Bergama'da tarihi adım.. Çukur Han gastronomi merkezi oluyor!

Bergama Köftesi, çam fıstığı ve balı ile dünya mutfağının özel lezzetlerine sahip Bergama'da Başkan Tanju Çelik'in vizyonu ile tarihi bir adım atılıyor.

  • | Son Kale İzmir
  • | Güncelleme:

Antik dönemin şifa merkezi Asklepion ile Pergamon Antik Kenti'ne ev sahipliği yapan Bergama'nın 15. ve 16. yüzyıllardaki en önemli ticaret hanlarından Çukur Han, kamulaştırılarak belediye bünyesine alındı. Yıllardır atıl kalan Çukur Han restorasyon sürecinin ardından kültürel ve sanatsal üretime de ev sahipliği yapacak bir gastronomi merkezi olarak hizmete açılacak. 

SONKALEİZMİR (ÖZEL HABER)-Antik dönemin şifa merkezi Asklepion ve Pergamon Antik Kenti ile İzmir'in en önemli turizm rotalarının yer aldığı Bergama, Başkan Tanju Çelik'in girişimleri ile gastronomide de hak ettiği yeri bulacak. 



BERGAMA MUTFAĞI DÜNYA SAHNESİNE ÇIKACAK 
Bergama Köftesi, Kozak Yaylası çam fıstığı ve balı ile çok özel mutfak lezzetlerine sahip Bergama, İzmir'in en önemli gastronomi merkezlerinden birine ev sahipliği yapacak. Bu amaçla Başkan Tanju Çelik'in vizyonu ile yıllardır atıl olan tarihi Çukur Han kamulaştırılarak belediye bünyesine geçirildi. 



SANATSAL VE KÜLTÜREL ÜRETİM DE OLACAK
15 ve 16. yüzyıllardaki en önemli ticaret hanlarından biri olan Çukur Han, kapsamlı bir restorasyon sürecinin ardından “Gastronomi Merkezi” olarak hizmete açılacak. Merkez, gastronomi çalışmalarının yanı sıra sanatsal ve kültürel üretime de ev sahipliği yapacak.

ÇELİK: "BERGAMA'YI TANIYAMAYACAKSINIZ" 
Bergama'da göreve geldikten sonra mali olarak büyük atılım yapan ve belediyeyi ekonomik açıdan bir disiplin altına alan Başkan Tanju Çelik, SONKALE'ye yaptığı açıklamada “Bergama İzmir'in gözbebeği ilçesi haline gelecek. 2-3 yıl sonra Bergama'yı tanıyamayacaksınız. Çukur Han'ı kamulaştırarak aldık. Restorasyon çalışmalarını başlattık. Orası gastronomi merkezi olarak İzmir'e hizmet edecek. Bergama'nın köklü tarihini gastronomi ile tamamlayıp, ilçe ve il turizmini geliştireceğiz” dedi. 

TARİH TEKERRÜR ETTİ

Bergama'daki kamulaştırma süreci tarihi bir tekerrür sürecini de beraberinde getirdi. Birinci Dünya Savaşı nedeniyle ara verilen Pergamon arkeolojik kazılarına 1927 yılında Alman arkeolog Theodor Wiegand başkanlığında yeniden başlanırken, o dönemin kazı temsilcisi arkeolog Aziz Ogan ile mağarada koyunlarını güneşten koruyan bir çobanın yönlendirmesiyle Asklepion’un yer altındaki Yuvarlak Tedavi Merkezi’i keşfederler.

Bu kazılarda dönemin yerel yöneticilerinin kararlı tutumu belirleyici olur. Kazı yapılacak alan, şahıs mülkiyetinde bulunduğu için dönemin kaymakamı Haşim Bey, 14 dönümlük yer için 1400 lira kamulaştırma bedeli öder. Bunun ardından Wiegand'in, Haşim Bey’e söylediği, “Sizi tarih adına selamlarım” sözü Bergama’daki koruma tarihinin hafızasına kazınır. 



Aradan bir asır geçtikten sonra ise Tanju Çelik yönetiminde benzer bir kamulaştırma hamlesi Çukur Han ile yaşandı. Çelik'in hamlesi Wiegand’ın Haşim Bey’e söylediği “Sizi tarih adına selamlarız” sözlerini yeniden anımsattı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz