ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5849
    Dolar
  • Euro
    35,0684
    Euro
  • Altın
    2.457,590
    Altın
  • Bist-100
    9.821,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/33°
    ADANA
  • ANKARA
    15/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/24°
    IZMIR
  • KONYA
    17/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İmama cami önünde infaz!
İmama cami önünde infaz!
Doğu Perinçek’in danışmanı Emin Adanur tutuklandı!
Doğu Perinçek’in danışmanı Emin Adanur tutuklandı!
Motosikletliyi öldürdü, sevgilisini ve aracı bırakıp kaçtı!
Motosikletliyi öldürdü, sevgilisini ve aracı bırakıp kaçtı!
''Sarallar'' operasyonu... Çok sayıda gözaltı var!
''Sarallar'' operasyonu... Çok sayıda gözaltı var!
24 Mart 2021 Çarşamba - 16:01

Bergama'daki satış davalık oldu

İzmir'in Bergama İlçesi'nde AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla köylerdeki verimli tarım arazilerinin satışa çıkarılmasına tepkiler dinmiyor. Toplam 831 bin 984,56 metrekare (yaklaşık 832 dönüm) tarlanın satış kararının iptali için CHP ve İYİ Parti, İzmir İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Köylerin muhtarları ve yurttaşlar da Bergama Adliyesi önüne gelip pankart açarak Millet İttifakı üyelerine destek verdi.

Bergama daki satış davalık oldu

6360 sayılı Bütünşehir Yasası’yla birlikte mülkiyetleri Bergama Belediyesi'ne devredilen verimli tarım arazileri, AKP'li Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu'nun önerisi ve AKP'li, MHP'li meclis üyelerinin oyları ile satışa çıkarıldı. Yaklaşık 50 milyon TL değer biçilen, 832 dönüm büyüklüğündeki vakıf arazilerinin satış kararına köylülerin muhalefet partilerinin tepkisi yargıya taşındı. CHP ve İYİ Parti ilçe yöneticileri, Bergama Adliyesi'ne gelerek satış kararının iptali için İzmir İdare Mahkemesi'ne dava açtı. CHP İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz ve İYİ Parti İlçe Başkanı Nuri Çiftçi öncülüğünde açılan davaya İzmir Barosu Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu da müdahil oldu. Muhtarlar ve köylülerin de destek verdiği adliye önündeki basın açıklamasında, “Bu kıymetli tarlalar bize köylünün emanetidir, satılamaz” yazılı pankart açıldı.

“BU SATMA SEVDASINDAN VAZGEÇ”

Çamköy Muhtarı Muammer Sezer, “Biz bu toprakların bekçisiyiz. Bu araziler satılamaz. Ben satarım deniyor, satamazsın kardeşim! Satamazsın! Bu döner, bu hoş bir şey değil. Bu dava için bize destek verenlere teşekkür ediyorum. Kazanacağımızdan eminim. Belediye başkanına buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Sayın başkan bu satma sevdasından vazgeç” dedi.

“KAMU MALLARI PARA BABALARININ ELİNE GEÇMESİN”

Çitköy Muhtarı Zeki Boz da “Bu tarlalar bize atalarımızdan emanet. Bu arazilerin kamunun elinden çıkıp, para babalarının malı olmasını istemiyoruz. Buraları köyümüzde çiftçilik yapan insanların hizmetine sunulsun. Haklı mücadelemizde bize kim destek oluyorsa onun elini tutuyoruz. Destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz” görüşünü dile getirdi.

BİREYSEL DAVALAR DA AÇILACAK

CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz ise atalardan emanet bu toprakların gelecek nesillere aktarılması için hukuki mücadele başlattılarını belirtirken, "Köylülerimiz de bireysel davalar açmak için hazırlanıyorlar. Konuyla ilgili hukukçu arkadaşlarımız yöre köylüsü ile bir araya gelecek” diye konuştu.
İYİ Parti İlçe Başkanı Nuri Çiftçi da “Köylünün ata topraklarının satılmasını istemiyoruz. Sattırmamak için de elimizden geleni yapacağız. Bu konuda yasal mücadelemizi vereceğiz. Bugün meclis kararının iptali için ilk adımımızı atıyoruz” dedi.

“KÖYLÜMÜZÜN YANINDAYIZ”

İzmir Barosu Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’ndan Av. Mustafa Çetin ise şunları söyledi:

“Özellikle pandemi sürecinde tarımın ne kadar önemli olduğunu bütün dünya anladı. Süreci bizde takip ediyoruz. Hukuki süreçte köylülerimizin yanındayız. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi köylümüz bu milletin efendisidir” dedi. Avukat Atıl Mert Yıldırım; “Bergama köylüsünü yalnız bırakmayan herkese minnettarız. Bu karar ile ilgili köylünün yoğun bir tepkisi vardı. Bizde kayıtsız kalmadık. Hukuki mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”

“KÖYLÜNÜN YANINDAYIZ”

CHP Meclis Üyesi Ali Bor, “Satış yetkisi istenilen bu arazilerle ilgili olarak, ittifak partimizle birlikte meclis toplantısında tepkimizi dile getirdik. Çünkü bu araziler köylünün malı ve bu kadar büyük parça araziler köylüler tarafından alınamaz. Bugün burada buluşmamızın sebebi de konuyla ilgili itirazda bulunmak. Tıpkı tekstil fabrikası konusunda olduğu gibi dik duruşumuz devam edecektir. Köylümüzün yanındayız. Yargı sürecini takip edeceğiz” görüşünü dile getirdi.

“EMANETE İHANET EDİLEMEZ”

İYİ Parti Meclis Üyesi Av. Olgu Altuğ Kemaller ise “Mecliste bu konudaki yanlışlıkları ifade etmiştik. Köylü taşınmaz mallarının Bergama Belediyesi’ne emanet olduğunu üstüne basa basa vurgulamıştık. Bu emanete ihanet edilmemesi gerekiyor. Meclisten istemediğimiz bir sonuç çıktı. Tekstil fabrikasında olduğu gibi bu taşınmaz malların satışı konusunda da gereken hukuki mücadeleyi vereceğiz. Muhtarlarımızın isteği ve talebiyle bunu gerçekleştiriyoruz” dedi.

“ÇİFTÇİYİ, KÖYLÜYÜ BİTİRME PROJESİ”

CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Şener Akdemir, “Satışı istenen arazilerin üzerinde çiftçilik yapan aileler var. Örneğin bu arazilerden büyük bir bölümünün bulunduğu sadece Kadıköy’de çiftçilik yapan 20 aile var. 20 aile bu toprakları işliyor, burada üretim yapıyor, buradan ekmek yiyor. Bergama Belediyesi bu arazileri satarsa 20 aile ekmeksiz kalacak. Bu aileler traktörünü satacak, kentlere göç etmek zorunda kalacak. Bu bir nevi köylülüğü, çiftçiliği bitirme projesidir. Bu yüzden üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü savunan çiftçiler, köylüler, adalet savunucuları ve avukatlarımız burada” diye konuştu.

KOMŞU İLÇEDEN DE DESTEK

Tarlaların satışına karşı komşu Kınık ilçesinden de köylülere destek geldi. CHP Kınık İlçe Başkanı Ahmet Kanat, “Verilen araziler çok büyük araziler. Bir tarlanın değeri 4-5 milyon lira. Şuanda cebinde bu kadar parası olan çiftçi görmüyorum. O yüzden ‘köylü milletin efendisidir’ sloganıyla yola çıktık. Bu tarlalar bize emanettir. Biz bu tarlaları koruyacağız, sattırmayacağız. Kamuda kalması için her türlü mücadeleyi vereceğiz” dedi.

AKP'Lİ BAŞKAN "YOL YAPACAĞIM" DEMİŞTİ

CHP ve İYİ Parti'nin itirazlarına rağmen satış kararını Bergama Belediye Meclisi'nden geçiren AKP'li Başkan Hakan Koştu, "Bergama’nın yol problemleri var. Bu satışlardan elde edilecek gelir yatırımlarda kullanmak üzere değerlendirilecek. Hangi yol hangi caddeyi yapacaksanız diye sormanız gerekir" demişti.

MHP'nin de desteğiyle meclisten geçen satış kararına göre, şu köylerde şu tarlalar satışa çıkmıştı:
Aşağıkırıklar'da 2 adet toplam 56.738 metrekare, Ayaskent'te 1 adet 103.133 metrekare, Ertuğrul Mahallesi'nde 1 adet 23699 metrekare, Çitköy'de 1 adet 85.874 metrekare, Dağıstan'da 3 adet 98.849 metrekare, Ferizler'de 3 adet 56.586 metrekare, Kadıköy'de 7 adet 328.794 metrekare ve Kurtuluş Mahallesi'nde 1 adet 78.265 metrekare."

KATARLILAR'A MI SATILACAK

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Dr. Aytun Çıray ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde, "Köy malları Katar'a mı verilecek" demişti.

 

 
Çiğli Belediyesi'nde kalite yönetimi
 
Erdoğan'dan yurttaşlara altın ve döviz çağrısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koronavirüste vaka artışında 'soğuk hava' etkisi
Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, bahar aylarına girilmesine rağmen soğuk havaların ...
Soyer'den ortak akıl vurgusu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Sanayicileri ve İşinsanları ...
Buca'ya mübadele anıtı... Başkan Soyer: Değerleri pekiştiren çok kıymetli bir eser
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye ile Yunanistan arasında ...
 
Bornova'da silahlı kavga
İzmir'in Bornova ilçesinde çıkan silahlı kavgada 2 kişi yaralandı. Kaçan ...
Başkan Selvitopu saldırıya uğrayan zabıta memurlarını yalnız bırakmadı
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, kamu görevini yaparken ...
Goca Başkan, JES'e karşı...
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Orhanlı Köyü'ne yapılmak ...
 
CHP'li Sarıbal'dan Efes Tarlası övgüsü! BURADA KÖY ENSTİTÜLERİ MODELİNDE BİR EĞİTİM VAR
CHP Bursa Milletvekili ve CHP Genel Başkan Tarım Politikaları Başdanışmanı ...
Ak it hilafet çağrısını yineledi!
AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen Yeni Akit gazetesi, hilafet çağrısında ...
Mansur Yavaş'tan Sinan Aygün’le ilgili çarpıcı açıklama: Beni görevden aldırtmak istedi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Manşur Yavaş, katıldığı KRT TV canlı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri