için geçen Ağustos ayında DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'ne yaptığı başvurunun ardından bölgede incelemelerde bulunan çevreciler, bu çarpıcı manzarayı kaydetti. "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" statüsünde olan gölde önceki hafta incelemeler yapan çevreciler, tespitlerini de kamuoyuyla paylaştı. Gölün ana kaynağı Gördes Çayı’nın suyunun Gördes Barajı’nda tutulduğunu tespit eden çevreciler, Ahmetli Deresi’nden besleme kanalı ile iletilmesi gereken suyun da göle verilmediğini belirtti.



Doğa Derneği Koordinatörü Galip Ener, Kum Çayı ve Gördes Çayı'nın birleşip göle akması gerektiği noktada suyun çevredeki iki kum ocağı tarafından motorlarla çekilerek depolandığını öne sürdü.

(Galip Ener)

"KUM OCAKLARI SUYU KULLANIYOR"

Marmara Gölü civarında yaptıkları saha çalışmasını anlatan Galip Ener şöyle konuştu:

"Marmara Gölü'nün su kaynaklarını inceledik. Biri Gördes Barajı biri de Ahmetli regülatörü. Gördes Barajı'nda suyun tutulduğunu ve göle gelemediği gördük. Bunun sebebi özellikle Gördes Çayı ile Kum Çayı'nın birleştiği noktadan sonra kum ocakları var. Suyun bir kısmı bu kum ocaklarında kullanılıyor. Özellikle Kum Çayı'nın suyu. Marmara Gölü'ne gitmesi gereken suyun burada kum ocakları için depolandığı anlaşılıyor. Bir motor yardımıyla Kum Çayı'nın suyu kum ocağına çekiliyor ve su Marmara Gölü'ne gitmiyor." 

(Rafet Kerse)

"ARTIK SESİMİZİ DUYUN"

Göl Marmara Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Rafet Kerse ise sorunun 2019'da iyice belirginleştiğini belirterek, "Son iki yılda su seviyesi tamamen bitti. Hiçbir işlem yapılmadı. 'Kirli diye su basılmıyor' denildi. Ahmetli Çayı'ndan Marmara Gölü'ne su basılsın. Gördes Barajı'ndan da takviye su verilmesini istiyoruz. Yetkililer artık sesimizi duysun. Göl Marmara tekrar canlansın. Vatandaşımız kendi toprağında geçimini sağlasın. Kimse mağdur olmasın. Su olmadan yaşam olmaz. Destek bekliyoruz" diye konuştu.


( Burçin Yaraşlı)

BALIKÇI AİLELER GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDI

Doğa Derneği Sulakalanlar Koordinatörü Burçin Yaraşlı ise gölün kuruduğu 2019 yılından sonra balıkçılık faliyetleri tükendiğini belirterek, "Balıkçılıktan geçinen aileler buradan göç etmek zorunda kaldı" dedi. 



SOYER'İN BAŞVUSURU YANITSIZ KALDI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2021 yılının Ağustos ayında “Temiz Gediz, Temiz Körfez” sloganıyla çıktığı turda yaptığı tespitler sonunda Marmara Gölü'nün kurtarılması için DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'ne başvurmuştu. Soyer'in, Gördes Barajı’ndan 1 milyon metreküp su verilerek Marmara Gölü'nün kurtarılması talebi aradan geçen yaklaşık 7 ayda karşılıksız kaldı.

 
Minik öğrencilerden dev Frida portresi!
 
Menderes'teki projenin ÇED süreci durduruldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Minik öğrencilerden dev Frida portresi!
Muğla Büyükşehir Belediyesi Emin Eller Gündüz Bakımevi’nde 96 öğrencinin ...
Yağmur suyu hasadıyla 300 tonluk tasarruf!
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yatağan ilçesi Bahçeyaka Mahallesinde bulunan ...
Soyer: Şiddetin karşısında, emekçilerin yanındayız!
ESHOT Genel Müdürlüğü’nde görevli personeli taşıyan servis otobüsüne Karabağlar’a ...
 
Başkan Arda'dan alkışlanan performans!
Ali Hikmet Gökçen yönetiminde sahneye çıkan Gaziemir Belediyesi Türk Halk ...
Bayraklı Belediyesi'nden kan bağışı kampanyası!
Bayraklı Belediyesi, son dönemde kan stokları azalan Türk Kızılayı’na ...
Havuz İzmir’e Avrupa’dan Mimarlık Ödülü
Güneydoğu Avrupa ülkelerinde tasarımın birçok dalında verilen BigSEE Ödülleri ...
 
Başkan Kılıç köylerin taleplerini dinledi!
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, saha ekibiyle beraber başladığı köy ...
Tatar Kırım Türkleri Evi Mart ayında hizmete açılıyor!
Başkan Batur, İzmir Kırım Türkleri Derneği yönetim kurulunu konuk ettiği ...
Wizmirnet yaygınlaşıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi toplu taşımadaki aktarma merkezlerinde de ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 31 25 5 1 78 30 48 80
2 Fenerbahçe 31 23 6 2 80 31 49 75
3 Reeder Samsunspor 32 16 6 10 47 38 9 54
4 Beşiktaş 31 14 10 7 48 32 16 52
5 ikas Eyüpspor 32 14 8 10 49 38 11 50
6 Rams Başakşehir 31 14 6 11 50 43 7 48
7 Trabzonspor 31 12 9 10 52 39 13 45
8 Göztepe 31 11 10 10 51 39 12 43
9 Tümosan Konyaspor 32 12 7 13 41 44 -3 43
10 Kasımpaşa 31 10 12 9 53 55 -2 42
11 Gaziantep FK 31 12 6 13 41 43 -2 42
12 Bellona Kayserispor 31 10 10 11 39 49 -10 40
13 Onvo Antalyaspor 31 11 7 13 34 55 -21 40
14 Çaykur Rizespor 31 11 4 16 36 50 -14 37
15 Net Global Sivasspor 32 9 7 16 43 53 -10 34
16 Corendon Alanyaspor 31 9 7 15 36 47 -11 34
17 Sipay Bodrum FK 32 9 7 16 24 37 -13 34
18 Atakaş Hatayspor 31 4 7 20 33 62 -29 19
19 Adana Demirspor 31 2 4 25 27 77 -50 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri