ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/30°
    ADANA
  • ANKARA
    15/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/24°
    IZMIR
  • KONYA
    13/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Trafik tartışmasında eşi ve kızının gözü önünde öldürüldü!
Trafik tartışmasında eşi ve kızının gözü önünde öldürüldü!
Adıyaman'da şehitlere hüzünlü tören!
Adıyaman'da şehitlere hüzünlü tören!
Güreştirilen boğa trübüne çıktı!
Güreştirilen boğa trübüne çıktı!
Kilis Beldiye Başkanı Bilecen isyan etti: Annelerini bile işe almışlar!
Kilis Beldiye Başkanı Bilecen isyan etti: Annelerini bile işe almışlar!
17 Nisan 2023 Pazartesi - 22:24

Başkan Soyer'den flaş çıkış: '30 milyon Euro bekliyor, imzayı atmıyorlar'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, BİRTV canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Soyer, Avrupa'dan Narlıdere Metrosu için 30 milyon Euro'luk finansmanın hazır olduğunu belirterek, "Onay alınmış, Hazine'nin imza atması lazım. Sadece bürokratik bir işlem. Atmıyorlar imzayı. Kabul edilebilir şey değil" dedi. Soyer, Büyükşehir Belediyesi'nin mali durumu ile ilgili de önemli bilgiler verdi.

Başkan Soyer den flaş çıkış:  30 milyon Euro bekliyor, imzayı atmıyorlar

SONKALEİZMİR-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Evrim Öncü moderatörlüğündeki programda SONKALE'den Mustafa Akbaş, Egedesonsöz'den Mehmet Karabel, Gündemebakış'tan Onur Çakır, Gerçekizmir'den Sercan Avcı, Egeligazete'den Mustafa Yılmaz ve İlkses'ten Çağla Geniş'in sorularını yanıtladı.

"BUCA METROSU'NU 2026 BAŞINDA BİTİRMEYİ PLANLIYORUZ"

Birçok krizle karşılaştıklarını ancak kriz belediyeciliği ile önemli adımlar attıklarını belirten Tunç Soyer, "Her krizde ders alıyoruz, başa çıkma iradesi pekişiyor. Krizlere en hazırlıklı belediyelerden biriyiz" dedi.

Yurttaşlardan gelen soruların da yöneltildiği Soyer, kent ulaşımı, otopark sıkıntısı, Buca Metrosu ve Süt Kuzusu projesiyle ilgili şunları söyledi:

"Buca metrosu finansmanı hazır, hiçbir engel yok. Kazı başladı. Köstebek cihazı, üç tanesi birden yer altına girecek. Bir iki ay içerisinde başlayacak. 2026 başına bitirmeyi planlıyoruz.50 muhtarımıza kütüphane yaptık. İzmir'de 14'e çıkardık. Buca'ya da götüreceğiz. 2 milyar 750 milyar lira ihale bedeli olan alanda kentsel dönüşüm çalışması devam ediyor. 5700 civarında bağımsız birimin dönüşümü devam ediyor. Süt Kuzusu ile ilgili 113 bin aileye düzenli dağıtıyoruz. 30 ilçeye çıkardık. Kemeraltı için 650 milyon liralık yatırım yapıyoruz. Altyapı ile ilgili sorunların tamamını kökten çözeceğiz. Elektrik, su kanallarını yeniliyoruz. Aydınlatma sorununu çözüyoruz. 250 milyon da sokak sağlıklaştırması için kullanacağız."

"CARİ BORÇ 1 BUÇUK MİLYAR LİRA CİVARINDA"

Büyükşehir Belediyesi'nin mali durumunun nasıl olduğu ile ilgili soruyu yanıtlayan Tunç Soyer şöyle konuştu:

"Söz konusu değil. Herkesin evinin mutfağında bir yangın var. Her kurumun mutfağında da var. Hayat pahalılığı, enflasyon tabi ki bizi de etkiliyor. Cari borcumuz 1 buçuk milyar lira civarında. İcra takibi yapan alacaklı 35 milyon lira bedelde. Yüzde 2'si ile ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Yüzde 98'i ile ilgili sorun yok. İzmir Türkiye'nin kredi derecelendirme notu en yüksek ilidir. Üç A ile devam ediyoruz. Krizlere rağmen değişmedi. Borçlanma kapasitemiz yüzde 16'da. Yüzde 84 civarında borçlanmamız mümkün. O kadar kurumsal kapasitesi güçlü bir belediyeden söz ediyoruz. İktidara geldiğimizde 5 milyar civarında borcumuz vardı. Şu an 14 milyar lira. Bu artış döviz kurundaki artış ile ilgili. Borcumuzun yüzde doksanı dış borç. Kurdaki büyük artış olmasaydı borcumuz inmişti. 1 Nisan 2019'da 649 milyon Euro borcumuz varmış. Şu an 587 milyon Euro. 4 yıl içinde 470 milyon Euro borç ödemişiz. 459 milyon Euro yeni borç almışız. Euro cinsinden borcumuz düşmüş. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin finansal durumunda sıkıntı yok. Sadece cari akışta kamu ve özel bankaların limitimiz olmasına rağmen borçlanmamıza izin vermemesi nedeniyle cari akışta kredi kullanamıyoruz. Bu da altından kalkabileceğimiz bir tablo.

İzmir Valiliği Planlama Koordinasyon Toplantısı'nda açıklandı. 2022 sonu itibariyle İzmir'e yapılan toplam yatırım tutarı 8.3 milyar lira. Bunun 5 milyar lirasını Büyükşehir Belediyesi yapmış, bağlı kuruluşlarıyla beraber. Oranı yüzde 60. İzmir'e yapılan yatırımın yüzde 60'ını Büyükşehir yapmış. 3 aylık rakamlar da şöyle: 1.9 milyar lira yatırım yapılmış. 1.5 milyar lirasını yine Büyükşehir Belediyesi yapmış. Yani yüzde 78'ini.."

ELEKTRİK FABRİKASI VE METRO FİNANSMANI ÇIKIŞI

Başkan Soyer, İzmir'in yatırımlarında engellerle karşılaşıp karşılaşmadıkları ile ilgili soruya iki örnek vererek yanıtladı. Soyer şunları söyledi:

"Çok ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Elektrik fabrikası örneği. 8 Nisan 2019'da mazbatayı aldım. 4 Nisan 2019'da elektrik fabrikasının ihalesi vardı. Büyükşehir olarak gireceğiz dedim. İmar durumu sosyal tesis. Biz almalıyız. 35 milyon lira bedel verdik. Kültür tesisi kazandıracağız, heyecanlandık. 4 sene geçti üzerinden. 4 senedir o bina çürüyor. İhaleye çıkmadılar, bize vermediler. Akıl alır bir şey değil, kabul edilemez. İkinci örnek şu. Narlıdere Metrosu sonuna geldik. Treni hareket ettirdik. Deneme seferi yaptık. Bu ay içinde deneme seferini bitirmiş olacağız. 30 milyon Euro Avrupa İmar Yatırım Bankası'ndan finansmanı çıktı. Yatırım planında olan bir proje. Onay alınmış, son etabında. Anlaşmayı imzalamışız, kredi koşullarında mutabık kalmışız. Hazine'nin imza atması lazım. Sadece bürokratik bir işlem. Atmıyorlar imzayı. Kabul edilebilir şey değil.

Narlıdere Metrosu için etrafta birkaç tane otopark var. Yeteri kadar kapasite ayrıldı denilmişti bana. Bizim metrodan muradımız bu. Şehir içindeki trafiği hafifletmek. Motorlu araç trafiğinden çıkmak. Otopark eksiği varsa metroda eksik var demektir."

"HALA KENDİMİ ACEMİ HİSSEDİYORUM"

Başkan Soyer başkanlık tecrübesiyle ilgili şöyle konuştu:

"Asla ustalaştığımı düşünmüyorum. Başka bir bilgelik evresi. Bizim zihnimizi berraklaştıran, açan şey aslında acemiliktir. Tam da söylediği gibi aceminin zihninde çok olasılık vardır. Ustalaştıkça onları kenara bırakır ufkunuzu daraltırsınız. Bizim koltuklarımızda oturan kişilerin görev sürelerinin bir süre sonra bitirilmesi lazım. Giderek ustalaştığınızı düşünerek diğer ihtimalleri görmemeye başlarsınız. Hala kendimi çok acemi, bilmeyen eksikli hissediyorum. Bu koltuk sürekli öğretiyor. Sakin sulardan iyi kaptan çıkmaz. Tabi ki boğuşacaksın. Sakin sularda sen kendini ileriye taşıyacak kaptan olamazsın. Aynı noktadayım."

İzmir'den betonlaşması ile ilgili soruya yanıt veren Soyer, "Bunun önüne geçmek için kentsel dönüşüm ve tarım meselesi. Bu iki meseleyi çözmek zorundayız" dedi.

"148 BİN CİVARINDA MÜLTECİ VAR"

İzmir'in deprem bölgesinden ve diğer illerden göç aldığını belirten Soyer, kentteki mülteci sayısını da verdi. Soyer şözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı rakamlar var elimizde. 148 bin civarında Suriyeli, Afgan ve diğer yerlerden gelen mülteci var. İzmir daha çok beyaz yakalı göçüne ev sahipliği yapıyor. Anadolu'nun birçok kentinden var ancak Ankara ve İstanbul'dan beyaz yakalıların göçü var. Farklı bir göçten söz edebiliriz. Bunlarla başa çıkmak kolay değil. Demografik öngörüler 2030 yılında 6 buçuk milyona çıkacağını söylüyor nüfusun. Şehir planlaması açısından 6 buçuk milyona hazırlıklı planlama var. Bir deprem bütün öngörüleri alt üst edebilir. Deprem bambaşka bir göç potansiyeli ortaya çıkardı. Bölgeden 50-60 bin civarında göç oldu. Ne kadarı geri gider, yeni göç olur mu? Bunları bilmiyoruz. Ancak yakından takip ediyoruz."

"İZMİR'DE MUTLUYUM"

Başkan Soyer, Ankara'da CHP Genel Merkezi düzeyinde bir görev almak isteyip istemeyeceği ile ilgili soruya "Görevlendirmeler olunca biri 'Bizim başkanın başı kel mi?' demişti. Ben de 'Evet' dedim. İzmir'de mutluyum, böyle bir beklentim yok" diye konuştu. 

"BU İKTİDAR GİDİYOR, YENİ BİR İKTİDAR GELİYOR"

14 Mayıs Genel Seçimleri'yle ilgili konuşan Soyer, "Bu iktidar gidiyor, yeni bir iktidar geliyor. Burada çok netim. Çok daha kapsayıcı, kucaklayıcı bir zemin yaratmak mecburiyetindeyiz. Buna inanıyorum, bir belediye başkanı olarak bunu yapmak istiyorum. Bu memlekette yolunda gitmeyen bir şeyler var. İnsanlar değişim istiyor. Parlamentoda çoğunluk ne olacak, cumhurbaşkanı kim olacak başka bir şey. Bu toplum bu hikayeyi değiştirecek. Buna razı gösteremezler. Bu tablo bir kader değil. Bunu yapanlar var, sorumluları var. Biz bunları biliyoruz. Bunun değişmesi gerekiyor. Bu değişecek, bunu biliyorum" dedi. 

"İZMİR'İN ÇIBANBAŞI"

İzmir Otogarı ile ilgili konuşan Soyer şunları söyledi:

"İzmir'in çıbanbaşı. Olağanüstü bir projemiz var fakat hukuk o kadar çetrefilli hale gelmiş ki sonunda iflasını istedik şirketin. Tüm İzmir'e verdiği zarar söz konusu. İzmir'den giden her insana verdiği zarar var. Bizim açımızdan kabul edilemez bir şey. İzmir'e yakışmayan ve küçük kar hesapları ile bakımı, tamiratı yapılmayan bir işletme. Sürekli ceza yazıyoruz. Elimizden ne geliyorsa yapmaya devam ediyoruz. İnşallah 2023 sonunda bunu düzelteceğiz."

Tunç Soyer bir dönem daha büyükşehir belediye başkanlığı yapmak istediğini sözlerine ekledi. 

 
ABD’den Türkiye’yle ilgili F-16 kararı
 
Altay, Başkent'te puanı kaptı...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD’den Türkiye’yle ilgili F-16 kararı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye mevcut F-16 savaş uçaklarının iletişim ...
İzmir'de iş yerine kurşun yağmuru: 3 yaralı!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, bir iş yerine yönelik silahlı saldırıda 3 kişi yaralandı.
Güzelbahçe ve Narlıdere’den iktidar sözü!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Güzelbahçe ve Narlıdere’de ...
 
Fatih Altaylı'dan Hilal Kaplan yorumu!
Fatih Altaylı, geçtiğimiz günlerde Tevfik Emre Sarı ile evlendiği ortaya ...
Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Ekşi Sözlük hamlesi!
Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, erişim engelleme kararı bulunan ...
YSK, seçmen sayısını açıkladı!
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği ...
 
İzBBŞT inisiyatif grubu depremzede çocuklarla bir araya geliyor
İzmir Şehir Tiyatroları’nın afetzede çocuklara destek için kurduğu inisiyatif ...
Sarıklı Amiral mahkemede konuştu!
Tuğamiral Mehmet Sarı’nın sarıklı fotoğraflarının sızdırılması suçlamasıyla ...
147 milyonluk vurgunda yeni gelişme!
İzmir merkezli 4 ilde kamuyu 147 milyon TL zarara uğrattıkları iddia edilen, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri