ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5327
    Dolar
  • Euro
    34,8612
    Euro
  • Altın
    2.443,990
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
20 Temmuz 2021 Salı - 13:30

Bergama'da acele kamulaştırma isyanı!

Cumhurbaşkanlığı kararıyla acele kamulaştırılacağı duyurulan İzmir'in Bergama İlçesi'ndeki 134 parselle ilgili yurttaşlar tepkilerini dile getirdi. Ulucami Mahallesi'nde toplanıp kararı protesto eden yurttaşlar, doğup büyüdükleri evlerini terk etmeyeceklerini söyledi.

Bergama da acele kamulaştırma isyanı!

İzmir'in Bergama İlçesi'ndeki Pergamon Antik Kenti'nin etrafında başlatılan Selinos Antik Kanalı Restorasyon ve Islah Projesi kapsamında geçen 3 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı kararı ile 134 parselle ilgili acil kamulaştırma kararı alındı. Devlet Su İşleri (DSİ) öncülüğünde yürütülecek restorasyon ve ıslah projesi kapsamında, sözkonusu parsellerin içinde yer alan çok sayıda ev ve işyerinin yıkılması gündeme geldi.
Acele kamulaştırma kararı alınan Ulucami Mahallesi'ndeki parsellerdeki yapıların sahipleri bayram günü protesto gösterisi yaptı. Kararla birlikte bayramlarının zehir olduğunu söyleyen yurttaşlar, Tabakhane Köprüsü’nde bir basın açıklaması yaptı.

"70 YILDIR BURADA YAŞIYORUM..."

“Tarihimize, mahallemize dokunma!”, “Biz varsak Selinos Projesi büyüyecektir”, “Söz, yetki, karar mahalleliye” ve “Evimi seviyorum, yerimi istiyorum” yazılı dövizler taşıyan yurttaşlardan Yusuf Tırman, “Ben evimi istiyorum, geçmişimi istiyorum. Bazı kişilerin rantı için evimin yıkılmasını istemiyorum" dedi.
Mahalleye 18 yaşında geldiğini anlatan 88 yaşındaki Sabahat Kobi ise “70 senedir buradayım. Beni 70 senedir yaşadığım evimden çıkarmasınlar” diye konuştu.
Komşu ve arkadaşları Nesibe Özçam ile kanser hastası olduğunu belirten Birsen Girgin ve Sabahattin Girgin de evlerinden çıkmak istemediklerini söyledi.

“SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”

Mahalle sakini Seda Elkin ise şunları dile getirdi:
"Biz hiçbir şekilde haberimiz olmadan, tepeden inme bir kararla evlerimizin kamulaştırıldığını öğrendik. Çocukluğumuzdan beri burada yaşıyoruz ve tarihimizi de çok seviyoruz. Mahalle halkı olarak hep birlikte bu duruma itiraz ediyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Acele kamulaştırmayı gerektiren hiçbir şart yok. Ne seferberlik var, ne savaş var, ne de olağanüstü bir durum var. Evlerimizi su basma ihtimalinden bahsediliyor ama su seviyesine baktığımızda; evlerimizle bahsedilen derenin arasında metrelerce mesafe bulunmaktadır. Biz temel insan hakkı olan; mülkiyet hakkımızın elimizden alınmasına karşı çıkıyoruz.”

“BERGAMA BELEDİYE BAŞKANI BU HALKI KORUMAYACAK MI?”

Mahalle sakinlerinden Bünyamin Tez (70) ise şöyle dedi:
"Ulu Cami yanında bir bakkal dükkânım var. 87 yılında açtım ve hala buradan ekmek yiyorum. Bizleri çok mağdur ediyorlar. Ben burada 10 nüfusa bakıyorum. Dükkânımı alıp ne yapacaklar. Bizleri mağdur etmesinler. Hani Bergama Belediye Başkanı nerede? Belediye başkanı bu halkı korumayacak mı? Oy isterken yanımıza gelmediler mi? Biz mücadele edeceğiz. Gerekirse Ankara’ya da gideceğiz.”
Yurttaşlardan Reşide Özçiftçi (55), “Burada doğduk, burada yaşıyoruz. Anne baba evinden niçin çıkayım. Anne babamın hatırasını neden bırakayım. Belki evimi yıkmayıp başka bir şeye dönüştürecekler. Bizim malımız, evlerimiz hiçbir açıklama yapılmadan gasp ediliyor. Evlerimizi asla terk etmeyeceğiz. Ya kazanacağız, ya kazanacağız” dedi.
Afet Avdan (52) ise “Ben 1969 yılında bu mahallede doğdum. Babam 1928 yılında burada doğmuş. Benim atalarım mübadelede bu evlere yerleştirilmişler. Burası Kurtuluş Savaşı'dır, tarihtir. Bu sokakları yıkamazsınız, bu evleri yıkmayın" diye konuştu.

“KAMU YARARI TAŞIMIYOR”

Sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri de yurttaşlara destek verdi. İYİ Parti Meclis Üyesi Av. Olgu Altuğ şunları söyledi:
“Bugün bu şartlarda, bu şekilde yapılan kamulaştırmada, kamu yararının ne olduğunu sorgulamak durumundayız. Selinos Deresi mutlaka ıslah edilmeli. Ama burada 136 evin kamulaştırılmasıyla Selinos Deresi’nin herhangi bir ilgisi olmadığını ve bunun kamu yararı taşımadığı inancındayız. Bergama yollarında arabalar yürümek için güçlük çekiyorken, Selinos Deresi’nde gondol yüzdürme merakının Lale Devri şımarıklığından öteye gitmediğini düşünüyorum.”

“PROJE YOK, PLAN YOK, BİLGİLENDİRME YOK” 

CHP meclis Üyesi Selim Tok ise şöyle konuştu:
"Ben yaptım, ben yaparım, ben bitiririm ile karşı karşıyayız. Proje yok, plan yok, bilgilendirme yok, insanlarla dayanışma yok. Burada neye karşı kamulaştırma gerekiyor? Bu evler ne olacak? Buradaki insanlar ne yapacak? Bunu Bergama’da yapılan her şeyde yaşıyoruz. Türkiye’de yaşıyoruz. Selinos Projesi’nde de aynısını yaşıyoruz. Aynı zihniyetle karşı karşıyayız.”

“MAHALLE İNSANINA BÜYÜK SAYGISIZLIK”

Bergama Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Erol Engel ise şunları söyledi:
"STK’lar olarak proje başladığından bu yana mahalle halkıyla görüşülmesini, ortak karar alınmasını savunduk. Yangından mal kaçırırcasına acele kamulaştırma yapmaya kalkışmak, uzun yıllardır bu mahallede yaşayan insanlara karşı yapılan en büyük saygısızlıktır. Mahallelinin evlerini ellerinden alıp, restore ederek tekrar mahalle sakinlerine geri vermeyeceğinizi biliyoruz. Daha önceki uygulamalarınızdan aşikar. Biran önce bundan vazgeçilmelidir.”

“PROJE NASIL OLDU DA EVLERİNİZİN ALINDIĞI BİR NOKTAYA GELDİ?”

Trakya Üniversitesi Öğrenim Görevlisi, Miras koruma Yönetim Uzmanı Yaşagül Ekinci, şunları dile getirdi:
“Ben gerçekten de şu an çok üzgünüm. Bu mahalleli ile birçok kez görüştüm. Evlerinize girdik, çayınızı ayranınızı içtik. Selinos aslında bir rehabilitasyon projesiydi. Bir ıslah projesiydi. Çünkü Bergama daha temiz olsun, daha ferah olsun, daha görünür olsundu derdimiz. Bu projenin tek sebebi sizlerin istemesiydi. Buradan çöplerin kalkması, kanalizasyonun dereye akmamasını istemenizdi. Temizlenmesini istemenizdi. Bu istek nasıl oldu da döndü dolaştı, sizin evlerinizin alındığı ve size TOKİ’lerin, apartman binalarının teklif edildiği noktaya geldi? Dünyanın en güzel, en nadide yerlerinden birisindeyiz. Dünya mirası listesine 5 kriterle girilmiş yerlerden birisindeyiz. Böyle bir yerde Bergamalı yaşamayacakta, kamulaştırmayla kimin yaşayacağını, kimin geleceğini bilmediğiniz bir bilinmezle kimler yaşayacak. Koca bir kültür mahallesini yerinden sökmek kabul edilebilir bir durum değil.”

 
Yine sokakta kestiler!
 
Soyer'den Basmane turu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yine sokakta kestiler!
İzmir'in Buca ve Karabağlar ilçelerinde bazı vatandaşlar, kurbanlıklarını ...
İçişleri Bakanı Soylu: Irak'a, Suriye'ye yürüyerek gideceğimiz günler uzak değil
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şırnak'taki bayramlaşma programında yaptığı ...
Böyle rektör görülmedi! Tek başına üniversite!
Kamuda birden fazla maaş alan bürokratların ortaya çıkması vatandaşların ...
 
EPDK Başkanı da çift maaşlı çıktı!
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da, çift maaş aldığı ortaya çıkan bürokratlar arasına katıldı.
Acemi kasaplar hastanelik oldu!
Kurban bayramının ilk gününde yine acemi kasaplar hastanelere akın etti.   
Çeşme'de bayram yoğunluğu!
İzmir'in gözde tatil merkezi Çeşme'deki plajlar, Kurban Bayramı'nın ilk günü tatilcilerle doldu.
 
Yargıtay'dan emsal kıdem tazminatı kararı!
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, kıdem tazminatının fesih tarihindeki tavanı ...
İzmir'de bir tuhaf iş... İsim benzerliği hayatını kararttı!
Engin Darğın, isim benzerliği ve polisin yanlış kimlik tespiti yüzünden ...
Erdoğan'dan Oğuzhan Asiltürk açıklaması!
Lefkoşa'da bayram namazını kılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan namaz ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri